Presa din Moldova vs Marea Britanie. Cine-i loser?

Zilele acestea presa din Moldova a fost în competiţie cu presa britanică în abordarea unui subiect comun. Da, presa noastră cea nouă, vivace a fost în competiţie cu bătrâna presă britanică. Oare e posibil aşa ceva?

La 5 ianuarie 2013 Daily Mail a publicat un articol în care relevă o situaţie de abuz cu automobilul de serviciu comis de către un ministru al Guvernului Britanic. Cazul a fost imediat preluat de zeci de media engleze, dar şi din lume.

Tot la 5 ianuarie 2013 presa din Moldova a lansat un subiect despre un caz de abuz cu transportul guvernamental de la Chişinău. Subiectul a fost preluat de câteva media din Moldova, de câţiva bloggeri şi activişti de pe Facebook.

În ce au constat fraudele comise în cel mai sărac stat din Europa? Un funcţionar din Moldova, cu maşina guvernamentală RMA111, a fost surprins în Ucraina, la o staţiune montană, unde parcă nu avea loc nicio acţiune, întrunire, conferinţă, congres, sesiune, brainstorming la care ar fi fost justificat să participe un oficial şi maşina guvernului nostru. Tot ce se întâmpla în zona ceea – erau sesiuni matinale, serale şi diurne de schiat, mâncat, băut şi relaxat.

În ce a constat frauda comisă cu maşina de stat de către un oficial al unuia dintre cele mai stabile guverne europene? Ministrul Simon Burns, responsabil de circulaţia trenurilor, venea de acasă la serviciu cu maşina Guvernului. În fond, actul lui nu este ilegal, căci maşina i-a fost repartizată în baza unor decizii legale. Totuşi, călătoriile lui cu automobilul au fost calificate drept imorale: de vreme ce conduce această autoritate publică responsabilă de trenuri, de ce nu ia şi el locul în vagonul comun – să facă şi economii, să cunoască  pe propria piele situaţia din transportul pe care îl gestionează?

Cum a reacţionat Guvernul britanic? Mai întâi serviciul de presă al ministerului în cauză a explicat de ce i s-a oferit maşină de serviciu dlui Burns – pentru că în drum spre serviciu acesta lucrează cu acte guvernamentale, unele dintre acestea fiind secrete. Presa a prezentat imediat exemplul altor oficiali din Guvernul britanic care circulă cu transportul public, inclusiv cu trenul, fiind publicate chiar şi poze cu miniştri prin trenuri care muncesc cu acte oficiale. La 8 ianuarie ministrul Simon Burns nu a mai rezistat presiunilor şi a luat trenul de lângă casa sa, mergând la Guvern în rând cu cetăţenii de rând.

Cum au reacţionat autorităţile din R. Moldova? Mai întâi Cancelaria de Stat a afirmat că maşina ar putea aparţine autorităţilor publice locale. Apoi – că este la evidenţa Ministerului Tehnologiei Informaţiei. Abia după aceea  ministrul Pavel Filip a declarat că va putea oferi un raspuns abia peste 2 zile, după Crăciunul pe vechi. Ieri, după toate Crăciunurile, pe pagina web a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor nu era niciun cuvânt despre acest caz, despre maşina RMA111, despre Ucraina, despre fraude. Nu mai zicem de nume concrete, de costuri, de responsabilităţi. Pe www.mtic.gov.md , la rubrica “Pagina principală” era felicitarea ministrului Filip adresată de Anul Nou colegilor de minister. “Fie ca Anul Nou 2013 să Vă aducă bucurii, împliniri şi energia necesară pentru a realiza ambiţioasele proiecte de edificare în Moldova a unei societăţi informaţionale!”. S-ar putea că unii colegi de/ai lui Filip şi-au realizat ambiţioasele proiecte cu maşina guvernului pe pârtie. Nu sunt sigură că vom afla degrabă şi în totalitate informaţia pe acest caz, căci societatea informaţională la noi înseamnă societatea felicitărilor, nu a cheltuielilor publice.

Ce concluzii am trage noi despre oficialii britanici? Sunt nişte loseri. Să fii ministru, să îţi revină maşină de stat (şi nu e cine ştie ce maşină –  o oarecare Toyota Avensis), şi să renunţi în doar 3 zile de presiuni la ea urcând în trenul public, cu un geamnatan de documente de stat. Şi asta doar pentru că nişte prăpădiţi de jurnalişti au publicat nişte fotografii şi nişte calcule? De câte ori a scris presa din Moldova că maşinile Guvernului circulă la şcoală, la piaţă, la saună, la vilă, la cazinou, la bordel, la mare, acum şi la munte – şi nu s-a întâmplat nimic, niciodată nimic! Câinii au lătrat, caravela corupţiei s-a dus în drumul ei. Dar să îţi revină maşină de stat pe bune şi să te urci în vagonul cu oameni de rând – asta cu un ministru din Moldova nu se poate întâmpla.

Ce concluzii trag britanicii despre Moldova? Că nu e doar o ţară foarte săracă economic, ci o ţară cu deficienţe de gândire şi de administrare, o ţară fără voinţă politică, fără putere civilă şi fără înţelegerea legii bunului-simţ. De aceea, britanicii nu regretă excesele presei de la Londra atunci când s-a scris că  mii de moldoveni, cu paşapoarte europene, ar afecta democraţia britanică.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. vlad

  Numai un nesimtit cu deficiente de gandire poate sa mearga calare pe banii si demnitatea celora, care prin VOTUL LOR CU HURTA l-au adus la TREUCA…

 2. Deportatul

  Cîteva zile în urmă am citit o frază: – “Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii.” de Eleanor Roosevelt
  Noi, cetăţenii RM induşi în eroare de mass-media, votăm şi alegem politicienii care ne spun despre persoane, dar nu cu idei de guvenare. Majoritatea mass-media e la mîna oligarhilor PCRM, PLDM şi PD. Majoritatea cetăţenilor, manipulaţi, nici nu gîndesc că sutem duşi în eroare de a gîndi, nici nu gîndesc de ce suntem cei mai săraci din Europa, de ce avem teritoriul ocupat de Rusia şi cetăţenii ruşi arestează la noi acasă cetăţenii RM, îi bagă în pucărie, îi ucid. Nu degeabă suntem cei mai săraci din Europa; avem o parte din teritoriul RM ocupat de Rusia.
  Regretabil, pentru că cetăţenii RM sunt harnici şi avem pămînt bogat.

 3. Deportatul

  Un nou caz de condamnare de către OCUPANŢII RUŞI din Tiraspol a cetăţeanului RM pe motive politice A. Coliban pe 2ani şi 6 luni în puşcărie de pe data de 09.10.2012 a fost astăzi informaţia de la Promo-Lex.
  Cîteva zile în urmă a fost informaţia că OCUPANŢII RUŞI l-au arestat şi nu se ştie la moment starea colaboratorului MAI RM A.Cimiri.
  Guvernanţii şi majoritatea mass-media tac

 4. mihai

  Sa nu fi fost ticalosi ca Rosca si Ghimpu poate demult eram impreuna cu Tara. Cand oamenii au iesit la Marsul unirii Gimpu ca un “oarecare” se plimba cu masina.

 5. Deportatul

  Mihai, regretabil că a-l ataci pe Ghimpu cu cuvinte murdare. Dar decizie îţi apaţine. Momentul reîntregirii nu depinde de o persoană – Ghimpu, X, sau Y; depinde cînd majoritatea cetăţenilor vor conştiintiza necesitatea ReUnirii. ReUnirea nu se face cu Marşul Unirii, dar cu explicarea maselor largi. Vezi că pînă la moment cetăţenii votează masiv partidele proruse. PCRM+PLDM+PD (88 deputaţi) nici Decretul Preşedintelui Interimar despre retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM nu au dorit să susţină
  Ce au comun un “unionist” Mihai, cu Roşca, cu Dodon, cu propaganda Rusiei de ponigresc în comun pe Ghimpu?
  Regretabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *