Petru Grozavu: Cinele de taină cu Preafericitul Kiril

Kiril a plecat. Întrebările rămân. Mai multe chiar decât existau până la venirea Sanctităţii Sale la Chişinău. Lumea continuă să se întrebe ce a căutat, totuşi, Kiril în R. Moldova şi de ce şi-a modificat atît de categoric durata vizitei? Care au fost, dincolo de aparenţe, intenţiile vizitei? A fost Întâistătătorul Bisericii Ruse într-o misiune pastorală sau vizita a întrunit şi alte interese decât cele bisericeşti?

Deşi a fost primit împărăteşte, Kiril nu a avut satisfacţia pe care şi-a dorit-o pentru această vizită. Dacă reieşim din conţinutul predicilor sale din 2010: «Noi suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu», Kiril şi-a dorit să intre în Chişinău ca un cruciat. A avut planuri mari, care, până la urmă, nu s-au întâmplat. Din momentul în care a intrat în vizorul camerelor de filmat, s-a văzut foarte clat că Kiril este prost dispus. În prima seară, la Catedrală, Patriarhul, care era aşteptat la liturghie, şi-a limitat prezenţa doar la un scurt cuvânt de salut, pe care l-a continuat a doua zi cu o predică despre frică şi iubire. Cele două discursuri ale Patriarhului şi predicile sale din 2010, în care Moldova este trecută la moştenirea «Sfintei Rusii», diferă categoric ca mesaj, Kiril al Rusiei-2010 şi Kiril al Rusiei-2011 par a fi doi Kirili diferiţi.

“Apostolul” Kiril

Ce l-a făcut pe Patriarh să se detaşeze de predicile sale doctrinare? Ce l-a determinat să-şi reducă vizita la Chişinău de la 6 zile (iniţial) la doar două zile, deşi în Ucraina a mers deja în 6 vizite, şi niciuna atât de restrânsă? În primul caz,  probabil, a fost consultat să fie mai atent la mesajul public, şi Kiril, care aproape 10 ani a condus Externele în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), nu putea să nu ţină cont de împrejurări. Cât priveşte durata vizitei, aceasta nu avea de ce să fie mai lungă, din moment ce intenţiile Patriarhului de schimbare a Mitropoliţilor (ÎPS Vladimir la Kiev, iar la Chişinău PS Nicodim de la Briceni şi Edineţ) eşuase. Pentru noile proiecte ruseşti în Moldova (inclusiv ecleziastice) Kiril şi-a programat o schimbare de scaun la Chişinău, după eşuarea proiectului Pasat. Decizia Patriarhului, însă, a încins spiritele în mediul clerical din Moldova. În cazul în care, însă, lucrurile ar fi mers pe varianta Patriarhului, l-am fi avut pe Kiril într-o vizită pravoslavnică de anvergură pe o săptămână, cu deplasări în toate episcopatele, inclusiv în Transnistria şi în zona găgăuză. Vizita lui Kiril se planifica să fie una doctrinară (unitatea Sfintei Rusii), în spirit apostolic, Patriarhul având erudiţia de mare şi bun predicator.

Armatele “Sfintei Rusii”

Cât de mult a reuşit Kiril în această vizită rămâne să vedem. Că vizita Patriarhului nu a fost una strict ecleziastică şi că venirea sa la Chişinău a fost şi o misiune politică este un lucru cert. Până şi experţii ruşi recunosc acest fapt, chiar dacă-l interpretează ca pe o coincidenţă de poziţii în politica externă a Kremlinului şi a BOR. Faptul că, pe lângă cele bisericeşti, Kiril a avut, separat, şi trei «cine de taină» cu trei din cei patru lideri ai partidelor parlamentare, inclusiv preşedintele ad-interim al R. Moldova, M. Lupu, şi premierul V. Filat, este un semnal clar că Rusia vrea să recupereze prin Biserică ceea ce nu a reuşit prin politică.  Şi, în acest sens, Kiril al Rusiei a venit la Chişinău nu atât pe rol de Patriarh, cât de general, pentru a-şi inspecta «trupele» (chiar dacă nu a reuşit schimbarea şefului de trupe). Mitropolia Moldovei întruneşte azi circa 1300 de parohii cu 6 episcopate. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că Biserica este, constant, pe primul loc în sondajele de opinie, miza pe această oaste bisericească şi, respectiv, turma păstorită de ea este mare. Are Moscova la control acest fapt? Da. «Mitropolia Moldovei deţine primul loc în cadrul BOR, după numărul de parohii la mia de locuitori». Este declaraţia Patriarhului făcută duminică după liturghie. Nu este exclus că, în discuţiile particulare cu cei 3 lideri politici de la Chişinău, Kiril să le fi sugerat deja că armata pe care o are sub conducerea sa va lupta pe fronturile electorale pentru adepţii «Sfintei Rusii». O nouă momeală pentru clasa noastră politică. Aşa dar, Putin îşi pregăteşte trupele pentru ofensivă. Revenirea lui în 2012 la Kremlin trebuie să însemne, aşa după cum a anunţat, o eră nouă pentru Rusia. Biserica, cel puţin în cazul R. Moldova (şi al Ucrainei la fel), va fi scoasă în prima linie a luptei pentru acest proiect. Iată ce declară Patriarhul Bisericii Autocefale Ucrainene, Filaret, cu referire la Ucraina: «Kiril vine să realizeze proiectul politic al Kremlinului de integrare a Ucrainei în Rusia». Situaţia este similară şi în R. Moldova. Transnistria, ca instrument politic de şantajare a Chişinăului, s-a epuizat, iar Moscova nu vrea să mai tolereze distanţarea R. Moldova de Rusia şi caută soluţii. Biserica Rusă se vrea un fel de CSI spiritual, în care P. F. Kiril deja i-a făcut loc R. Moldova. Niul “apostolat” rusesc la Gurile Dunării nu prevesteşte nimic bun pentru Moldova.

Petru Grozavu,
petru@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. costel

  adevarat spus domnule PETRU GROVAZU ,oare cind se vor trezi romanii din tinutul basarabiei din somnul cel de moarte !!!!!!

 2. associate

  Teribilul, corectează-ţi agramaţiile, dacă nu ştii cum, fugi în clasa a doua primară

 3. 2012-Anul REUNIFICĂRII

  Oricâtă manipulare şi venin anti-românesc scuipă vipera KAGHEBISTĂ kirill,ROMÂNII basarabeni SIMT ROMÂNEŞTE !
  Iată mesajul unui ROMÂN din Chişinău postat pe 16 Martie 2011 pe net.
  Este dovada că ROMÂNII REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  “Astăzi, 16 martie, sunt onorat să vă vorbesc din Chișinău. Dar altă onoare îți este ție oferită. Care onoare? Răspunsul vine cu această întrebare.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Așa este și vreau să țineți minte asta pe tot parcursul vieții. Eu voi cuceri ceea ce nu a fost cucerit! Înfrângerea nu va fi în crezul meu. Eu voi crede ceea ce alţii au pus la îndoială. Eu mă voi strădui să ridic prestigiul, onoarea și respectul neamului meu. Mi-am antrenat mintea şi trupul urmează.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Eu confirm faptul că adversarii mei nu se așteaptă să câștig, dar eu niciodată nu mă voi preda! Slăbiciunea nu are loc în inima mea! Eu voi privi spre camarazii mei, spre cei care m-au adus în această lume şi cei care m-au instruit şi voi lua putere de la ei.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Asemeni strămoșilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei străbune de pleava ce-a vrut să ne suprime, eu voi merge cu plăcere pe câmpul de luptă şi voi mișca, brăzda şi voi face tot ceea ce pot să ajung la țelul meu prin orice mijloace ce-mi stau la dispoziție și când voi ajunge acolo, violent voi nimici dușmanul meu și îl voi lăsa la pământ, pentru că el nu mă poate opri! Cultura, limba și credința îmi vor da putere!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  De partea mea, am camarazi, camarazi care au fost cu mine prin sacrificii mari și mici, prin sânge, prin transpiratie, prin lacrimi. Niciodată nu-i voi lăsa să cadă, nu-i voi lăsa jos şi nu-mi va fi frică de nici un adversar, deoarece adversarul nostru nu ştie ce e în inima mea!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Nimeni nu mă va nega, nimeni nu mă va sfida şi nimeni nu-mi va spune cine şi ce sînt sau pot fi! Credinţa va schimba lumea mea! Ea a mutat continente şi ţări şi a pus omul pe Lună şi mă va susține în această bătălie!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Invingerea, retragerea, aceste cuvinte nu au loc în vocabularul meu. Nu înţeleg aceste definiţii! Eu nu înţeleg atunci când lucrurile merg rău! Eu nu inteleg greșelile, dar eu înțeleg altceva – înțeleg victoria şi înțeleg că niciodată nu voi lăsa mâinile jos! Nu contează cât de rău merg lucrurile, inima mea şi mintea mea vor purta corpul meu atunci când membrele mele vor fi prea slabe!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Urăsc pe mancurt! Urăsc separatismul maghiar! Zeci de ani sînt umilit în propria Țară, zeci de ani privesc pasiv drama neamului meu în așteptarea momentului când asta va lua sfârșit. Astazi va fi acel moment, nu mâine, nu saptamana viitoare, dar chiar acum, chiar aici, în casa ta și în Țara ta!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Istoria își va aminti de mine! Eu mă voi defini, voi scri propria mea laudă şi nimeni nu-mi va spune ce pot şi ce nu pot fi! Eu nu voi merge niciodată acasă, nu fără a da tot ce am și ce pot pentru cauza noastră! Mă voi renaște din propriul scrum asemeni păsării Phoenix și generațiile ce vor veni îmi vor urma exemplul. Era toleranței a luat sfârșit. A început o nouă era – o eră Pentru Patrie!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

 4. Basarabia E ROMÂNIA !!!

  Kirill….Kirill…Kirill….Auziţi SÂSÂITUL ŞARPELUI RUS pravoslavnic?

  Iată că acum după “PACIFICATORII” din Armata a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE vine şi VICLEANUL ŞARPE pravoslavnic Kirill.Pentru ce?
  Să întărească OCUPAŢIA RUSEASCĂ în PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia!
  Kirill este UNEALTA KGB şi lucrează în PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia prin Cantarean,Pasat,Antiufeev,Voronin,Filat,Lupu….Toţi AGENŢI KGB.
  Cum recunoşti imediat un agent al COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă?
  Simplu.
  Toti KAGHEBIŞTII sunt “STATALIŞTI-MALDAVANIŞTI”.
  Adică “PRAGMATICI”.
  Adică TRĂDATORI ai neamului ROMÂNESC.
  Adică UNELTE ale Călăilor Ocupanţi Ruşi.

  Marş NA Sybyr ŞARPE Kirill-KGB!

 5. Basarabia E ROMÂNIA !!!

  Domnul Moldovei-Dimitrie CANTEMIR
  (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI,

  iar limbii noastre nu dacica,
  nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *