Aventurile lui Papa Carlo în R.Moldova

Începutul acestei săptămâni a fost unul fără perdea peste corupţia din instituţiile statului, care stoarce din cetăţeni ultimul bănuţ şi ultima speranţă la demnitate şi onoare. Un străin, un om de afaceri din Italia, a ajuns să facă public drumul său de coşmar prin structurile oficiale ale R. Moldova, în speranţa că-şi va putea realiza un plan investiţional care presupune deschiderea unei reţele de cafenele pentru copii şi a unei întreprinderi de prelucrare a fructelor pentru producerea îngheţatei. Tot pentru copiii din R. Moldova.

Cafenelele sale ar fi trebuit să poarte numele unui generos personaj de poveste, Papa Carlo, cel care, potrivit basmului, obosit de bătrâneţe şi singurătate, încearcă să-şi sculpteze dintr-o bucată de lemn un prieten, pe Pinocchio. Ulterior, relaţiile lui Papa Carlo cu Pinocchio nu au fost tocmai simple, pentru că micul prieten era unul neastâmpărat, dar şi un trişor. Pe alocuri, relaţiile omului de afaceri italian, Carlo Pennesi, un Papa Carlo care şi-a propus să creeze în Moldova o poveste, un fel de Pinocchio, cu autorităţile de la noi seamănă cu elementele acelei poveşti care, bineînţeles, a avut un sfârşit fericit. Ce fel de sfârşit va avea coşmarul lui Pennesi? Greu de spus.

După ce, timp de un an, italianul a cheltuit în R. Moldova 250 mii de euro sub formă de mită sau investiţii în baloane de săpun, se pare că nu mai vede sfârşitul fericit al acestei istorii. Ajuns să facă publice numele instituţiilor în care i s-a estorcat mită, Pennesi va trebui, până la urmă, să dezvăluie şi numele persoanelor care i-au cerut-o. Într-o conferinţă de presă el a povestit cum a investit într-un apartament, dar nu a mai intrat în posesia cheilor, cum a dat mită (50 de euro) Poliţiei Rutiere, dar şi cum funcţionari de la Biroul de Migraţie şi Azil, de la Sanepid, Direcţia Arhitectură a Primăriei Chişinău i-au cerut, “în şoaptă”, mită. Pentru un singur document, care urma să fie eliberat în două săptămâni, i-a fost estorcată suma de 3200 de euro.

În urma acestor dezvăluiri, primarul de Chişinău a anunţat public că va investiga şi va afla numele funcţionarilor corupţi. Primarul, într-un fel, a fost pus la zid de aceste informaţii, făcute publice de investitorul italian, şi va trebui să meargă până în pânzele albe, iar povestea lui Pennesi poate face simplă cercetarea lui Chirtoacă.

Deznodământul acestui caz ar putea deveni cel mai spectaculos dosar de corupţie din R. Moldova post-sovietică, or, de 20 de ani, instituţiile abilitate ale statului tot ne spun că vor scoate în proţap marii corupţi, dar aşteptarea e prea lungă.

În seara aceleiaşi zile, în cadrul unui program TV, liderii AIE au fost întrebaţi cum rămâne cu corupţia funcţionarilor, neschimbaţi din funcţii după instalarea noii guvernări. Cu toţii am auzit un mesaj la deschidere. Am fost chemaţi să spunem lucrurilor pe nume, abandonând anonimatul, atât de preferat de cetăţeni. Iată că, italianul Carlo Pennesi a dezvăluit public, în numele său, cazuri de corupţie despre care alţii se tem să facă lumină. Ce va urma? Suntem nerăbdători să aflăm.

Aneta Grosu, 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. nic

    Nu se va schimba nimic. MAI -Catană, Zubco -procuratura, Mihai-SISul, din cuvintele lor, îi aranjază foştii angajaţi ai lui voroşca, cum ei îi numesc dezmărdător “profi”. Cînd va veni voroşca la putere din cauza la aceşti “cătani”……, noi iarăşi toţi vom fi maltrataţi. Din toate aceste profunzimi, Golea-tv7, opera lui Surdu-M1, se vede, că pentru ce noi am luptat-schimbarea veţii, aducerea în faţa mesii legea,pentru actualii conducători nui prea înteresează. Ei au uitat de acele lucruri pentru care noi toţi, nu numai ei, am luptat. Ei acuma au găsit limbă comună cu slugile lui voroşca, îşi rezolvă chestiile lor meschine, făcînd automat drum iarăşi, ca şi ADR în anii 1999-2000, pentru voroşca. Paradox, dar astai povestea.

  2. Grivei

    vroiam si eu sa ham-ham la tema asta, nu se va intimpla nimic. imi pare rau… dorin daca vroia sa cunoasca ADEVARUL – afla, discutind cu cetatenii la orele de primire sau posta, inteligent… nu intrind in multimea de babe care protestau revoltate de solutiile “originale” propuse de el… in “interesul” cetateanului… nici altii din functionarii cei noi nu v-or fi mai saritori, ei deja rezolva probleme globale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *