Iurie Sanduţa: Poliţistul cu cetăţenie română

Luni, aşteptam în Gara Filaret din Bucureşti ca să iau microbuzul spre Chişinău. I-am achitat şoferului 70 RON. Nu ştiam că el a lucrat anterior în poliţie. Am aflat despre asta când a venit un bărbat de vreo 30 de ani, ca să transmită un pachet cu haine acasă, cu şoferul care venea la Chişinău.

“Uită-te, am haine. Nu am nimic de contrabandă. Cât să îţi dau?”. “Cât te lasă inima. Tu nu mergi acasă?”. “Nu. Lucrez aici de trei luni”. “Unde?” “În poliţie. La Chişinău am absolvit Academia de Poliţie. Şi am lucrat în organele de ordine MAI. Acum mi-am luat cetăţenia română şi lucrez aici, la Bucureşti. Tot la ordinea publică”. Şoferul a spus că şi el a lucrat în poliţie. Mai întâi a fost angajat al Serviciului Pază de Stat, apoi a avansat ca poliţist. Lucra în cadrul unui comisariat de poliţie.

Poliţistul care lucrează acum la Bucureşti a spus că e “scumpă viaţa” în România. S-a referit la preţurile de întreţinere. Dar salariul îi convine. Chiar şi atunci când a scos banii din buzunar ca să-i plătească şoferului pentru transportarea pachetului, a scos mai multe bancnote româneşti de 50 şi de 100 RON. Le ţinea în mâini, fluturând cu ele.

Discuţia dintre cei doi a devenit mai interesantă când au ajuns să vorbească despre motivul pentru care au abandonat munca în poliţia R. Moldova. “Era bine. Dar acum am cetăţenie şi de ce să nu primesc un salariu european? M-am săturat şi de “bardacul” de la Chişinău”. “Şi aici am văzut că e “bardac”. A ieşit poliţia să protesteze. Tu nu ai fost cu ei?”. “Ei da. Au ieşit în stradă menţii care îs cu politica. Aici toţi îs cu politica”, a răspuns poliţistul care şi-a redobândit recent cetăţenia română.

Şoferul, fost poliţist şi el, evita să spună din ce motiv a abandonat munca în poliţia de la Chişinău. Poliţistul bucureştean tot umbla din urma şoferului prin jurul microbusului ca să afle din ce motiv a ajuns să lucreze şofer de microbuz şi nu activează în continuare în MAI. “Trebuia să plec. Şi acum lucrez la firmă. E mai bun salariul aici”.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. AVRAAM

  La noi la Moldova fiecare al doilea bărbat după 40 de ani ori a fost poliţist ori securist ori procuror.Mergeam in taxi in Chişinău,am fost stopat de agenţii rutieri,şoferul taxiului le-a prezentat legitimaţia de pensionar MAI,fără a mai controla ceva i-au dorit drum bun.Din Odesa am cumpărat o plazmă TV mare,e mai ieftin acolo,imi facem griji cum voi traversa vama cu acest TV,şoferul autocarului mi-a zis-nu-ţi fă griji,sunt fost poliţist,vameşii şi granicerii mă cunosc,da-mi mie 300 de lei şi gata.In trenul Chişinău-Moscova am avut cu mine vre-o 12 sticle de coniac “Călaraşi”,am ştiut că insoţitorii au legături cu vameşii şi ca să nu am probleme m-am consultat cu el,mi-a cerut 200 lei,mai tîrziu am aflat că este fost operativnic din crimă organizată.Ce e de mirare?Şoferi de TIRuri,de autocare,insoţitori la tren,taxişti,rutiere ce vin din Italia,Spania,Franţa,Rusia,şoferi la bancheri,bodiguarzi,in majoritatea cazurilor sunt foşti poliţişti plecaţi din MAI care din motive familiare,care din intenţii personale,care din cauză că n-au găsit limbă comună cu şefii,mulţi au plecat că MAI s-a politizat,alţii nu puteau lucra de sine statător doar cu indicaţii telefonice din Guvern.Au plecat cei mai buni,ca azi in MAI să fie selectaţi aşa specialişti ca Doina Neagu!Apoi de ce vă miraţi că POLIŢIA E PROASTĂ,TOANTĂ şi IMBECILĂ?Cei mai buni au fost rugaţi să plece…MAIul lui Catan este o intreprindere individuala a lui Diacov şi PD.

 2. mara

  avraame,ce sà và “povàstàsc”? iar ai schimbat barca si nici nu-ti miroase gura a usturoi. nu vova mutin,adicà tu,scanda dincolo “jos labele criminale de pe cordineanu”? dar aici politia e “proastà,toantà,imbecilà”.unde minti:acolo sau aici? sau meseria ta-i de terchea-berchea.labe are cordineanu injectate cu silicon ca sà batà mai eficient,pentru cà are creierul injectat cu urinà.ce nu-ti place d.neagu? in schimb,vova mutin,adicà tu,e incàntat dincolo de “munca asiduà” a vàcàritei si nu incape in piele de satisfactie cum jegurile sfideazà legea,societatea,adevàrul.e timpul sà lasi o barcà,sà inveti ce-i aia demnitate si sà iesi inainte,dacà ai ceva de spus,nu te ascunde dupà moaca de kkt a lui cordineanu.nu stiu,dacà cusnir a notat,cà-i amenintà si familia subtil.eu il impusc,7 ani iau de pàrnaie,nu mai mult,dar as face un seviciu enorm si societàtii pline de stàrvi ticsiti de maldafaste,bàgati in politie.

 3. mara

  asa e vova mutin,tot tu avraam,natasa,eva talpà-papuc,càtan-nebunu,hasan,alte vreo 6 nominative de pe “timpul”.nu invàrti,cu mine nu trece,diagnozele ti le tii,cà exact iti prind bine,poti sà-i imprumuti càteva si lui cordineanu,dat cà esti in extaz cum bate femeile.”vova” a apàrut aici de 2 zile si n-are cum sti de costel,de vreo 2 zile costel nu apare,de el stie avraam,te-ai prins,avraame.s-apoi “vova” nu poate vorbi de cenzurà atàta timp càt n-a fost cenzurat,cà-i de 2 zile aici,sau sà judece cu ràutate despre redactie.de unde stie “vova” ce si cum de 2 zile aici? asta o stie avraam,adicà tu,”vova”,una si aceeasi persoanà esti.ca sà vezi,si “vova” la fel cu colonei,generali,si el ,la fel,”informat” cine cu cine se culcà,stil avraam.avraame,eu nu am timp sà caut acum spusele lui “vova” imi pare,cà la “zdg la politie” referitor la aceea,cà “in moldova in fiece zi se moare de asta,de ceea” etc.diareea asta eu am mai citit-o aici scrisà de avraam.exact asta a si bàtut la ochi,in primul rànd.tu pe mine nu mà imbrobodesti,eu,dacà am citit,am si fotografiat.atàta stii:sà scuipi si sà te ascunzi.dar cu atàta pafos vorbeai pe aici cum ar trebui sà fie un bàrbat.luai exemplu si te refereai cumva la “bàrbatul” cordineanu? numai un pàduche inghinal bate o femeie,asa cà ti-l agàti unde-i este habitatul si poate faceti niste reforme cu cordineanu:dezinfectarea si lichidarea pàduchilor de tot soiul.

 4. costel

  salut MARA in ultimile 2 zile am cam fost ocupat cu munca ,dar sa stii ca nu te las singura sa te lupti cu bulangii astia tip avrram ,vova,mutin si cum dracu le mai cheama , atentie bulangiilor am sosit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *