Petru Grozavu: Schimbarea, în taină, a Mitropoliţilor

Patriarhul Rusiei şi-a revăzut agenda vizitei în Moldova, însă nu a renunţat la ideea de a veni la Chişinău. Potrivit «antimedia.info», P.F. Kirill nu va mai merge prin toate eparhiile, după cum planifica iniţial, ci îşi va limita vizita, pentru 8 – 9 octombrie, doar la Chişinău.

Modificarea programului ar fi legată de starea sănătăţii Patriarhului, care, după ultima vizită în Ucraina, ar fi suferit un atac de cord. O fi. Biserica Rusă s-a înglodat în prea multe proiecte politice, că să le dovedească, fără supraefort, pe toate. Nu-i exclus, însă, ca motivele reale din care Kirill al Rusiei să-şi fi revăzut programul să aibă o cu totul altă explicaţie, şi anume: o decizie a Sinodului BOR, pe care Patriarhul o aduce cu el la Chişinău şi pentru care nu mai contează consultarea episcopatelor.

Kremlinul şi Biserica

Părerile în societate, vizavi de venirea lui Kirill la Chişinău, s-au împărţit. Clericii din cadrul Mitropoliei Moldovei susţin că Patriarhul vine într-o misiune pastorală, firească pentru un spaţiu canonic la care ar avea atribuţii (deşi la tema atribuţiilor istoria şi tradiţia spun altceva). Printre analiştii politici, dar şi printre clericii Mitropoliei Basarabiei, circulă opinia că vizita ar ascunde după ea mai mult interese politice decât ecleziastice. Există, însă, şi versiuni, potrivit cărora, vizita lui Kirill va avea un caracter pastoral, însă conotaţiile ei vor fi, până la urmă, politice. Cei din urmă au convingerea că Kirill vine la Chişinău într-o misiune «ortodox-politică», lucru, de altfel, caracteristic Bisericii Ruse de-a lungul istoriei, de unde şi natura foarte specială a ortodoxiei ruse. Chiar dacă ar fi să trecem peste istorie, avem, ani mai încoace, cazul războiului de la Nistru, declanşat de Rusia şi în care Biserica Rusă a fost implicată masiv. Cu a cui blagoslovire au ajuns la Nistru hoardele de cazaci sau comando-urile paramilitare din Ucraina? Cine a încurajat trupele ruse în războiul de la Nistru? Cine a împărţit ordine bisericeşti criminalilor de război şi haimanalelor politice de la Tiraspol? Sau cine a fost păstorul duhovnicesc al partidului comuniştilor în epoca lui Alexie al II-lea şi sub a cui ctitorie a fost lansat la Chişinău proiectul politico-ortodox «V. Pasat»? Putem să ne aşteptăm că sub Kirill (confratele de kgb al lui Putin) Biserica Rusă ar fi alta decât a fost sub Alexie al II-lea? Utopie. Kremlinul şi Biserica, Putin şi Kirill, armata şi altarul sunt, în cazul Rusiei, sinonime. Au fost şi rămân. Rusia şi în secolul 21 merge pe aceleaşi politici panslaviste, reambalându-le uşor în formule noi, gen «lumea rusă», la care, de altfel, R. Moldova este trecută ca «parte inseparabilă» – ca să-l cităm exact pe Patriarh. «Poporul ortodox al Moldovei independente îşi păstrează unitatea cu popoarele frăţeşti ale Belarusiei, Rusiei, Ucrainei şi ale altor ţări, părtaşe ale moştenirii spirituale a Sfintei Rusii…» (din mesajul Patriarhului Kirill la hirotonirea Episcopului Nicodim Vulpe, Moscova, 26 decembrie 2010). Şi tot Kirill, la întâlnirea în careu cu episcopii de la Chişinău, mănăstirea Solovki, 21 august 2010: «Ne rugăm pentru R. Moldova, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a R. Moldova să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Scurt şi clar. timpuri noi, politici vechi.

Noul proiect rusesc pentru Moldova

Mitropolia Basarabiei a provocat mereu indigestii Moscovei. Cu toată puterea sa de influenţă, Kremlinul nu a putut convinge Strasbourgul, iat Patriarhia Rusă – Constantinopolul, că Biserica Ortodoxă Română nu e la ea acasă în Basarabia. Nici războiul intraconfesional, provocat între cele două mitropolii de la Chişinău, nu a dat câştig Rusiei, fapt care a determinat-o să revină pe baricade. În timp ce Putin-Medvedev forţează nota federalizării R. Moldova (după ce au câştigat de partea sa Germania), Kirill caută soluţii pentru anihilarea Mitropoliei Basarabiei. Există şi un proiect în acest sens, care va fi subiectul-cheie pe agenda vizitei P.F. Kirill la Chişinău: crearea Bisericii Autocefale Moldave, care presupune unificarea celor două mitropolii şi pentru care Kirill preconizează schimbarea Întâistătătorului Bisericii ruse la Chişinău. ÎPS Vladimir i se pregăteşte preluarea Mitropoliei Kievului şi a Ucrainei, iar toiagul de la Chişinău ar intra pe mâna (Kirill aduce decizia votată de Sinod) proaspătului Episcop de Edineţ şi Briceni, Nicodim Vulpe. Relaţiile Kirill – Vulpe sunt mai vechi. Kirill este cel care îl hirotonea, în 1981, la Leningrad, pe Ion Vulpe în grad de preot, şi tot el, după preluarea catedrei patriarhale, îl hirotonea, în 2010, şi în grad de Episcop. Speranţele Patriarhului sunt mari. Apele la Chişinău, însă, nu sunt deloc limpezi şi gata pentru schimbare. Mai mulţi preoţi din cadrul Mitropoliei Moldovei califică «schimbarea» drept complot şi ameninţă cu proteste. Nu ştiu dacă le e foarte drag Vladimir, mai degrabă nu sunt dispuşi să-l accepte pe Nicodim, care ar avea o reputaţie proastă şi în mediul bisericesc, şi în cel laic. Şi nici ÎPS Vladimir nu ar fi încântat de ofertă. În mediul clerical de la Kiev apele nu sunt mai limpezi decât la Chişinău. S-ar putea să apară disensiuni şi în mediul politic din R. Moldova. Dar, să vedem cum va fi, că oricum trebuie să fie ceva. Sau nimic.

Petru Grozavu,
petru@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. vlad

  “…pastrarea unitatii Sfintei Rusii”S-AR PUTEA RECEPTA IN ROMANA APROXIMATIV ASA: eu bat matani ca tu,IVAN,sa ma “incaleci”mai usor…

 2. Eminescu ROMÂNUL

  Dimitrie CANTEMIR:(n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723), domn al Moldovei (martie – aprilie 1693 şi 1710 – 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic şi scriitor român.

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI,
  iar limbii noastre nu dacica,
  nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ,
  astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra,
  nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?»
  , adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

 3. Eminescu ROMÂNUL

  Kirill….Kirill…Kirill….
  Auziţi SÂSÂITUL ŞARPELUI RUS pravoslavnic?

  Iată că acum după “PACIFICATORII” din Armata a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE vine şi VICLEANUL ŞARPE pravoslavnic Kirill.Pentru ce?
  Să întărească OCUPAŢIA RUSEASCĂ în PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia!
  Kirill este UNEALTA KGB şi lucrează în PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia prin Cantarean,Pasat,Antiufeev,Voronin,Filat,Lupu….Toţi AGENŢI KGB.
  Cum recunoşti imediat un agent al COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă?Simplu.
  Toti KAGHEBIŞTII sunt “STATALIŞTI-MALDAVANIŞTI”.
  Adică “PRAGMATICI”.
  Adică TRĂDATORI ai neamului ROMÂNESC.
  Adică UNELTE ale Călăilor Ocupanţi Ruşi.

  Marş NA Sybyr ŞARPE Kirill-KGB!

 4. costel

  TREZITI-VA FATI ROMANII DIN BASARABIA OCUPANTUL RUS FOLOSESTE TOATE ARMELE INCLUSIV RELIGIA LOR PORCEASCA SI LIMBA LOR PLINA DE SINGE ,KIRIL E UN PORC NU UN OM A LUI DUMNEZEU ,NOI ROMANII AVEM MITROPOLIA SI CREDINTA NOASTRA MILENARA ,LIMBA CULTURA SI ISTORIA ROMANILOR, NOI SUNTEM ROMANII ,RAZESI A LUI STEFAN CEL MARE SI SFINT ,UNDE ESTI TU STEFAN DOAMNE

 5. dacul

  Asa este ,limba noastra este limba romana ,dar limba este vechea limba daca romanizata asa cum francezii vorbesc vechea limba gala romanizata si spaniolii limba iberilor romanizata .Totusi trebuie sa stim si ce limba vorbeau stramosii nostrii daci care locuiau pe aceste pamanturi.Multe cuvinte dacice le gasim in limba romana de azi,acest lucru arata ca noi am fost stapanii acestui pamand inainte de invazia slavilor.Aceste cuvinte sunt chiar denumirile de ape si localitati atestate in scrierile vechilor greci.Limba daca era o limba europeana apropiata de limba ilira,gala,baltica,latina ,greaca si sanscrita.

 6. dacul

  2.MARI-ISHIA (MARISSIA), raul Mures Format din cuvantul MARE ==in limba romana MARE ,si terminatia ,verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul SIRIU.si SIRET . Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE si in Sanscrita ===SRAS ,SRU , proto gali (celti)=srutos > *srutos ‘stream’ Dacii spuneau SHIR ,SHIRUE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza. Era o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde era capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .

 7. dacul

  25. Cuvantul romanesc DEGET (DESHT) /Sanscrita=DISHTI ,dacii spuneau tot DESHT.
  26. Despre ce inseamna numele ZALMOXIS (Asa cum este atestat in anul 350 inaintea erei noastre)
  1. ZAL=zeul 2.MOXIS=MOSH // pentru ca grecii citeau litera X=CH ,//deoarece su exista litera «sh» in limba lor.
  Numai romanii de la Roma citeau X=CS.
  Deci numele ZALMOXIS = ZAL—MOSH = ZEUL MOSH.
  27. Cuvantul «SARE» in limba Sanscrita =SARA ,in limba latina=sal,germ=salt,slav=sal.Si in limba DACA=SARE ca si in limba romana.
  Numai romanii inclusiv cei din Moldova au pastrat forma originala ca acum 4000 ani deoarece limba romana este o limba veche provenita din limba DACO-LATINA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *