Numărătoarea inversă pentru AIE

În urma alegerilor parlamentare din aprilie, MAE n-a acumulat suficiente voturi pentru a intra în parlament. Astfel, Anatol Petrencu s-a pus pe monitorizarea de zi cu zi a situaţiei politice. La 29 iunie liderul MAE a început numărarea inversă a regimului comunist. “Până la căderea regimului anticonstituţional al lui V. Voronin au rămas 32 de zile”, scria politicianul pe blogul personal. Număra pe degete zilele albe ale lui Voronin. “Până la dezbărarea de regimul mârşav şi viclean al lui Voronin au rămas doar 4 zile”. În una din postările de pe blog, acesta relata despre administraţia comunistă de la Chişinău, care antrena preoţi ortodocşi în electorală.

Toate postările anticomuniste îşi aveau ţinta fixată. Nu pot să nu amintesc faptul că şi preotul de la Sângera făcea propagandă comunistă în timpul slujbei. În timp ce oamenii se rugau, părintele i-a invitat să iasă în curtea bisericii. Nu pentru a aprinde o lumânare. Preoteasa, care a fost candidată independentă la alegerile locale din 2007, deţine acum câteva baruri prin capitală. Totodată, ocupă o funcţie importantă în cadrul Serviciului Vamal. Să nu uit, după ce au ieşit oamenii în curtea bisericii, preoteasa le-a împărţit pomene. Electrocasnice, mirodenii şi făină, care spunea lumea, fuseseră confiscate la vamă. În fine, numărătoarea anticomunistă şi-a avut rostul. Acum se pare că acest procedeu s-a epuizat.

Iată că Petrencu a început o altă numărătoare inversă. “A patra zi de guvernare” a Alianţei pentru Integrare Europeană. Cel puţin pare mai progresivă această matematică. Însă practica regională şi mondială arată că asemenea coaliţii n-au durat. Este vorba de exemplul Ucrainei. Şi în România, unde PD-L a intrat la guvernare coalizând cu PSD-ul, la două luni de la formarea coaliţei cele două partide se acuzau reciproc. La noi, coaliţia PCRM & PPCD a funcţionat un mandat. Urmează să observăm cât va funcţiona AIE. Cel puţin, dorim ca numărătoarea să fie lungă şi motivată.

Iurie Sanduţa


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Simona

  CEDO a constatat că la Compania „Teleradio-Moldova” există cenzură
  autor: Marina Liţa

  După şapte ani de aşteptări, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat hotărârea în cazul „Manole şi alţii contra Republicii Moldova”. Astfel, CEDO a admis faptul că la televiziunea publică se aplică cenzura, fiind încălcat articolul 10 al Curţii care prevede respectarea dreptului la libertatea de exprimare. „Acesta este unicul precedent, când jurnaliştii dau în judecată Administraţia centrală pentru cenzura aplicată la Compania Publică de televiziune”, a declarat Vitalie Nagacevschi, în cadrul conferinţei de presă de astazi.

  Reclamanţii (jurnaliştii Larisa Manole, Corina Fusu, Mircea Surdu ş.a) au pretins, în temeiul articolului 10 a CEDO, că cenzura impusă la TVM a constituit o ingerinţă nejustificată în dreptul lor la libertatea de exprimare şi a reprezentat o încălcare gravă a dreptului lor într-o societate democratică de a comunica informaţii publicului.

  Curtea a constat, de asemenea, că autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a asigura libertatea de exprimare şi de informare obiectivă şi echidistantă a telespectatorilor. „Pe durata de timp relevantă, cadrul legislativ era viciat, deoarece nu prevedea suficiente garanţii împotriva controlului administraţiei TVM şi asupra politicii editoriale a acestui post, de către organul politic al Guvernului”, susţine Nagacevschi. Potrivit avocatului, aceste carenţe nu au fost remediate nici după modificarea legislaţiei în domeniu.

  Guvernul şi compania reclamantă au la dispoziţie trei luni pentru a depune la CEDO observaţii scrise cu privire la acest subiect, sau eventual, pentru a încheia un acord amiabil.

  Jurnaliştii care au acţionat statul în judecată susţin că această hotărâre îi bucură, doar că au păstrate unele regrete. Larisa Manole spune că îi pare rău că această decizie nu a fost luată până la debarcarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. „Îmi doream să apar pe sticlă şi să anunţ telespectatorii că PCRM a pierdut. Se pare că mi se va împlini visul, doar că va fi în alt context”, spune Manole.

  Prezentă la conferinţă, Corina Fusu, preşedintele Comisiei educaţie, cercetare, cultură, sport şi mass-media, fostă anagjată la IPNA, a declarat că actuala guvernare va propune Parlamentului un proiect de lege, care va aduce normalitea în Compania Publică de Televiziune, într-un timp relativ scurt şi cu mijloace financiare minime.

  Soliciaţi să spună dacă se vor opera demiteri în masă în rândul actualilor angajaţi ai televiziunii publice, Fusu a spus că scopul noii guvernări nu este să se răzbune. „Scopul nostru este să readucem normalitatea şi funcţionarea legii, căci la TRM au rămas mulţi specialişti buni, iar jurnaliştii care au acceptat cenzura trebuie să aibă curajul să plece singuri”, a mai spus Fusu.

 2. Simona

  FMI revine în R. Moldova imediat după instituirea noului Guvern

  Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a arătat dispus să demareze procesul de negocieri cu Guvernul R. Moldova, dar după instituire acestuia. O scrisoare de răspuns din partea FMI a parvenit astăzi la Parlamentul R. Moldova, a relatat Vlad Filat, premierul desemnat al R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

  „În scrisoare se spune că imediat după investirea noului guvern, FMI urmează să vină cu o misiune la Chişinău pentru a demara procesul în vederea relansării relaţiilor cu Guvernul de la Chişinău, în urma căruia vom avea creditarea R. Moldova pentru a depăşi situaţia la capitolul deficitului bugetar, datorii interne şi alte probleme”, a spus Filat.

  Potrivit lui Filat, noul acord cu FMI ar putea fi semnat la sfârşitul lunii octombrie, astfel încât creditarea R. Moldova să ajungă la mijlocul lunii noiembrie, pentru a acoperi deficitul bugetar, astfel încât R. Moldova să nu intre în incapacitate de plată.

  Filat a mai as igurat că în procesul de discutare a paramaterilor economici ai creditării prevăzute, nu vor fi acceptate idei de micşorare a salariilor sau a locurilor de muncă.

  Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, a prognozat că FMI ar putea acorda Guvernului R. Moldova un credit de 300-500 mln dolari.

  Potrivit noului premier desemnat, după semnarea acordului cu FMI, R. Moldova va putea accede şi la alte surse. În acest sens, în R. Moldova urmează să ajungă un ajutor financiar în sumă de 30 mln euro din partea Comisie Europene, pentru acoperirea deficitului bugetar.

  Întrebat despre creditele promise de Moscova şi Beijing, de 500 mln dolari, şi, respectiv, 1 mlrd dolari, Vlad Filat a spus că încă nu a văzut niciun document. „Vom examina detaliile, condiţiile, dacă vor fi favorabile şi în interesul naţional al R. Moldova, vom demara negocierile şi în acest sens”, a spus Filat.

  S-au oferit sa imprumute Moldova Rusia,China si probabil ca si FMI.Sa vedem pe cine va prefera noua guvernare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *