În beci nu va fi Sfârşitul Lumii

În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii par să se fi divizat în mai multe tabere. Cei care aşteaptă sărbătorile cu nerăbdare, pentru că se vor revedea cu cei dragi, pentru că Revelionul este o sărbătoare a familiei, pentru că vor primi cadouri (şi cui nu-i plac cadourile?), pentru că îşi vor putea cere iertare de la cei în faţa cărora au greşit, iar aceştia, potrivit legendei, vor trebui să-i ierte, pentru ca, poate, în noul an, să nu se certe din nou. Sunt şi dintre cei care nu aşteaptă sărbătorile, pentru că ştiu că vor fi singuri în aceste zile sau nu vor avea bani pentru masa de sărbătoare.

Sunt şi dintre cei care vor să ajute nevoiaşii. Numai că tot mai mulţi decid să îşi “jertfească averea” în public, în faţa camerelor de luat vederi. Oare cine-i crede atunci când aceştia strâng la piept copii pe care-i văd pentru prima oară, schiţând un zâmbet forţat, dar rămânând totodată cu aceeaşi privire rece?

Mai sunt şi dintre cei care nu aşteaptă sărbătorile de iarnă, pentru că aşteaptă  SFÂRŞITUL LUMII. Se ştie şi data. Oamenii de la sate au început să adune orez, făină, conserve şi le depozitează în beci.  În beci Sfârşitul Lumii nu va veni sau e nevoie de o parolă ca să poată intra acolo? Unii ascund şi sticle cu tărie. Şi iar pentru ce? Vor să sărbătorească? Să se îmbete de bucurie?

Rămâne să mai adune în beci câteva viori, tobe cu ţambal, ca să întâmpine “sărbătoarea” cu muzică, aşa, ca la moldoveni. Un ansamblu de dansatori ar fi punctul culminant al festivităţii. Cică Moldova e ţară ortodoxă şi peste 80 la sută din cetăţenii ei sunt religioşi. N-am auzit ca cineva să zică că va lua în beci sau în casă, sau oriunde ar fi în această zi – Biblia, sau o carte din care să înveţe ce au mai zis sfinţii, monahii, pustnicii. Cetăţenii statului ortodox îşi târâie lucrurile din casă în beci şi au o singură întrebare: Dacă întâlnim Revelionul şi Crăciunul pe nou şi pe vechi, o să avem şi Sfârşitul Lumii pe nou şi pe vechi?

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *