Ce înseamnă criza migranţilor pentru moldoveni

După ce, timp de câteva săptămâni, elita media şi intelectuală a încercat să confrunte publicul, mai ales cel eurofil, cu realitatea crizei migraţionale din Europa, recent, Vitalie Gamurari, profesor în drept internaţional şi specialist în domeniul dreptului refugiaţilor, a abordat posibilele consecinţe pentru Republica Moldova. Cităm din articolul din 10 octombrie de pe Unimedia: „…trebuie luate în calcul consecinţele cu care se pot ciocni statele din vecinătatea UE, dat fiind că acest haos imigraţionist odată şi odată va fi stopat şi gestionat, pe cât este posibil.

În aceste condiţii, puţin probabil este ca aceste persoane să revină în ţările lor de origine, chiar dacă refuzul acordării statutului de refugiat le obligă să revină, în condiţiile în care acestea vor fi considerate ţări sigure. În situaţia creată imigranţii vor încerca să pătrundă pe teritoriul din apropiata vecinătate, inclusiv din considerente de a ajunge ulterior în mod clandestin pe teritoriul statelor membre UE”. Şi: „Iată aici apare întrebarea pe cât de pregătită este şi va fi Republica Moldova să gestioneze situaţia potenţial creată, în special sub aspectul securităţii naţionale şi al costurilor pe care va trebui să le suporte. Or, în condiţiile unei crize, în societatea moldovenească apar mai multe întrebări decât răspunsuri”.

Strategia elitei noastre pro-europene cu privire la ştirile externe ”ambivalente”, deci care ar putea ”păta” imaginea instituţiilor UE şi, în general, a instituţiilor internaţionale (de pildă, organizaţiile din ”familia” ONU), care, nu în ultimul rând, sunt şi finanţatorii multor proiecte de la noi, părea să fie cea a struţului – capul jos, ascuns în nisip, dar cu un drapel UE sus. Alegerile parlamentare în UE cu partide anti-UE în ascensiune, criza din Grecia şi nu numai, cenzurarea internetului, activismul militar prin intermediul NATO şi acţiunile individuale ale unor state UE, conflictele dintre statele membre şi birocraţia de la Bruxelles şi multe altele erau trecute sub tăcere, consumatorul media de la noi putând dormi liniştit. Iar acum, această „idilă” europeană e ameninţată de a fi tulburată. Noi putându-ne pomeni în pielea milioanelor de europeni, surprinşi de valul migranţilor. Ignorarea activismului militar în Orientul Mijlociu are totuşi preţul său umanitar, şi acum, inclusiv oponenţii războaielor din Irak, Yemen, Afganistan, Libia etc., vor suporta consecinţele (deşi pe la noi nu prea au fost observate flashmoburi şi demonstraţii împotriva războaielor respective).

Criza migraţională din Europa va avea urmări serioase şi pentru visul multor familii de la noi de a ajunge acolo. Dacă ne uităm bine, doar în Germania, circulă deja 1,5 milioane de refugiaţi în 2015 (cifră recent ajustată), care, la rândul lor, vor avea dreptul să invite restul familiei lor. Ar fi naiv să presupunem că toate acestea nu vor avea niciun efect asupra situaţiei moldovenilor din Europa: de la burse de studii, programe gratuite de schimb, locuri de muncă până la siguranţa fizică în cartierele locuite preponderent de migranţi.

Primarul oraşului Duisburg, Sören Link (SPD), a făcut furori, declarând în septembrie că: ”Aş prefera să am dubla cantitate de sirieni, dacă în schimb aş putea să mă debarasez de unii europeni din Est”. Ar trebui să fie logic că nu putem bombarda la nesfârşit ţări în curs de dezvoltare (cu scopul ”democratizării”, bineînţeles), fără a produce o catastrofă umanitară. Pare straniu pentru unii mari strategi geopolitici, dar oamenilor nu le place să fie bombardaţi, inclusiv în lumea musulmană. Şi, dat fiind faptul că resursele sunt limitate, ele vor fi redirecţionate acum spre scopuri mai urgente – în detrimentul beneficiarilor actuali ai generozităţii UE, inclusiv Republica Moldova. Sunt totuşi convins că unii dintre politicienii noştri deja visează la crearea centrelor de plasament pentru refugiaţi pe teritoriul RM. Finanţate de UE şi ONU. Prin asta s-ar deschide căi miraculoase pentru delapidare de fonduri pentru ”managerii de proiect” de la noi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Migrantii schimba optica UE fata de noi,dar si frica de islamizare trebuie luata in calcul,dar nimeni nu vorbeste de ea,dar se gandesc la ea,De aceea eu cred ca dna Merkel s-a deplasat in Turcia unde sunt cei mai multi refugiati si le-a promis turcilor bani pt,sustinerea refugiatilor,circulatie libera a turcilor in UE siatentie o integrare mai rapida a Turciei in UE,deci e posibil sa ne o ia inainte,daca ne miscam incet,incetisor sau diloc,,Moldovenii din vest vor avea concurenta la locurile de munca,dar la burse nu pt,ca nu toti musulmanii vor studii in Europa si la noi migranti nu vor veni,cum deocamdata nu vin nici in Romania,insa la noi pot veni din Ukraina daca nu inceteaza luptele sau din alte foste republici sovietice daca au probleme,dar putin probabil,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *