Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Natalia Dabija: Răspunsul Regelui

Natalia Dabija: Răspunsul Regelui

Deja nu mai aşteptam nimic, niciun refuz sau vreun accept. Scrisesem Regelui Mihai I , câteva săptămâni în urmă, solicitându-i un interviu. Citisem, înainte de a expedia scrisoarea, câteva reguli pe site-ul Casei Regale. Astfel, aflasem că scrisorile trebuie să aibă pe plic menţiunea „Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei”, iar pentru început – formula de adresare este „Sire”. Nu se spune şi nici nu se scrie, conform etichetei casei regale – dumneavoastră, ci Majestatea Voastră. La masă cu Regele, nimeni nu începe un nou fel de mâncare înaintea Regelui.

Desigur, aceste reguli par oarecum inedite pentru lumea noastră. Dar în tot cuvântul şi litera din scrisoare se regăsesc demnitatea, eleganţa şi tradiţia regală.

„Majestatea sa este bucuros să afle despre frumoasa activitate, de peste 6 ani, a cotidiaului şi de acoperirea mediatică de care se bucură Ziarul de Gardă”.  Consilierul Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Radu Ghina ne-a mai scris că, la acest moment, Regele se află la reşedinţa sa din Elveţia, iar în anul următor, Majestatea sa va împlini 90 de ani.
Din 2001, Regele Mihai I s-a implicat activ în viaţa publică a României, sprijinind intrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Majestatea sa a încurajat mereu respectarea drepturilor omului, păstrarea culturii naţionale şi consolidarea democraţiei în România. Regele Mihai şi Regina Ana au cinci fiice şi toată familia regală, prin proiectele şi activităţile sale, promovează o imagine pozitivă a României în lume.

Anul trecut, Regele Mihai I a acordat interviuri pentru BBC şi Radio Europa Liberă, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la semnarea pactului Molotov-Ribbentrop şi de la declanşarea celui de-al doilea război mondial.

Una dintre pasiunile Majestăţii Sale este automobilul, el fiind invitat în cadrul mai multor emisiuni de profil, de la televiziunile din România.

La trei ani după revoluţia Română din 1989, prin care a fost înlăturat regimul comunist, Majestatea sa a revenit în România, pentru sărbătorirea Paştelui şi a fost întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită. Însă abia în 1997, a primit cetăţenie romţnă şi i-a fost permis să-şi reviziteze propria ţară.

Redacţia ziarului a primit cu bucurie şi o deosebită onoare răspunsul Casei Regale şi credem că cititorii vor avea posibilitatea să citească totuşi, un interviu detaliat, în paginile ziarului cu Regele Mihai I al României.

Natalia Dabija