Aneta Grosu: Syrtaki, într-o tavernă în Kastelorizo

Cu ceva timp înainte de asasinat, Antis Hadjicostis, cel mai mare magnat media din Cipru, dansa tradiţionalul syrtaki, într-o tavernă din Kastelorizo. Era fericit, avea o familie frumoasă, avea doi copii şi împlinea 41 de ani. Cu acest prilej a preferat să-şi facă această deosebită plăcere, în anturajul unor oameni apropiaţi.

La 11 ianuarie 2010, cele mai accesate site-uri de ştiri din Cipru anunţau că Antis Hadjicostis a fost împuşcat. Şi asta nu e tot, mărturisea un bun prieten al magnatului, povestind că a pierdut graiul când a înţeles că împuşcăturile au fost mortale. Peste câteva ore de la descoperirea cadavrului, în preajma casei sale, dintr-o zonă rezidenţială foarte bine păzită, dat fiind vecinătatea cu Ambasada SUA în Nicosia, poliţia dezvăluia că asasinatul s-ar fi produs la comanda Elenei Scordelli, celebră prezentatoare la televiziunea Sigma, una dintre numeroasele proprietăţi media ale lui Antis, care fusese disponibilizată cu ceva timp înaintea tragediei. Anchetatorii de la Nicosia aflaseră că prezentatoarea TV s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu intermediarii asasinului şi că ar fi plătit 50 de mii de euro pentru moartea fostului său şef.

Procurorii au eliberat mandat de arest preventiv pe numele celebrei vedete de televiziune, anunţând că ancheta ar deţine probe potrivit cărora Gregoris Xenophontos, de 29 de ani, ar fi presupusul asasin al lui Antis Hadjicostis. Potrivit presei cipriote, peste câteva zile de la comiterea crimei, Xenophontos ar fi evadat în R. Moldova, la o presupusă iubită a sa.

Acum câteva zile, după jumătate de an de la asasinat, Xenophontos a făcut ca R. Moldova să devină o mică vedetă a presei internaţionale. La 14-15 iunie, articolele despre reţinerea, la Bălţi, de către poliţia din R. Moldova, a suspectului de asasinarea celui mai mare magnat de presă din Cipru au concurat cu ştirile despre lansarea de către Guvernul de la Chişinău şi de Uniunea Europeană a multaşteptatului dialog privind suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova.

Nimeni nu a evaluat care temă a deţinut, totuşi, întâietatea, dar, se pare, posturile de televiziune şi de radio au preferat, şi de această dată, să ne spună despre reţinerea, în temeiul unui mandat internaţional, a celui despre care se crede că l-ar fi omorât, cu două împuşcături în spate, pe Antis.

Jurnaliştii au relatat că presupusul criminal s-ar fi ascuns în Moldova, timp de jumătate de an, fugind de orice comunicare cu lumea şi că, în curând, la cererea poliţiei cipriote, va fi extrădat, riscând închisoare pe viaţă.

“Este o promisiune făcută, în decembrie 2009, R. Moldova şi o dovadă a angajamentului luat faţă de moldoveni. Acest pas către eliminarea vizelor cu R. Moldova este cea mai bună dovadă că reformele le pot aduce moldovenilor beneficii reale”, declara marţi, la Luxemburg, Stefan Fule, Comisar pentru Extindere al Uniunii Europene.

Graţie presei, aflate acum în condiţia de a lupta până la sânge pentru fiecare consumator, numele lui Gregoris Xenophontos, se pare, l-a umbrit pe cel al lui Stefan Fule. Deşi vor să călătorească cât mai degrabă fără vize, oamenii preferă să citească despre crime.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *