Miniştrii nu-şi vor ascunde doar veniturile, dar şi cheltuielile

Potrivit lui Sergiu Puşcuţă, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, până în prezent niciun funcţionar public nu a fost eliberat din funcţie pentru neprezentarea declaraţiei pe venit sau prezentarea unor informaţii eronate. Niciunul dintre miniştrii care, “pe hârtie”, s-ar părea că face parte din categoriile defavorizate de populaţie, iar în realitate îşi petrec vacanţele în Elveţia sau Croaţia, nu a fost întrebat pe banii cui îşi satisface capriciile atât de costisitoare.

După ce, ani în şir, funcţionarii care s-au perindat prin Guvern şi Parlament şi-au construit palate pe bani nemunciţi, iată că, în prag de electorală, preşedintele Voronin ajunge la concluzia că declararea veniturilor de către funcţionari nu a dat niciun rezultat în combaterea corupţiei. Din această cauză, pe viitor, aceştia ar trebui să-şi declare nu doar veniturile, ci şi cheltuielile.

Este greu de imaginat cum ar putea funcţionarii publici să declare pe ce bani reuşesc să-şi cumpere maşini noi, să-şi dea copiii la cele mai scumpe şcoli din Moldova sau de peste hotare, în condiţiile în care salariile şi alte feluri de venituri, pe care le declară, nu depăşesc câteva mii de lei. De asemenea, frecvente sunt şi cazurile când demnitari de rang înalt declară că, de fapt, nu cunosc adevărata valoare a averii lor. Logică întrebare: dacă nu ştiu câţi bani au, cum ne vor declara cât au cheltuit?

În plus, dacă funcţionarii de stat îşi permit să declare că averile pe care le deţin, apartamente, terenuri sau automobile, sunt estimate la sume derizorii, de doar câteva mii de lei, mult mai mici decât valorile lor reale, cât de “motivaţi” ar fi să nu diminueze şi sumele pe care le cheltuiesc pentru a-şi cumpăra proprietăţi, pentru a pleca în vacanţe exotice sau pentru a-şi iniţia afaceri „de rezervă”.

Propunerea preşedintelui este similară legilor statului pe care îl conduce – sunt scrise perfect, dar lipseşte un mecanism de implementare eficientă a acestora.

Diana RAILEAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *