Praf pe dosare

Vinerea trecută, s-a consumat încă o şedinţă judiciară în dosarul “Heroina”. Şi de această dată, sentinţa a fost amânată. Dosarul ar fi trebuit să fie finalizat demult, dar, din varii motive şi iniţiative, se tergiversează. Unii avocaţi spun că adevăratul motiv al acestei situaţii sunt interesele private ale unor persoane cu funcţii de decizie. Se speculează că anume aceştia ar fi trebuit să stea azi pe banca acuzaţilor.

În jurisprudenţa R. Moldova, în ultimii ani, practica tergiversărilor judiciare a devenit una larg răspândită. Ani la rând cazurile “se investighează”, până dispar probele. Pronunţarea sentinţelor se amână, iar speranţa că opinia publică va uita îi încurajează pe judecători şi pe procurori. Experţii susţin că sistemul nostru judiciar, pentru a funcţiona democratic, are nevoie de o reformare radicală. Aşteptăm să fie şters praful de pe multe dosare, inclusiv de pe cele în care figurează foşti sau actuali funcţionari de stat. Aşteptăm să fie reluate sau iniţiate anchete penale, ascunse intenţionat sau amânate. Şi, în sfârşit, aşteptăm sentinţe şi acuzaţi. Aşteptăm ca funcţionarii care au contribuit la fabricarea dosarelor să demisioneze, din proprie iniţiativă, iar cei care au plecat din sistem pentru că nu şi-au permis moral să accepte compromisurile, să contribuie la mişcarea lucrurilor din loc.

Tatiana Eţco 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *