Fără preşedinte

Astăzi CSI nu are preşedinte. Preşedintele desemnat la 10 octombrie 2008, Vladimir Voronin, nu va prezida de data aceasta întrunirea şefilor de state CSI.  Dar lipsa lui nu se va face simţită decât în gândurile ascunse ale lui Dmitri Medvedev, care şi-ar fi dorit şi el o reptilă de cristal ca şi cea pe care Vladimir Putin a primit-o de la Voronin. Administraţia AIE nu a pregătit cadouri cu cristale celor câţiva preşedinţi din CSI care vin la Chişinău.

Preşedinţia pe care a deţinut-o Voronin asupra CSI, pe parcursul anului 2009, a fost tot atât de declarativă, propagandistică şi deşartă ca şi preşedinţia asupra Moldovei. Pentru că nu a reuşit decât să zgândăre problemele tinerilor în anul 2008, prin proiectul “Anul Tineretului”, Voronin a propus acelaşi proiect întregului CSI, în 2009.

Anul Tineretului s-a manifestat prin câteva festivaluri în ţinuturile ex-sovietice, despre care nu ştim dacă chiar s-au întâmplat, şi multe declaraţii despre importanţa tinerilor în prelungirea vieţii sistemelor politice, care s-au întâmplat.

Potrivit Planului de acţiuni care urmau să fie desfăşurate sub preşedinţia lui Voronin în CSI, doar vreo 5 din cele 36 s-a auzit să fi avut loc. Adică summitul de la Chişinău, pe care nu îl mai prezidează el, şi summitul Inteligenţilor CSI, care a adus la Chişinău câţiva artişti din Federaţia Rusă.

Opinia publică, în special cea de stânga, aştepta cu sufletul la gură o declaraţie radicală a preşedintelui unionist Mihai Ghimpu despre ieşirea Moldovei din CSI. Aceasta nu a urmat. Spre tristeţea multora, Mihai Ghimpu chiar va prezida această şedinţă.  Dar asta nu înseamnă că AIE va continua să elaboreze planuri de acţiuni propagandistice cu câte 36 de puncte pentru următorul an de concubinaj cu CSI.

Potrivit alfabetului, în 2010, preşedinţia CSI trebuie să fie deţinută de Dmitri Medvedev. În sfârşit, regizorii îşi vor juca singuri rolul, căci până acum Moscova dicta, iar Voronin vorbea ruseşte.  Acum Putin va dicta, iar Medvedev va acţiona ruseşte.

Anul de cotitură al CSI sub conducerea oficială a Kremlinului, când Georgia a ieşit din această structură, iar Moldova şi Ucraina stau la uşă şi discută cu UE, ar putea aduce noi evenimente în Osetia şi Transnistria. Asta se va întâmpla mai ales dacă regizorii vor fi luaţi în serios.

Zilele trecute, am mers prin câteva sate. Oamenii, aflând că sunt jurnalişti în preajmă, se dădeau mai aproape, să afle ce se mai aude pe la Chişinău. Discutând de la una la alta, majoritatea mi-au spus că au votat pentru Voronin şi au explicat de ce. “Ne-au speriat că nu ni se va da pensia. Că alta – n-am primit de la el şi nici nu am aşteptat. Acuma se aude că poate o să întârzie pensia. Dar poate o să ne dea vize, şi la copii să le deie, ca să se poată duce şi veni acasă când vor avea nevoie”.

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *