Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Cu vecinul în…

Tatiana Eţco: Cu vecinul în judecată

Nici Siberia nu a fost atât de dură cum este drumul spre obţinerea dreptăţii, este convins Petru Balan, un vârstnic chişinăuian, victimă a deportărilor, care şi-a petrecut jumătate de viaţă în Siberia. De 4 ani, acesta nu are linişte nici ziua, nici noaptea din cauza unui conflict cu nişte vecini.

După zeci de scrisori, plângeri, solicitări şi drumuri prin instanţele de judecată, pensionarul a aflat cum este gustul justiţiei. Cu grave probleme de sănătate, se emoţionează atât de tare când vorbeşte despre problemele în care s-a pomenit fără să vrea, încât începe a plânge. Pentru foarte mulţi, conflictul său ar părea unul banal, pentru el, însă, este vital. Cu dosarul său, a ajuns şi până la Curtea Supremă de Justiţie. Deşi spune că a fost nedreptăţit şi de justiţie, omul este convins să continue lupta pentru drepturile sale.

Petru Balan îşi petrece majoritatea timpului în casă, pentru că are probleme de sănătate, pentru că se mişcă cu dificultate, dar şi pentru că mica grădinuţă din faţa casei, unde mai sădea câte o floare-două, a fost distrusă. Acesta locuieşte întru-un apartament situat la etajul întâi al unui bloc din sectorul Râşcani, din Chişinău. Atât ferestrele de la dormitorul său, cât şi cele de la bucătărie, sunt spre curtea dintre blocuri. În primăvara de acum patru ani, un vecin a început să construiască un fel de parcare pe locul unde era grădinuţa, adică sub ferestrele apartamentului lui Balan.

De atunci, au început problemele, ameninţările. Ambele părţi implicate susţin că au dreptate: Balan, că locul de parcare trebuie demolat, pentru că nu a fost construit în conformitate cu legea şi pentru că-i tulbură liniştea şi sănătatea; vecinul, că are toate documentele în regulă şi că de fapt Balan îi tulbură lui viaţa. Prima instanţă de judecată i-a dat dreptate lui Balan, pentru că erau răspunsuri de la toate autorităţile care confirmau că vecinul a organizat neautorizat parcarea, din contul spaţiilor verzi. Acesta a şi fost amendat, cu 60 de lei, ce-i drept, a fost obligat să lichideze construcţia şi să restabilească spaţiul verde. Ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult, i-au fost eliberate documentele necesare pentru legalizarea a ceea ce era construit ilegal. Balan a atacat şi acest fapt, dar la Curtea de Apel şi la Curtea Supremă deciziile sunt absolut opuse primei.

Acum bătrânul, care a fost ameninţat cu răfuiala fizică chiar în sala de judecată şi care a şi fost anterior bătut, are o decizie judecătorească definitivă, despre care spune că ar fi în contradicţie cu drepturile sale, are zile gălăgioase şi nopţi nedormite din cauza parcării de sub ferestre şi, în continuare, are de  bătut drumul la autorităţi şi instanţe judecătoreşti.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com