Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Naşa şi finul vor face…

Naşa şi finul vor face justiţie parlamentară

Ieri, 55 de deputaţi, din cei 101 aleşi, s-au întrunit şi, cu întârziere de vreo oră, au pus la punct componenţa comisiilor parlamentare. Este adevărat, un Parlament civilizat nu poate lucra fără nişte comisii bine puse la punct. De ce erau atât de puţini în sală? Mai întâi, pentru că liderul socialiştilor, Igor Dodon, depusese o cerere, solicitând să se accepte lipsa fracţiunii sale de la şedinţă, în legătură cu „invitaţia partidului „Spravedlivaia Rossia”, de a pleca la Moscova. În urma acestei invitaţii, 25 de parlamentari din PSRM întreprind o vizită de două zile în Rusia. De fapt, se spune că invitaţia ar fi prilejuită de intenţiile politicienilor ruşi de a-l onora pe Dodon pentru victoria socialiştilor la recentele alegeri. Astfel că, în lipsa, cu mici excepţii, a întregii fracţiuni socialiste, dar şi a altor parlamentari, Legislativul şi-a constituit comisiile cu tot cu preşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari.

Constituirea comisiilor dezvăluie primele mari surprize legate de capacităţile noilor deputaţi de a soluţiona problemele statului. Aşa cum se vorbeşte tot mai divergent despre parcursul european al R. Moldova, să vedem cine face parte din Comisia de politică externă şi integrare europeană. O bună parte sunt socialişti şi comunişti. Şi nu oricare, ci persoane cu viziuni anti-europene, care nu vor susţine decizii importante legate de aderarea R. Moldova la UE. Mă refer aici la Sergiu Stati şi Violeta Ivanov, de la PCRM, la Andrei Neguţă, Alexandru Nesterovski şi Bogdan Ţîrdea, de la PSRM… Şi democratul Marian Lupu, după recentele sale declaraţii, potrivit cărora R. Moldova ar putea renunţa la ideea de a depune în 2015 cerere de aderare la UE, nu se ştie ce rol ar avea în comisia responsabilă de integrarea europeană.

Să revenim la membrii anti-europeni ai Comisiei de politică externă şi integrare europeană. Credeţi că Sergiu Stati, de la PCRM, a fost inclus aleatoriu în această comisie? Stati nu a negat niciodată că e anti-european, că e pro-rus, afirmţnd că R. Moldova nu are ce căuta în UE. Bunăoară, în legislatura trecută, în legătură cu decizia premierului Iurie Leancă de susţinere a sancţiunilor impuse de UE unor oficiali ruşi şi ucraineni, Stati declara: „Aici e o tratare absolut libertină a deciziei UE şi a deciziei noastre de a adera la ea… Pe site-ul UE e plasată o listă de sancţiuni…, începând cu persoanele care au interdicţia de circulaţie şi terminând cu oameni de afaceri, cu blocare de conturi, cu alte sancţiuni care urmează să fie luate asupra acestor persoane incluse pe lista UE. Reprezentantul Ministerului de Externe a accentuat că R. Moldova, într-un fel, s-a alăturat sancţiunilor UE la capitolul interdicţii, ceea ce este, în opinia mea, prea interesant pentru a trata cu atâta libertate sancţiunile”. Ce va spune deputatul Stati, dar şi ceilalţi adepţi ai aceloraşi idei atunci când va trebui să se decidă depunerea de către R. Moldova a cererii de aderare la UE?

Animozităţi descoperim şi în componenţa altor comisii parlamentare. De exemplu, Raisa Apolschi, nănaşa de cununie a lui Vlad Plahotniuc, este preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, din cadrul căreia face parte nimeni altul decât finul său. Să fie sau nu conflict de interese? Ce ar zice CNI şi Anatol Donciu? Constatăm cu surprindere că Monica Babuc, de la Ministerul Culturii, nu a mai fost „adecvată” pentru Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, fiind inclusă în Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică. Cine e la Cultură? Doctorul Hotineanu şi controversata Radvan.
Mai departe. La Agricultură îl găsim pe sportivul Juravschi, iar la Drepturile omului şi relaţii interetnice – pe Vladimir Ţurcan, ex-ministru de Interne, ex-comunist, ex-ambasador în Federaţia Rusă. În campania electorală, Ţurcan declara: „Toată lumea a văzut la ce a adus semnarea Acordului de Asociere cu UE, partea economică a suferit în primul rând”. Ce va zice de acum încolo? Ce să facem cu ei? Nu-i mai putem schimba. Nu-i mai putem substitui. Nu mai putem face aproape nimic, până la următoarele alegeri.