Anul 2012, anul adevărului

R. Moldova are preşedinte. Cu siguranţă, pentru mulţi, anul 2012 va rămâne în istorie doar pentru faptul că Nicolae Timofti a devenit şef de stat, punând capăt unei crize politice demne de Cartea Recordurilor. Pentru mine însă, anul jurnalistic 2012 este legat de cu totul alte evenimente, care mi-au reconfirmat că R. Moldova (nu) este o ţară fără viitor.

Ce am reţinut din acest an? Pe lângă lamentările politicienilor vis-a-vis de alegerea şefului statului, 2012 îmi va rămâne în memorie ca anul în care chiar şi cei în care mai credeam, s-au arătat a fi făcuţi din acelaşi aluat. Am rămas dezamăgit, pentru că, până în 2012, credeam ca un naiv că în R. Moldova există politicieni demni. În 2012, am înţeles că a fost doar o iluzie. Reacţiile lor la cazul Donciu, de exemplu, sunt grăitoare în acest sens.

Anul care trece îmi va rămâne în memorie şi datorită numeroaselor bâlbe ale oamenilor legii. În acest an, aproape toate persoanele învinuite de comiterea crimelor cu rezonaţă mai că şi-au demonstrat nevinovăţia. În 2012, oamenii legii au aflat că Gheorghe Inculeţ, unul dintre principalii lor suspecţi în crimele de la Ialoveni şi Durleşti, a murit de fapt cu cinci ani în urmă, că Ion Agaci, după ce a fost arestat timp de 7 luni, nu prea are vreo implicare în omorul lui Igor Ţurcan, că fraţii Fedoruc, ţinuţi în arest aproape 2 ani, de fapt, s-ar putea să nu fie vinovaţi de comiterea dublului asasinat de la Ialoveni. În această lună, ambii fraţi au fost eliberaţi şi vor fi cercetaţi în libertate. În 2012, am aşteptat fără rost o sentinţă în cazul Şoltoianu, în cazul Veretca, în care lucrurile par atât de simple, nu însă şi pentru oamenii legii.

Oare ce vor mai face ei în 2013? Vor găsi alţi amărâţi pe care-i vor hărţui ani la rând, acuzându-i de nişte crime de care poate nici n-au auzit, iar, între timp, cu adevăraţii criminali, îşi vor da întâlniri prin apartamente închiriate, alături de prostituate?

Vom vedea. Cert e că anul care vine se anunţă unul la fel de interesant în evenimente şi subiecte de presă, care abia aşteaptă să fie dezbătute.

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Mara

  Bravo, Victore!
  Ti- am citit articolele si te- am admirat pe parcursul anului.
  Trist bilant ai facut, dar e realitatea pura, care trebuie spusa sus si tare.
  Iar tu, in acest an , ai luptat, cu darzenie, pt adevăr. Si ai progresat, ca specialist in domeniul tau de activitate, dar mai ales ca om, ca persoana umană, pt ca in tot ce ai scris ți- ai pus si sufletul tau.
  Sănătate si succese.
  La Mulți Ani!

 2. Turc

  Cel mai strasnic, mai strasnic decat saracia in aceasta tara e faptul ca nu esti in siguranta. Doamne fereste in caz de ceva nu vei avea parte de un proces echitabil.Poti face ani grei de puscarie pentru o fapta pe care nu ai savarsit-o.Ori savarsind ceva care poate fi pedepsit fara a fi privat de libertate si nu ai bani sa-ti cumperi condamnare conditionata,judecatorul te va condamna la ani grei de puscarie pentru nimic.Pentru ca pe langa anii de puscarie care se dau unui invalid paralizat, in carucior,trec cu condamnari simbolice infractiuni{omoruri} comise de asa persoane ca Adrian Nichifor, urmeaza soltoianu. Si multe alte cazuri care au ajuns si care nu au ajuns la urechile presei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *