Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Secretizarea & Desecretizarea

Secretizarea & Desecretizarea

În exclusivitate! Şocant! Incredibil! – aşa încep titlurile ştirilor din ultimele săptămâni privind desecretizarea informaţiei. De fapt, abia acum, după ce s-au scurs opt ani de guvernare comunistă, cetăţeanul de rând are posibilitatea să afle că pentru preşedintele Vladimir Voronin secretizarea informaţiei era garanţia liniştii populare la cheltuirea banilor publici.

La indicaţia fostului şef de stat, orice tip de informaţie era secretizată şi clasată pe categorii. Chiar şi numirea unui şofer într-o misiune diplomatică de către ministrul de Externe, Andrei Stratan,  era corespondenţă secretă. Am impresia că în instituţiile oficiale erau angajate persoane care se ocupau doar de secretizarea unor documente. Pentru asta erau plătite din banii noştri. „Stimate domnule preşedinte. În vederea completării de personal a misiunilor diplomatice şi consulare ale R. Moldova, am onoarea să propun spre coordonare candidatura lui Alexandru X., colaborator de pază şi şofer al serviciului, pentru numirea în funcţia de administrator-şef într-o misiune”, se arată într-o  corespondenţă ce purta titlul strict secret.

Astfel, şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a declarat că la Ministerul de Externe au fost desecretizate mai multe documente ce purtau titlul strict secret. Un alt secret desecretizat este că majoritatea dosarelor care s-au examinat la Curtea Europeană au fost obiectul corespondenţei secrete.

Reieşind din declaraţiile oficiale, am trăit opt ani într-o lume secretă. Pe un teren secret în care cetăţeanul de rând nu avea să ştie că, la începutul anului 2009, R. Moldova era grav afectată de consecinţele crizei mondiale şi că guvernul Greceanâi a fabricat documente secrete, prin care solicita Comisiei Europene să ne acorde asistenţă financiară suplimentară de circa 300 de milioane de euro, pentru a atenua efectele crizei. Cine solicita banii de la Comisia Europeană cetăţeanul nu avea să ştie, pentru că totul se manevra în mod secret, şi, tot fără ştiinţa sa, cetăţeanul trebuia să plătească împrumutul solicitat de Guvern.

Fosta guvernare a ţinut toate crizele în secret, deşi oamenii le simţeau pe propria piele. Secretele s-au înmulţit în anul electoral 2009. În fine, primul secret pe care l-am aflat după alegeri a fost acela că PCRM a ieşit de la guvernare. Acum urmează să aflăm şocantul şi incredibilul în exclusivitate.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com