Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Nicolae Cuşchevici: Limba (ne)poporului sau…

Nicolae Cuşchevici: Limba (ne)poporului sau ca (ne)oamenii

Ultimul sondaj de opinie prezentat recent de IMAS m-a supărat. Şi asta din simplul motiv că, prin întrebarea: care ar trebui să fie denumirea limbii în Constituţie?, autorii studiului nu fac nimic altceva decât să toarne apă la moara celor care susţin că noi vorbim o altă limbă decât româna. Or, la întrebarea respectivă, 56% dintre respondenţi au răspuns – moldovenească.

Cu toate acestea, bag mâna în foc că mai bine de jumătate din cei 56% idee nu au ce înseamnă diacronie, pancronie, unitate lingvistică, conştiinţă lingvistică, fonem, fonologie, substanţă şi formă lingvistică, economie lingvistică, valoare lingvistică, cod, circuit al vorbirii, stare de limbă, semiologie etc., şi puţin probabil să ştie câte dialecte are limba română şi care sunt graiurile dialectului daco-român. În situaţia creată, mă simt un Moţoc împotriva…, dar mulţi. Îmi vrea cineva capul?

Între timp, Nikolay Gueorguiev, conducătorul Misiunii FMI pentru R. Moldova, s-a arătat mulţumit de executarea angajamentelor asumate de Guvernul RM. Asta înseamnă că, în peste aproape 2 luni, R. Moldova va primi încă 89 mln. USD, adică a doua tranşă din creditul total de circa 400 mln. USD. E îmbucurător acest lucru. Organismele internaţionale ne tot împrumută bani, iar noi tot nu ajugem să simţim că viaţa s-a îmbunătăţit, aşa cum arată statisticile oficiale. După modificările esenţiale operate de ANRE, acum câteva luni, la tariful mai multor servicii, deja de marţea trecută locuitorii capitalei vor plăti mai mult pentru apa caldă. Şi, în general, ANRE anunţase în repetate rânduri că tarifele pentru unele servicii ar putea fi din nou revizuite, adică majorate, până la finele anului curent. Dacă lucrurile la acest capitol, dar şi la capitolul salarii/pensii, vor evolua în acelaşi ritm, atunci riscăm să ajungem prototipii caricaturii lui Alex Dimitrov, în care un aborigen din Africa îi reproşează unui moldovean, îmbrăcat în izmene şi cu o sapă în mână: În sfârşit, şi voi arătaţi ca oamenii!

Dar, colac peste pupăză, în timp ce guvernarea îşi rupe gura pentru binele (votul) nostru, IDIS „Viitorul” lansează un raport care, deşi atestă nişte rezultate previzibile, îţi administrează un vaccin în urma căuia ţi se face lehamite de ţara în care trăieşti. Potrivit studiului, dacă migraţia va continua cu aceleaşi ritmuri, iar natalitatea va rămâne redusă, R. Moldova nu va mai putea plăti pensii în următorii 5 ani, deoarece numărul angajaţilor se va egala cu cel al bătrânilor.

Şi pentru că autorităţile tot nu reuşesc să-i convingă pe gasterbaiteri să revină acasă (cum să vină acasă dacă, în loc de o râmă grasă, guvernarea le oferă drept momeală o fărâmitură de pâine), o soluţie parţială pentru redresarea situaţiei este şi combaterea crizei reproducerii. Uşor de spus, uşor şi chiar plăcut de făcut, dar iată la capitolul crescut şchiopătăm de-a binelea, ca să nu zic chiar că suntem betegi. E destul doar să calculezi câte scutece îţi ajunge să cumperi de un salariu mediu pe ţară ca să laşi creşterea natalităţii pe seama guvernanţilor.

Referitor la tendinţa tinerilor de a tot amâna naşterea unui copil din motive financiare, mi s-a întipărit în minte vorba unei persoane care spunea că, oricât de greu ar fi, Dumnezeu o să aibă grijă (de copil). Şi, dacă e să stau strâmb, dar să calculez drept, atunci avem cel puţin o generaţie de cetăţeni cu acte în regulă de care a avut grijă doar Dumnezeu. Oare pe când locul Acestuia va fi luat de către stat?

Nicolae CUŞCHEVICI,
n.cuschevici.zdg@gmail.com