Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Condiţii avantajoase de pensionare

Condiţii avantajoase de pensionare

Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat nr. 156 din 14.10.1998 că există câteva categorii de persoane care beneficiază de sporuri la pensii. Acest punct se referă la persoanele ocupate la lucrări nocive şi dificile. Acestea sunt muncitorii care, pe toată durata activităţii, au prestat servicii în condiţii nefavorabile şi alte categorii de angajaţi – pentru munca permanentă în condiţii nefavorabile, dar nu mai puţin de 50% din timpul efectiv de muncă. Sporurile sunt în mărime unică, pentru salariaţii care activează în condiţii egale la aceeaşi unitate, deşi au calificare diferită. În conformitate cu aceleaşi prevederi legale, se stabileşte un spor procentual faţă de salariul minim, în funcţie de rezultatele atestării locurilor de muncă, în limita a 25 % din salariul minim pentru lucrări în condiţii grele şi nocive, până la 50% din salariul minim, pentru lucrări în condiţii deosebit de grele şi deosebit de nocive. Starea reală a condiţiilor de muncă se evaluează la locurile de muncă.

Prin Hotărârea Guvernului din 05.12.1992, a fost aprobată lista unităţilor de producţie, lucrărilor, profesiilor, funcţiilor şi indicilor în temeiul cărora se acordă dreptul la pensie pentru limita de vârstă în condiţii avantajoase. Concretizăm că de aceste privilegii pot beneficia numai locurile de muncă atestate. Lista prevede 15 categorii de lucrări, a 16-a incluzând profesii generale din unele tipuri ce nu fac parte din categoriile menţionate anterior.

Legea 156, art. 41, alin. 3, specifică în mod direct că, de la 1 ianuarie 1999, vârsta de pensionare a persoanelor ocupate la lucrări foarte nocive şi foarte grele s-a stabilit de la 50 de ani şi 9 luni pentru bărbaţi şi de la 45 de ani şi 9 luni pentru femei. În 2009, această vârstă, potrivit tabelului nr. 4 din Legea 156, este de 58 de ani şi 3 luni pentru bărbaţi şi de 53 de ani şi 3 luni pentru femei. Deci, în fiecare an ulterior, din 1999 până în 2018, vârsta de pensionare se va majora cu 9 luni.

O altă condiţie pentru beneficierea de dreptul la pensie în condiţii avantajoase este stagiul de cotizare realizat la lucrări nocive şi foarte grele. Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat stabileşte în art. 42, alin. 2, stagiul special de 10 ani pentru bărbaţi şi 7 ani şi 6 luni pentru femei, ce se ia în considerare dacă a fost realizat până la intrarea în vigoare a Legii 156, adică până la 01.01.1999.

Dacă funcţia deţinută pe parcursul activităţii în condiţii nocive sau condiţii grele şi foarte grele nu corespunde profesiilor indicate în Lista aprobată de Guvern, acordarea pensiei în condiţii avantajose este imposibilă.

Pentru a evita asemenea situaţii, ar trebui ca, pe parcursul desfăşurării activităţii de muncă, fiecare să verifice lista din Hotărârea nr. 822 a Guvernului şi datele din carnetul de muncă. Or, anume de inscripţia în cauză vor depinde 50% din beneficiile pe care le puteţi avea ajungând la vârsta de pensionare.

Lilia GULCA, juristă