Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Borsetka” lui Dodon

„Borsetka” lui Dodon

Furtuna care lovise săptămâna trecută împrejurimile orașului Tokio încă nu încetase definitiv, când șeful statului R. Moldova și-a luat întreaga familie, inclusiv familia fratelui său, a acceptat și doi funcționari de la Președinție și a plecat în Japonia. Este adevărat, avea o invitație, pentru el și pentru soția sa, la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito. La eveniment aveau să participe 150 șefi de state din toate părțile lumii, niciunul, însă, nu și-a poftit cu el și rudele apropiate.

Vizita în Japonia pentru Igor Dodon a fost un eveniment pentru care s-a pregătit minuțios. Și-a comandat un frac, câteva umbrele (speriat, probabil, de năprasnica furtună), câteva papioane, a avut grijă și de garderoba soției sale, și-a înveșmântat copiii și a oferit ore de etichetă celorlalte rude ale sale – membre ale delegației oficiale compusă din 11 persoane. Sigur, împăratul Naruhito habar nu avea că un șef de stat, al unui stat mic, sărac, neputincios, va veni în Japonia, cu prilejul evenimentului său de încoronare, împreună cu tocmai 11 persoane. S-ar putea și să nu afle vreodată, pentru că lumea e imensă, iar R. Moldova – aproape neînsemnată.

Nimeni, probabil, nu pune la îndoială dacă șeful statului trebuia sau nu să onoreze invitația împăratului nipon, mai ales că, de aproape trei decenii, R. Moldova și Japonia au stabilite relații diplomatice. Problema e în cheltuielile făcute din bugetul statului pentru această călătorie, cheltuieli pe care Președinția nu le dezvăluie și după o săptămână de la încheierea vizitei. De altfel, exact în ziua în care Dodon se afla în Japonia, Guvernul a făcut publice toate cheltuielile pentru deplasări, suportate de Executiv în anii de la urmă. În informația dezvăluită se regăsesc destinațiile, evenimentele, numărul și numele participanților. Este adevărat, lipsește o analiză a eficienței acestor deplasări, dar, să credem, asta abia urmează.

Vizita șefului statului în Japonia, pe bani mulți, nedezvăluiți public, ne-a lăsat câteva impresii despre care nu e târziu de vorbit și la o săptămână de la revenirea acestuia din Tokio. Un episod ar fi cel în care șeful statului, își ia „borsetka” (de fapt, o geantă nu prea mare), coboară dintr-un automobil diplomatic, cu Tricolorul la parbriz și, uitându-și nevasta în mașină, se îndreaptă spre cei care așteptau să-i întâmpine în pragul unei instituții oficiale. În câteva clipe, în urma sa, a apărut și consoarta. O simplă etichetă diplomatică, greu de respectat pentru Igor Dodon.

Alt detaliu amuzant a fost întrevederea, la Tokio, a lui Igor Dodon cu prim-ministrul Serbiei, pentru a discuta despre relațiile bilaterale moldo-sârbe. Trebuiau să ajungă la Tokio, ca să se declare „unanimi în opinia că există un potențial enorm nevalorificat în domeniul comercial-economic”…

În alt context, cu primarul orașului Tomi, Dodon a salutat intenția Primăriei de a oferi R. Moldova o donație de 100 de pomi de sakura în primăvara anului viitor, pentru a marca numărătoarea inversă de 100 de zile până la începerea Olimpiadei. De altfel, orașul Tomi s-a înregistrat, în 2017, în calitate de oraș-gazdă pentru echipa R. Moldova la Jocurile Olimpice din vara anului 2020.

Amintim aici că, în R. Moldova, activează 13 întreprinderi cu capital japonez, cu investiții în valoare de peste 115 milioane de lei. Din 1992, când au fost stabilite relațiile diplomatice bilaterale, Tokyo i-a acordat Moldovei asistență financiară în valoare de peste 150 de milioane USD, banii fiind destinați în special pentru agricultură, dezvoltare regională și ecologie.

Cum a răspuns șeful statului la ospitalitatea și deschiderea autorităților japoneze?

Cum spuneam la început, vizita a avut loc în zilele în care Japonia era bântuită de cea mai mare furtună din ultimii 60 de ani, provocând pierderi umane și distrugeri materiale considerabile. Atunci când se îndrepta viguros spre un sediu oficial, purtând o „borsetkă” în mâini și uitându-și nevasta în automobil, credeam că are acolo vreun cont, vreo dovadă a vreunei donații, fie și simbolice, oferită de R. Moldova japonezilor chinuiți de furtună. Nu a fost să fie. „Borsetka”, probabil, avea o cu totul altă menire.

De fapt, la Tomi, atunci când primarul promitea 100 de pomi sakura, Igor Dodon a oferit un lot de vinuri de calitate superioară, cu autograful său, pentru a fi licitate, fondurile colectate urmând să fie direcționate pentru depășirea consecințelor taifunului Hagibis.

Patru persoane au murit și alte 17 sunt date dispărute după cel mai puternic taifun care a lovit Japonia în ultimele decenii, paralizând Tokyo, provocând revărsarea râurilor care au dus la evacuarea a milioane de oameni.

Dle Dodon, la ce pot ajuta cele câteva sticle cu vin select, care ar mai trebui și licitate? Dar dacă nu s-ar găsi deloc cumpărători?