PPCD, mănuşa PCRM-ului

La 10 septembrie curent, era anunţată destrămarea alianţei dintre Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM). Lumea se grăbea să sărbătorească, iar vestea precum că în şedinţele Consiliului Municipal Chişinău (CMC) PPCD va vota alături de partidele liberale te ducea la gândul că iubirea dintre Voronin şi Roşca s-a stins. Doar că, la 15 septembrie, CMC, cu ajutorul voturilor acordate de PPCD şi PSD, a aprobat decizia de majorare a tarifelor pentru călătoriile în transportul public şi pentru consumul de apă. Cunoaştem cu toţii ce a urmat. 

Sute de bătrâni care tânjeau după vremurile comuniste au ieşit în stradă şi au cerut demisia primarului general, Dorin Chirtoacă. Se striga “Jos Liberalii, Jos Chirtoacă”. După cum ştim, aceste lozinci l-au uns la suflet în ultima perioadă pe liderul creştin-democraţilor şi nu aveau cum să-i displacă nici marelui şef, Vladimir Voronin. Presa afiliată fostei puteri a mediatizat şi ea excesiv aceste proteste, creându-se impresia că e un nou 7 aprilie. Deci, cine a avut de câştigat din această situaţie?

Deşi scenariul diabolic prin care PPCD s-a alăturat partidelor democrate din CMC doar pentru a vota decizia de majorare a tarifului la apă şi la călătoriile din transportul public şi pentru a provoca implicit nemulţumirea oamenilor este negat de toţi cei implicaţi, nu putem spune, totuşi, că acesta ar fi fără acoperire. Aşa se fac jocurile în politică, or, cu toţii ştim că Tkaciuk&Co sunt capabili de multe. Oleg Cernei consideră această ipoteză drept aberaţie, însă confirmă că fără votul celor de la PPCD şi PSD oamenii ar mai fi călătorit în troleibuze şi autobuze contra aceloraşi taxe.

Acest act de caritate venit din partea unui partid care, în ultimul timp, îl slujea pe Voronin pare unul fără prea multă logică, or, un partid care nu s-a gândit timp de 4 ani să asculte opoziţia în Parlament vine acum şi îşi dă seama brusc că fără el CMC s-ar dizolva. De unde atâta bunătate? Pare mai degrabă o situaţie planificată, or, se ştie că PPCD s-a transformat de mult într-un satelit al PCRM, iar această oportunitate de a şterpeli câteva voturi nu putea fi trecută cu vederea.

Situaţia merită a fi urmărită şi în continuare, pentru că această nouă coaliţie majoritară nu pare să aibă o viaţă prea lungă. Aşa-i în politică. Azi eşti cu noi, mâine împotriva noastră. Scopul, de cele mai multe ori, scuză mijloacele, iar aceste vorbe îi vin ca o mănuşă PPCD-ului. Dacă nu ei, cine?

Victor Moşneag 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *