Alina Radu: Mişa nu merge la alegeri

La 21 noiembrie nu pot avea loc alegeri în R.Moldova. Adică, teoretic, ele pot avea loc, dar sunt sortite eşecului. Pentru că la 21 noiembrie, potrivit calendarului ortodox de stil vechi, e ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
De “arhangheli” în Moldova se sărbătoreşte temeinic, nu doar pentru că muncile câmpului sunt oficial încheiate şi tulburelul e aşezat prin beciuri. De “arhangheli” e hram în câteva zeci de sate, şi se taie porcii, gâştele, se umplu oalele cu sarmale şi se fac răcituri, căci e ultima săptămână înaintea Postului Crăciunului. Ziceţi că putem să facem alegeri, chiar dacă oamenii din câteva zeci de sate ar putea să fie mai prinşi cu umblatul din beci în beci şi să nu mai ajungă la club la votare?

10 000 de Mihaili

Dar hramul casei ştiţi în câte gospodării e de “arhangheli”? Simplu de calculat: 73491 de bărbaţi poartă numele de Mihail, 5253 – de Mihai, 1075 de femei sunt numite Mihaela, 17 – Mihăiţa, 1 persoană este Mihu şi încă una, oficial, are prenumele Mişa, aceste cifre fiind luate din datele Ministerului Dezvoltării Informaţionale. Deci aceste nume figurează şi în buletinele de vot. Şi nu e tot. 1355 de persoane poartă numele de familie Mihai, încă 164 – Mihail, 2841 – Mihailov, 1476 – Mihailova, 259 – Mihăescu, 68 – Mihalcea, 3 – Mişa, 312 – Mihu, 30 – Mihăeş.

4 Gavriele

Să nu uităm că e vorba de doi Arhangheli sărbătoriţi în această zi, cel de-al doilea fiind Gavriil. Nici acest înger ceresc nu va scăpa de pomenirea paharnicilor moldoveni. Deoarece în Moldova avem: 1165 de bărbaţi cu numele Gavril, 41 – cu numele Gavriil, 2080 cu numele Gabriel, 18 – cu numele Gabi, iar 4832 de femei poartă numele de Gabriela şi 4 – de Gavriela. Nu sunt de ignorat nici purtătorii numelor de familie Gavril, Gavriil, Gavrilă, Gabriel, Gavrilovici, Gavriş: 277 plus 35, plus 2, plus 4, plus 135, plus 168.

În toate aceste familii femeile ar putea fi ocupate cu învârtitul plăcintelor, iar bărbaţii – cu trepădatul la beci şi la poartă, unde se adună, de obicei, felicitatorii de serviciu. Ce ar fi de făcut? O idee ar fi să se anunţe alegerile parlamentare pentru altă zi. Dar pentru care?

Sfântul Aviv

Cu o săptămână mai târziu, pe 28 noiembrie, sunt de asemenea consemnaţi câţiva sfinţi. Cuviosul Paisie, care are în R.Moldova doar 5 persoane care îi poartă numele, Sf. Mucenic Gurie – cu 23 de bărbaţi omonimi, şi Sf.Aviv – cu 9 persoane numite identic, în total circa 40 de gospodării în febra hramului, plus de două ori pe atâtea – alipite la chef. Dar alta e buba pe 28 noiembrie. Ca aseară, pe 27, s-a făcut Lăsatul Secului, când moldovenii se înfruptă bine din ceaunul cu de frupt şi din ulciorul cu de supt. Şi cum oamenii sunt dumnezăratici mai ales la mâncat şi la băut, a doua zi precis că toţi vor fi mahmuri. Ce vot să aştepţi de la ei, când mulţi se vor duce la votare doar ca să agaţe vreun măhălean la “pohmeli”. Şi vă promit că se vor găsi în toate satele ofertanţi de “pohmeli roşu”, care vor schimba un vot pe dres capul proaspeţilor intraţi în Postul Crăciunului.

163 de Dima

Haideţi să vedem dacă mai înainte de 21 noiembrie ar fi de organizat alegeri. Pe 7 suntem în preajma zilei Sfântului Dumitru, cu 34621 de bărbaţi numiţi la fel, cu alţi 6524 numiţi Dmitrii, cu 163 înscrişi în acte Dima, şi cu 1944 de femei Dumitriţa şi 47 înscrise Dumitra. Dacă mai adăugăm aici sărbătoriţii cu numele de familie Dumitru, Dmitriev, Dumitraş, Dumitraşcu, Mitruţă, Dima, plus satele cu hram de ziua Sf. Dumitru – rezultatul obţinut e cel din 21 noiembrie, adică alegeri compromise.

Cozma şi Cosma

Nu vă uitaţi la calendar, mai e şi ziua de duminică, 14 noiembrie, dar n-ai cum face alegeri, căci e ziua Sfinţilor Doctori Fără de Arginţi Cosma şi Damian. 1340 de cetăţeni ai R. Moldova poartă prenumele şi 1525 – numele de familie Damian, apoi sunt 244 de bărbaţi cu numele Cosma şi 1853 cu numele de familie Cosma, plus 18 – Cozma, încă 158 Cozmolici şi câteva zeci – Cozmescu şi Cosmescu. Mai sunt alte câteva sute de Cosmin/Cozmin – şi ca purtători de prenume, şi de nume. Şi apoi, câteva mii de medici, că putem spune acum că toţi doctorii din Moldova sunt fără de arginţi, inclusiv ministrul Hotineanu, vor avea şi ei un pahar de cinstit în această zi însemnată, nu să iasă pe ploaie şi lapoviţă la votare. Şi pacienţii doctorilor fără de arginţi ar avea şi ei un prilej de ocazie de absenteism electoral.

Stil nou, stil vechi

Amânarea alegerilor pentru luna decembrie nu aduce nimic bun. Avem, rând pe rând, Sfinţii Andrei, Nicolae, Vasile, toţi – şi pe stil nou, şi pe stil vechi. O singură duminică e liberă, dar şi atunci e Crăciunul pe nou – şi nu că cetăţenii R. Moldova ar sărbători masiv Crăciunul pe nou, dar tot se adună: 828 de persoane cu numele de Crăciun, iar Cristiani şi Cristine – sunt cu miile, în timp ce se măreşte şi lista celor care intră în post pe vechi şi ies din post de Crăciun pe nou – şi iar sărbătoare, şi iar absenţe la votare.

Pe după Anul Nou – ştie toată Europa că n-are rost să se stabilească electorală, căci tocmai se dă start sărbătorilor pe vechi, cu Sf. Vasile, Crăciun, Botează, Iordan (ştiţi bine că şi acesta e nume de familie răspândit în unele liste electorale).

Mihail, primul pe listă

Soluţia ar fi una, dar e cam “politic sensibilă”. Mihailii, Gavrilii, Dumitriţele, Cosminii şi medicii ar ieşi în una dintre duminicile noiembrine la votare dacă… în capul listelor partidelor politice ar fi instalat câte un hrămar electoral omonim cu sărbătoarea în cauză. Adică, dacă alegerile sunt pe 21 noiembrie, să fie în fruntea listelor electorale un Mihail sau un Gavril, care să se rupă strigând în campanie: “Votează de hram! Votează – MIHAIL!”. Acum este clar că PL-ul iese în frunte, dar ce ar putea face celelalte partide? Sf. Vladimir e prin mai, Sf. Serafim – în februarie, iar Sf. Marian o fi de Sântămărie. Să îşi pună aceştia câte un gavriluţ în fruntea listei – nu iese. Eu personal nu văd soluţii pentru alegerea unei zile treze, în care oamenii să poată să îşi îndeplinească obligaţia constituţională liber, fără constrângeri şi influenţe de nume, hramuri, beţii şi alte festivităţi care ne ţin în anarhie.

Datele prezentate în acest articol au fort preluate de pe www.mdi.md şi din Calendarul ortodox.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Bradley

    Verificati situatia fainnciara si veti intelege de ce ma simt atat de rau.E dureros,e nedrept,e inuman.Oare chiar ne e atat de greu sa renuntam la cat de putin din putinul nostru pentru a aduce linistea si zambetul unor oameni?Poate ca da,e adevarat,cand ii cunosti personal,doare mai mult,mai profund.Chiar ne e greu sa intelegem ca Mariuca e a noastra,a tuturor?A noastra,a celor care ne chibzuim fiecare banut?Nu e a celor care invart sute,mii de euro zilnic si carora nu le pasa de noi,daramite de botul asta mic ce nu valoreaza politic sau electoral nimic?Va rog pe voi,cei care inca aveti suflet si va pasa,AJUTATI-O pe MARIUCA!!!Parintii ei si ea sunt doborati fizic si psihic.Sunt niste OAMENI extraordinari si merita sa ne oprim putin din nebunia zilelor noaste si sa le ascultam urletul de groaza.Dovediti-mi,dovediti-va si dovediti-le ca aveti inima. FITI OAMENI!Nu lasati banii sa va conduca meschin viata!Ne cramponam de nimicuri si speram sa fim fericiti intr-o alta viata.Fals.Faceti-va viata frumoasa aici,lasand-o pe Mariuca sa se joace si sa rada fericita.Ma bazez pe voi,OAMENILOR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *