Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Moldova? Unde-i asta?

Moldova? Unde-i asta?

3 săptămâni în SUA, 5 oraşe mari vizitate şi o mulţime de oameni cu care ne-am întâlnit. Evident, una din primele întrebări care ne erau adresate atât de unii oficiali, cât şi de oameni simpli, în stradă sau magazine, cu care intram în vorbă, era – „De unde sunteţi?”. „Din Moldova”, le răspundeam, după care urma o altă întrebare – „Unde-i asta?”

Chiar dacă am fost preveniţi de către angajaţii Ambasadei SUA în R. Moldova care s-au ocupat de program, iar, ulterior, şi de către ghizi, că multe dintre persoanele pe care le vom întâlni nu vor şti nimic despre R. Moldova, simpla întrebare cinstită – „Unde-i asta?” – lovea zilnic în mândria noastră de cetăţeni ai R. Moldova.

Nu aveam nici măcar dreptul moral să ne supărăm din această cauză. La urma urmei, sistemul de învăţământ american e total diferit de cel moldovenesc (în care înveţi până şi câte mii de hectare de păşune are Australia şi cam câte ovine pasc pe ele), iar tânăra ţară R. Moldova e mult prea mică şi neînsemnată pentru un stat cum este SUA.

Respectiv, de fiecare dată când urma o astfel de întrebare (cam în majoritatea cazurilor), încercam să le explicăm cam pe unde se află R. Moldova. Şi ca interlocutorul să-şi poate închipui mai uşor cam prin ce regiune se află ţara cu strania denumire „Moldova”, foloseam drept reper Europa de sud-est şi ţările vecine – între România şi Ucraina. Ca reacţie la această explicaţie, mulţi rosteau un „Aaaaaaaa” prelungit, deşi le puteai citi uşor pe chip că idee nu au cam prin ce regiune de glob ne aflăm.

Fiind într-un caz similar şi având o pornire încăpăţânată de a-mi face interlocutorul să înţeleagă unde totuşi se află R. Moldova, rostesc Grecia, Turcia, menţionând că nu e prea departe. „Oooooo, Turcia!”, a exclamat individul, vizibil bucuros că a auzit ceva cunoscut.

Cel mai dureros, însă, era faptul că, pentru americani, „revoluţia twitter” se asociază cu protestele din Iran, chiar dacă moldovenii au fost primii care au declanşat-o. E de la sine înţeles că relaţiile SUA cu Iran şi R. Moldova sunt la nivele total diferite, şi totuşi, dureros…

Le-am mai povestit noi în grabă despre proteste post-electorale, violenţe, poliţişti, acte de tortură, decedaţi, în timp ce americaniii se mirau, parcă un pic neîncrezători.

Poate nu suntem chiar atât de diferiţi faţă de iranieni, cu excepţia religiei şi a zăcămintelor naturale?

Nicolae CUŞCHEVICI
n.cuschevici.zdg@gmail.com