O noapte cu Barroso la Chişinău

Discutam zilele trecute cu o jurnalistă din Germania. La un moment dat, mă întreabă: Astă-vară, când Merkel a fost în Moldova, a şi dormit la Chişinău sau a fost aşa, doar în treacăt, între două zboruri? Am rămas plăcut surprinsă să aflu că se ştie, totuşi, prin Germania, că doamna a fost la Chişinău. “Păi am văzut nişte reportaje că s-a furat iarba de la Aeroport”, mi-a explicat jurnalista originea acestei cunoaşteri. Mda, atâta tam-tam cu iarba, poate de asta nici n-a dormit doamna cancelar la Chişinău, hoţii nu au limite.

Deci, pentru ca vizita unei persoane de asemenea rang să fie memorată de oameni, e nevoie ca cineva, în contextul vizitei, să comită ceva extrem de stupid. Chestia cu iarba nu mai poate fi repetată, căci nu e sezonul. Dar moldovenii, probabil, vor găsi ceva, altceva.

Totuşi, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a decis să ne răzbune. Nu e nevoie să se fure iarba, pentru că, spre deosebire de Merkel şi Biden – va petrece o noapte la Chişinău. Da, Barroso vine azi, în faptul nopţii, iar programul său oficial începe abia vineri-dimineaţă, la 8 şi jumătate. Deci vizita acestui înalt oficial european e mult mai mult decât celelalte vizite importante.

Conştientizează oare autorităţile de la Chişinău câtă responsabilitate (şi nu doar glorie) le revine, ca să facă în aşa fel încât jumătatea de zi pe care o va petrece preşedintele CE la Chişinău să nu fie mai neagră decât noaptea hoţilor de iarbă? Aparent, da, căci toate întrevederile, discursurile şi declaraţiile sunt puse la punct. Dar dacă Barroso, cu ajutorul lui Fule, ridică puţin preşul, sub care se ascunde atâta gunoi non-conform agendei Moldova-UE, oare cui i se va întuneca în faţa ochilor ziua în amiaza mare?

Moldova, ţara care a făcut istorie de succes dedându-se unei lungi şi siropoase luni de miere cu UE, trebuie de mult să îşi pună şorţul şi să se apuce de treabă. Da, este o iubitoare de UE şi s-a manifestat foarte sexy în poziţia sa de parteneră nouă, dar are o problemă mare, totuşi. I-s ferestrele murdare şi perspectiva europeană se vede obscură. În general, nu-i place curăţenia, şi nu e vorba doar de râia mitei sau de păduchii corupţiei, care mişună pe tot corpul. În casa Moldovei fojgăie rechinii, crocodilii şi mamuţii conflictelor de interese şi ai hoţiilor din banii publici.

Barroso ar fi poate mai fericit ca niciodată să vadă un peşte mare în plasa justiţiei, un corupt din fotoliu înalt, nu tot câte un învăţător sau o dereticătoare de la spital care ar fi furat un caiet de 48 de foi sau o seringă folosită – căci acestea par să fie actualmente dimensiunile combaterii corupţiei în Moldova. Procuratura, de la crearea AIE până în prezent, n-a instrumentat vreun caz de acest fel, ba dimpotrivă, şi-a asmuţat procurorii să ceară sume exorbitante de la ziarele care scriu despre corupţie, în timp ce ei, procurorii, şi-au ascuns declaraţiile de avere, şi averile înseşi, departe de ochii presei, ai societăţii şi ai partenerilor europeni.

Ieri, Transparency International a făcut publice rezultatele monitorizării politicii de conflicte de interese în cadrul autorităţilor publice centrale. “Este de necrezut că în 20 de APC, multe dintre care au funcţii de control/supraveghere, în care există comisii de achiziţii publice, de angajare/atestare a personalului etc., să nu fi fost identificat niciun funcţionar în situaţie de conflict de interese. Având în vedere că în 2012 activitatea CNI a fost tergiversată, procesul de declarare şi soluţionare a CI nu a fost supravegheat şi nu au putut fi aplicate sancţiuni pentru nedeclararea CI. În acest context, în 2012 prevenirea corupţiei prin aplicarea politicii de tratare a CI s-a redus practic la zero”. Zero. ZERO.

Astăzi Barroso va dormi cu Republica Moldova. Mâine, după amiază, va pleca. E foarte important să ştim cum pleacă – scuturându-şi cu dezgust haina după o noapte în cuibul corupţiei sau mângâind în gând o istorie de dragoste cu o Moldovă care îşi face curat în propria casă.

P.S. M-am uitat peste declaraţia de interese a lui Jose Manuel Barroso. Şi-a trecut acolo apartamentele din Lisabona, proprietăţile din Valpacos, Almada şi Peso da Regua. Sunt înregistrate la cadastru, nu le-a trecut pe numele soţiei şi nu a divorţat. Oare de ce?

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. un om

  Numai mancurtul de Voronin si “BELITUL DE BELINSKI”( M.S)au alte percepte despre si vizita lui Barosso.Nu merita sa le mentionez comentariile.Ramine la latitudinea omului de rind sa judece.

 2. vlad

  Acest eseu e o continuare ,dar mult mai metaforica, a dramei lui Ion Druta POVARA BUNATATII NOASTRE.Asa era si in RSSM:secretarul raicomului se deplasa sa vada colhozul si satul,dar presedintele i-l ducea la crama.Intorcandu-se,secretarul isi imagina colhozul in covoare , beciuri pline de butoaie si chelnerite in fuste, din care le se vedea plamanii…

 3. tania

  Moldova va dormi- aveti in vedere pardidele polotice, guvernul, înfâțișând nuduri sau simulări ale actului sexual din eseu?

  Crama Cricova este unicul loc atractiv al RM, mandria, unde nu se bea ci se degusta.

  Oare justitia intelege ca asa nu mai e posibil de aderat. ZDG face mai mult ca reformatorii.Bravo.

 4. Actorul Vasile Butnaru

  Romanie,salveaza-ti Onoarea si Demnitatea Nationala calcata in picioare de Rusia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *