Petru Grozavu: 10 zile de “război”

Biserica Rusă din Moldova a intrat în coliziune. Declaraţia de acum două zile a celor 130 de clerici din Eparhia de Bălţi şi Făleşti, care au dezaprobat intrarea Mitropoliei Moldovei în politică de partea unui singur partid, nu numai că a pus în dificultate «proiectul politico-bisericesc Pasat», ci a dat peste cap mitul că Mitropolia Moldovei, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Ruse, este subordonată integral şi fără rezerve intereselor ruşeşti în Basarabia.

Deşi ex-ministrul Apărării şi Securităţii, Valeriu Pasat, şi-a anunţat intenţia organizării unui referendum naţional în problema studierii Ortodoxiei în şcoală cu aproape un an în urmă – lucru care mirosea a politică din start, scandalul şi marile intrigi la Chişinău s-au declanşat abia săptămâna trecută (14 iunie), când Sinodul Mitropoliei Moldovei, sub pretextul asistenţei bisericeşti în desfăşurarea referendumului, decide şi anunţă public implicarea întreg corpului clerical în politică de partea partidului şi omului politic V. Pasat. Decizia a fost semnată de toţi cei cinci ierarhi (un Arhiepirscop şi 4 episcopi). Deşi se ştia şi până la această dată că Mitropolia este mână în mână cu V. Pasat şi vor face împreună campanie electorală, decizia a surprins (chiar dacă în ultimi 20 de ani în Basarabia au existat mai multe precedente când cele două Mitropolii sau alte Biserici creştine au simpatizat în alegeri un partid sau altul şi chiar au lucrat pentru ele, având pe liste propriii candidaţi). Cel mai proaspăt caz este cel al Bisericii Baptiste din Moldova. Numai că, niciodată până acum, deciziile de acest gen nu au purtat un caracter oficial şi obligatoriu, iar preoţimea nu a fost «chemată sub arme» şi înregimentată forţat pentru lupte electorale. Cazul este ieşit din comun. Societatea civilă e în alertă (Congresul Societăţii Civile va cere azi demisia Mitropolitului Vladimir), presa nu scapă nicio zi fără dezbateri la acest subiect, până şi comuniştii, care au exploatat Mitropolia Moldovei în interesul lor politic ori de câte ori şi-au dorit în ultimii 8 ani, au rămas perplecşi după decizia Sinodului din 14 iunie. «Papa» comuniştilor de la Chişinău s-a plâns Patriarhului Kiril la Moscova, că IPS Vladimir a plecat cu altul şi că mariajul Vladimir-Pasat ar «pune în pericol unitatea Bisericii Ruse». O replică dură la adreca Mitropoliei Moldovei şi a Bisericii Ruse a lansat şi preşedintele interimar, M. Ghimpu, care le-a acuzat de cârdăşie politică. Deşi a recunoscut că biserica trebuie să fie în afara politicului, Patriarhia Rusă a dat undă verde «proiectului Pasat» şi a anunţat că consimte decizia Sinodului Mitropoliei Moldovei «de colaborare cu un partid sau persoană politică», motivând că «acest lucru este în interesul poporului şi al Bisericii». Aşadar, spunem Kiril, subînţelegem Vladimir, spunem Vladimir şi subînţelegem Kiril. Oricum o întorci, Rusia e la mijloc.

Din toate câte s-au întâmplat pe durata celor 10 zile de «război», momentul-forte rămâne a fi, totuşi, reacţia celor 130 de preoţi de la Bălţi şi Făleşti, care cer Sinodului Mitropoliei Moldovei să-şi revadă decizia. Ei nu declară război Mitropoliei, nu ameninţă cu plecarea, nu anunţă neascultare sau nesupunere Întîistătătorului şi nici nu pun la îndoială dreptul lui V. Pasat de a se lansa în politică. Ei cer una: Biserica să meargă în drumul ei şi partidele politice – în drumul lor. Greu de spus câtă ascultare vor avea cei 130 de clerici din momentul în care Mitropolia a intrat deja în joc, iar jocul este unul politic, ba mai mult – este din aria marilor jocuri politice, în care panortodoxismul, mână în mână cu panslavismul, au mai făcut ravagii în istoria noastră.

În concluzie ar fi de remarcat câteva lucruri. Unu – în cazul în care cei 130 (şi alţii care i-ar putea urma) nu vor fi auziţi, Biserica Rusă din Moldova s-ar putea rupe în două, poate chiar în trei. Nu e cazul să intru acum în scheme, dar precedente de acest gen au existat în biserică mereu, inclusiv la Chişinău. Doi: decizia «celor 130» este un act de mare curaj, care dă peste cap un guvern şi parlament luate împreună. Acestea, cu regret, nu au gata nici până azi o alternativă la «proiectul Pasat». Trei: studierea religiei în şcoală trebuie dezbrăcată de subtextul politic Pasat şi trecută pe nişa ei în sistenul educaţional. Iisus Hristos trebuie adus în viaţa copiilor («Lăsaţi copiii să vină la mine», zice Mântuitorul). Buna educaţie nu poate fi una arbitrară, trecută doar în seama biserici, şcolii sau familiei. Doar toate împreună pot face educaţie. Patru: poate măcar acum, după cazul «celor 130», clasa politică de la noi, cel puţin cea ameninţată din flancuri de «proiectul Pasat», îşi va pune puţină gheaţă pe frunte, îşi va mai tempera ambiţiile şi pretenţiile electorale şi va decide, cuminte şi unanim, în Parlament, anularea anticipatelor, alegerea preşedintelui şi continuarea actului de guvernare. Cel puţin, până când dizolvarea acestuia rămâne neanunţată. Deşi, nu e mare taină că există în cadrul Alianţei şi partide care şi-l doresc extrem de mult pe Pasat coleg de coaliţie. Mult mai mult decât pe Ghimpu şi, poate că şi pe Voronin.

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. costel

  kiril dute si spovedeste pe porci tai rusi in rusia ca romani basarabeni sau saturat de voi ,ce are in comun biserica noastra romanesca cu biserica bolsevica a rusilor ,stefan se svircoleste in mormint la putna ,cum a ajuns moldova noastra ,rusine

 2. Alfa

  Ce minunat ar fi să ajungă să se rupă în două Biserica rusă din Moldova. Ar fi al doilea mare eveniment de după IndependenţPoate îi ajută Domnul să se rupă de Satan şi să revină la sânul Bisericii-Mame. Doamne ajute!

 3. VladV.

  Anticipatele nu pot fi evitate. Atunci chiar va fi o uzurpare a puterii, cum insinueaza azi bolsevicii

 4. AVRAAM

  pt costel.moldova voastra mei costele a ajuns cine a ajuns datorit Rusiei mei costele.nu degeaba steopa cel mare a dat fiica sa maritata dupa un inalt demnitar rus.rusia tot timpul i-a fost sprijin lui stefan velikii.daca nu intelegi maldaveneste iti zic in romîneşte-Rusia îi ţinea “crîşa” lui Ştefan cel Mare.

 5. costica

  ATENIE CĂ M-AM ÎNTORS PE FORUM, COPII AI DURERII, IAR TU AVRAAME IA AMINTE CĂ ÎN VREMEA ÎN CARE ŞTEFAN CEL MARE FĂCEA FAŢĂ PUHOAIELOR TURCEŞTI ŞI LĂSA EUROPA SĂ CAUTE ÎN LINIŞTE PIATRA FILOZOFALĂ, ROSIA TA DRAGĂ NICI MĂCAR NU EXISTA, FIIND O IMENSĂ MASĂ DE SLAVI CA ROBI AI TĂTARILOR – MONGOLI. ARCAŞII DE LA ORHEI, PLĂIEŞII DE SUB CETATEA NAEMŢULUI ŞI OASTEA CEA MARE A ŢĂRANILOR LIBERI (PRICEPI MĂI AVRAAMICULE – NEMICULE) AU ZDROBIT PE RÎND ŞI TĂTARI ŞI UNGURI ŞI PUHOAIE DE TURCI ŞI LEŞI, IAR ATUNCI CÎND A FOST NEVOIE ŞTEFAN CEL MARE UNUL DINTRE CEI MAI MARI EROI AI CREŞTINĂTĂŢII S-A RĂZBOIT ŞI CU MUNTENII LUI RADU CEL FRUMOS ŞI LAIOTĂ BASARAB. TOT ŞTEFAN CEL MARE A LĂSAT GARDĂ LUI VLAD ŢEPEŞ ÎN CEA DE A DOUA DOMNIE 200 DE CĂLĂREŢI MOLDOVENI, CARE AU FOST UCIŞI TOŢI DE CĂTRE CONSPIRATORI, DAR DUPĂ CUM SE ŞTIE DINTRE TOŢI ROMÂNII DOAR MOLDOVENII PRIVESC FĂRĂ FRICĂ MOARTEA ÎN OCHI CA PE O GLUMĂ REUŞITĂ. SĂ NE ADUCEM AMINTE DE SATELE ROMÎNEŞTI DIN STÎNGA NISTRULUI CARE S-AU RIDICAT ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI DIN 1991, CÎND ALOGENII SPRIJINIŢI PE FAŢĂ DE ARMATA A XIV A RUSĂ, AU ATACAT POPULAŢIA CARE PRODUCEA BUNURILE ŞI ÎI ÎNTREŢINEAU, ADICĂ PE BIEŢII ROMÂNI – MOLDOVENI. AM ÎNCREDERE ÎN STEAUA NOROCOASĂ A ACESTUI POPOR, CARE S-A NĂSCUT ROMÂN ŞI CREŞTIN ÎN ACELAŞI TIMP. SALUTĂRI TUTUROR PATRIOŢILOR DE PE FORUM ŞI ÎN SPECIAL LUI ŞTEFĂNIŢĂ. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE – COSTICĂ ROMÂNUL DE LA PIATRA NEAMŢULUI, TEL. 0040740531519.

 6. vasger

  COSTICA NATIONALIZMUL ESTE O BOALA INFANTILA. NATIONALIZMUL ESTE POJARUL UMANITATII.
  ALBERT EINSTEIN
  FASIZMUL ESTE SI MISCARIA NATIONALISTA.

 7. costica

  DAR CE AI VREA DOMNULE VASGER, SĂ UITĂM DE CELE 3 MILIOANE DE MORŢI, PE CARE IDEOLOGIA DIAVOLULUI ŞI ANUME COMUNISMUL I-A CAUZAT NAŢIUNII ROMÂNE. SĂ UITĂM ÎNAPOIEREA, SPOLIEREA, DEZNAŢIONALIZAREA, PRACTICATE SISTEMATIC DE CĂTRE COMUNISM ÎN DAUNA NAŢIEI ROMÂNE. SĂ UITĂM TRECUTUL CA APOI O ALTĂ IDEOLOGIE DE TIP CRIMINAL SĂ-L REPETE DIN NOU PE SPATELE ACESTEI NAŢIUINI, PÎNĂ CÎND NOI VOM DISPĂREA ŞI VOR FI EI MULŢUMIŢI. PÎNĂ CĂND NE VOM NUMI CU TOŢII MALDAVÎNI DUPĂ CHIPUL IUDEI – VORONIN CEL DE FRAŢI VÎNZĂTOR. NE ACUZI DOMNULE VASGER CĂ SUNTEM NAŢIONALIŞTI, DAR CE AI VREA SĂ UITĂM CĂ SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM DUPĂ CUM SPUNEA MARELE POET MIHAI EMINESCU, POETUL NAŢIONAL AL ROMÂNILOR ŞI NICIDECUM AL MALDAVÎNILOR LUI IUDA -VARANIN. NU SUNTEM NOI ROMÂNII TOLERANŢI, DOVADA ÎN AMĂRÎTA ŞI TRISTA NOASTRĂ BASARABIE, RUŞII ÎNCĂ MAI FAC CĂRŢILE CU UN TUPEU DE-A DREPTUL GREŢOS, ÎNDEMNAT PE FAŢĂ DE DIPLOMAŢIA DE LA MOSCOVA CU APUCĂTURI ŢARISTO – BOLŞEVICE, LA CERNĂUŢI UNDE AU ÎNVĂŢAT GENERAŢII DE ROMÂNI TOLERANŢI ŞI PATRIOŢI SUNT STĂPÎNI UKRAINENII, ACEASTĂ NAŢIE ARTIFICIALĂ, CARE NUA FOST DECÎT COLONIE POLONEZĂ SAU RUSĂ, ÎN ŢARĂ UNGURII CA MINORITATE O CAUTĂ CU LUMÎNAREA ŞI CER MEREU DREPTURI PE SPATELE MAJORITĂŢII ROMÂNEŞTI. IAR DUMNEATA VII SĂ MĂ ACUZI DE NAŢIONALISM, DACĂ NAŢIONALISM ÎNSSEAMNĂ SĂ-ŢI APERI ŢARA ŞI PĂMÎNTUL, ATUNCI DA SUNT NAŢIONALIST ŞI ÎMI APĂR ŢARA. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE, COSTICĂ ROMÂNUL DE LA PIATRA NEAMŢULUI, TEL. 0040740531519.

 8. AVRAAM

  Pai Costica,eşti un XXXX care XXXX tanara istorie a RM. Suntem R.Moldova,stat independent şi suveran,avem limba şi Constituţia nostra omule.Art.13 a Constituţiei scrie-LIMBA MOLDOVENEASCA!Suntem măai Costica moldoveni,nu romîni,ni maghiari,nu turci ci -MOLDOVENI.Stai acolo te rog la P.Neamţuşui şi nu fa piar şi agitaţie,ca vine KGBul mai Costica şi te face şpion.Te va duce in Siberia mai Costica! Linişteşte-te! Dar daca eşti Patriot cu adevarat, mai ia cu tine inca vre-o 50 de barbaţi a neamului şi vino la Lapuşna in com Nemţeni şi ajutaţi oamenii sinistraţi, nu imblaţi doar cu populizm ieftin, fraţilor, veniţi la Leuşeni la hotar şi daţi o mînă de ajutor. Hai, demonstraţi prin fapte ca suntem un popor, sariţi in ajutor. Dar degeaba, adminul oricum va şterge şi acest comentariu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *