Alina Radu: Contrabandistul nr. 1

Săptămâna aceasta opinia publică a aflat că un ofiţer CCCEC a fost împuşcat în timp ce a descins în gospodăria unui om din satul Tudora, Ştefan-Vodă, pentru a efectua o percheziţie. Percheziţia a avut loc după ora 9 seara şi s-a terminat cu câteva tragedii.

În primul rând, unul dintre cei trei angajaţi ai CCCEC care au descins în casa lui Victor Busuioc a fost împuşcat în cap de către stăpânul casei, ajungând la spital în stare gravă. Acum medicii luptă pentru viaţa şi sănătatea lui, la fel ca şi familia acestuia. CCCEC nu a făcut public numele angajatului său, nici nu a relatat în ultimele 24 de ore care este starea lui. Alte surse au declarat că, în cazul în care un angajat CCCEC îşi pierde temporar capacitatea de muncă, va beneficia de recuperarea cheltuielilor de tratament, dar şi de remunerări pentru perioada de absenţă sau de pensie, după caz.

În rândul doi, Victor Busuioc a declarat pentru presă că băiatul lui, invalid din copilărie, a fost bătut cu cruzime: „Îl loveau cu picioarele, cu armele după cap”. Ultima veste despre acest invalid este că a fost luat de CCCEC „aşa bătut cum era”, spune tatăl său. CCCEC nu a făcut niciun comentariu cu privire la situaţia acestei persoane în ultimele 24 de ore, de aceea nu se ştie dacă  a fost examinată de un medic, dacă are nevoie de îngrijiri speciale, fiind invalid din copilărie, dacă are traume noi sau dacă se simte bine.

În rândul trei, Victor Busuioc, tatăl băiatului, în dorinţa de a-şi apăra propriul fiu invalid în propria casă pe timp de noapte, a făcut uz de arma pe care o avea asupra sa în mod autorizat. El spune că nu a ştiut că cei trei oameni cu cagule, care au venit noaptea, reprezentau o autoritate de stat şi că a vrut să îşi apere copilul. Acum el este arestat, fiind acuzat de atac armat asupra unui colaborator al organelor de drept, şi riscă o pedeapsă cu detenţia pentru mulţi ani.

În rândul patru, soţia lui Victor Busuioc, fiind în noaptea aceea în dormitorul propriei case împreună cu soţul său, a fost profund şocată să vadă că nişte oameni înarmaţi îl bat în casă pe fiul ei invalid, pe care l-a crescut cu mult greu încă de mic. Pentru că nu ştiau la ce să se aştepte, soţul şi-a încuiat soţia în baie, ca să nu fie bătută sau abuzată. De acolo ea a trebuit să audă în continuare lovituri, înjurături, împuşcături, răcnete. Acum, ea are două tragedii: fiul invalid, bătut şi arestat, şi soţul, tot arestat, acuzat de atac armat în propria casă. Ea însăşi a plecat din propria casă, pentru că nu se mai simte în siguranţă.

În rândul cinci, fiecare angajat al organelor de drept trăieşte acum clipe confuze: dacă şeful te trimite într-o asemenea misiune pe timp de noapte şi gospodarul casei te împuşcă, la ce îţi mai foloseşte salariul, pensia sau ajutoarele acordate după traumă? Dacă nu asculţi ordinul şefului ca să descinzi noaptea, tot e rău, îţi pierzi serviciul.

În rândul şase, familiile colaboratorilor CCCEC şi-au adăugat o grijă concretă: asemenea misiuni există, cu descinderi înarmate noaptea, la oamenii care deţin legal (şi ilegal) arme. Oare ce se poate întâmpla cu al nostru? Oare când se va întâmpla cu al nostru? Oare ce ne facem dacă omul nostru va fi împuşcat?

În rândul şapte, fiecare familie din R. Moldova şi-a mai adăugat o frică mare, că în orice noapte, cineva înarmat, cu mandat şi cagulă, poate descinde în casa ta, construită cu propriile mâini, şi să îţi ia la bătaie copilul invalid, pe care l-ai crescut cu multă suferinţă.

În rândul al şaptelea, lumea vrea să ştie cine a emis acest mandat de arest pentru ora 9 sau 10 seara? De ce nu s-a putut descinde în aceeaşi gospodărie pe parcursul zilei? De ce nu s-a putut bate la uşă, fără cagule, cu mandatul în mână, şi să i se spună omului că trebuie să i se facă percheziţie? De ce să nu i se explice lui Victor Busuioc, soţiei sale şi fiului lor pe timp de zi că, chiar dacă deţine o armă legal, nu e bine să împuşte, pentru că riscă pedepse mari?

În rândul al optulea, ca la urmă, obosiţi de întrebări fără răspuns, oamenii ajung să se întrebe o adevărată stupiditate: chiar e adevărat că contrabanda cea mare se află în casa unui om de la Tudora? La Ştefan-Vodă? Parcă se spune că contrabanda cea mare, şi corupţia cea mare, se află la Chişinău?

Din păcate, nu e nimeni abilitat să răspundă la aceste semne de întrebare, se prea poate că toţi sunt ocupaţi în continuare cu contrabanda mare de prin alte sate moldoveneşti, care valorează mult mai mult decât viaţa unui agent CCCEC şi decât sănătatea unei familii cu copil invalid.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Ludmila Popovici

  Chiar… De ce anume noaptea au intrat?
  Mai nou, am inteles ca politistul s-a impuscat singur – glontele trimis de el, a ricosetat si l-a lovit in fata… Mai-mai-mai! Ce profrsionisti avem. Cum naiba de le mai dau AK in maini?

 2. Silvera

  Nu se tine de cavint Filat, care a promis sa desfiinteze acest “Centru pentru Organizarea Crimelor Economice si a Coruptiei”. Si de ce ar face-o, cand la carma acestei institutii sta amicul lui – Chetraru, care isi manifesta fidelitatea astfel: “Domnule Filat, aveti in spate o echipa de baieti gata sa deie la bot la toata lumea”.
  Prea obraznici si atotputernici sunt cei de la CCCEC si oare din ce “salarii” isi procura ei toti limuzine luxoase cu numere fitoase si palate boieresti ? Pe ce bani chefuiesc in restaurante selecte si de ce majoritatea lor sunt bauti in timpul orelor de serviciu ?
  “Operatiune de amploare”, fara materiale video obligatorii la asemenea descinderi cu arestarea mai multor persoane-“membri ai unei retele”, in cadrul unui dosar complex – “contrabanda in proportii deosebit de mari”, efectuata de doar 3 bravi “Rambo” aghesmuiti ? Hai, ca asta e tare de tot.
  Mai spunem si noi minciuni, dar nici chiar asa…
  Ce fel de “mandat de perchezitie” aveau tipii astia bauti, care au navalit noaptea, au daramat usa cu picioarele, fara somatie ? Si-au fabricat mandat post-factum (de multe ori se recurge la acest tertip pentru a “acoperi” ilegalitati), ca sa-si justifice banditismul si sa nu-l mascareasca pe prietenul lui Filat – Chetraru, in departamentul caruia se comit asemenea faradelegi, in toiul noptii, fara respectarea legii, fara a se legitima, cu maltratari, amenintari si desigur, cu traditionalul zbierat banditesc : “Всем лежать !!!”
  Daca “colaboratorii” ar fi respectat legea, nu se ajungea acolo, unde s-a ajuns. Nu se vine noaptea cu “perchezitii” si daca a fost o urgenta, – erau obligati sa se legitimeza, sa fie insotiti de martori, experti-criminalisti, de un numar mare al “oamenilor legii”, sa organizeze un flagrant, sa filmeze toata “operatiunea”, sa darame usa, doar daca stapanul opunea rezistenta, sa nu maltrateze membrii familiei, sa intocmeasca proces verbal, semnat de martori. Ma mir, cum de nu i-au gasit acasa componente ale unei bombe atomice si un kamaz de marijuana, pentru ca, deobicei, asa fac, cand navalesc in toiul noptii, fara a respecta procedura.

 3. vera

  Securitate cetateneasca, ce mai doriti!Dar, daca intrau la Voronin, in asa mod ? Ce urmari aveau sa aiba loc:D-lui statea cu miinile in buzunar si se uita pe fereastra sau lua arma, cu care impusca porcii salbatici?Omul s-a aparat,in casa lui si ei ,in mod mai calm, trebuiau sa actioneze, daca nu erau “agezmuiti”. Ei pot proceda si cu jurnalistii asa; ori la locul de lucru, ori acasa:noaptea, daca nu le place adevarul din presa! Nu-i nimic de mirare:banditii se inmultesc ca ciupercile, iar urmarile actiunilor lor sunt tragice. Avem securitate si pe timp de noapte…Multumim !

 4. Silvera

  Articolul 128. Procedura efectuării percheziţiei sau ridicării
  de obiecte şi documente
  (1) Este interzis de a efectua ridicări de obiecte şi documente sau de a face percheziţii în timpul nopţii, cu excepţia cazurilor de delict flagrant.
  (2) În baza ordonanţei de efectuare a percheziţiei sau a ridicării de obiecte şi documente cu autorizaţia judecătorului de instrucţie, persoana care efectuează urmărirea penală este în drept să intre în domiciliu sau în alte încăperi.
  (3) Pînă la începerea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente, reprezentantul organului de urmărire penală este obligat să înmîneze, sub semnătură, persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea copia de pe ordonanţa respectivă.
  (4) La ridicarea de obiecte şi documente, după prezentarea ordonanţei, reprezentantul organului de urmărire penală cere să i se predea obiectele sau documentele care urmează a fi ridicate, iar în caz de refuz, procedează la ridicarea lor forţată. Dacă obiectele sau documentele ce urmează a fi ridicate lipsesc la locul indicat în ordonanţă, persoana care efectuează urmărirea penală este în drept să facă percheziţie. Rezultatul percheziţiei urmează a fi prezentat, pentru verificare, judecătorului de instrucţie în termen de 24 de ore, în conformitate cu prevederile prezentului cod.

 5. shofer bulgar/lituanian

  Multstimata ALINA RADU,intru totul sunt d’acord cu D-stra.Are multa dreptate si Silvera in comentarii.Dar,vreau sa precizez un lucru.Sunt din aceste meleaguri,de la Palanca si Tudora,cunosc adevarul si vreau sa va relatez ceva.In prim plan,Victor Busuioc e un om gospodar cu mare autoritate in sat.De nenumarate ori lumea cumsecade l-a rugat sa candideze ca primar.Dar,la noi,la moldoveni nu sta in capul mesei cumsecadenia si cinstea omului,ci rubla si politica!Busuioc in campania electorala a agitat si votat PL si pe Ghimpu.A atras multa lume de la Filat spre PL.In fruntea PLDM la Stefan-Voda sta un vames/comunist/corupt Gherman,pe care Victor Busuioc l-a rupt in alegeri.Apoi acest Busiuioc are autoritate nu numai in sat dar si in raion si satele vecine.In 1999 cand a fost lichidata politia de frontiera si instalati granicerii la hotar cu Ucraina anume Busuioc a dat casa sa parinteasca pentru pichetul de graniceri ca baza.Anume Busuioc a organizat lumea la miting ca sa nu fie cedate cele 7km de teritoriu moldovenesc Ucrainei.Busuioc a asfaltat drumul din sat,Busuioc a gazificat,Busuioc a tras conducta de apa la oameni,Busuioc a restabilit Biserica din sat,Busuioc a atras investitii in agricultura,caci la Tudora se afla cea mai mare livada de piersici din Moldova si Ucraina.Anume la Busuioc s-au adresat vamesii concediati nelegitim din vama Tudora si Palanca care au votat PL.Nu e contrabanda la mijloc,ci lupta politica impotriva lui Busuioc ca agitator pentru PL.Aici,in Palanca,Tudora si Corcmaz,lupta mereg inversunata pentru electorat.De aici e nascut alt erou,un oponent inversunat a lui Busuioc-viceministrul de finante d-l Barbaneagra Victor,aici in Tudora Barbaneagra are hectare de pamant cu gradini cu livezi proprii privatizate si tarani-iobagi care il deservesc si voteaza PLDM,anume acest Barbaneagra gestioneaza vama Tudora si Palanca.Nu e la mijloc contrabanda,caci Barbaneagra tine monopolul de contrabanda cu zahar spre Ucraina aici,ci reglarea politica si lupta pentru electorat.Busuioc are mare popularitate intre populatie.E sincer,cinstit,curat,gospodar si il doare inima pentru sat si sateni.Venit la Tudora si intrebati lumea.Nici comunistii nu s-au staruit sa-l nimicesca pe Busuioc cum o fac deschis PLDM cu NKVDul lor de CCCEC.Iata adevarul.CCCECul,vama si granicerii la Stefan-Voda sunt in serviciul PLDM si nu a poporului.In Tudora si Palanca granicerii nu permit accesul satenilor la pamanturile lor situate peste vama,CCCECul intimideaza si vama “mulge”!Cand’va cetatenii de aici se alimentau la Odesa,caci e 40km de aici,de cand au pus vama,mor satenii de foame.Dar pe Busuioc oricum il stimeaza si respecta lumea.Filat a mai dat inca odata cu degetul in c..,in cer.

 6. shofer bulgar/lituanian

  Apropo,sectoristul de politie din Tudora impreuna cu pichetul de graniceri sositi la fata locului in ograda lui Busuioc cand au auzit impuscaturile au marturisit ca agentii CCCEC,veniti la 22:00 seara cu perchezitia erau imbracati in civil,in “adidasi” cu cagule pe fata?de la ei mirosea a BAHUS,adica a “jin” si “samogon”.Apoi abea spre drum la Chisinau agentul CCCEC ranit a fost imbracat din ADIDAS in uniforma speciala CCCEC si adus la urgenta deja pe uniforma.Asa ca nota 2 lui Chetraru pentru pregastirea profesionala a killerilor sai.Demisia baieti!Demisia!Filat cu Chetraru-DEMISIA!!!!Da Busuioc e acasa!A fost eliberat de doua ori.Intai de procuratura Stefan-Voda,apoi arestat de agentii CCCEC a lui Filat/Chetraru,apoi iarasi eliberat de Procuratura Generala.Acum Vikea Busuioc-cum il numesc satenii,varuieste copacii si bordiururile in sat,se gateste ca un om gospodar de sf.Pasti.Da ce face Filat/Chetraru???Demisia baieti!!!Demisia!!!!Oamenii din sate nu sunt prosti cum ii socoate Filat.Va fi rupt si frant PLDM in alegerile locale!Lumea are ochi si urechi.Nu inghite “katlete” si “makaroane” de la Filat/Roibu/Chetraru.Gata!Da Busuioc-primar de Tudora de la PL ca si Dorin Chirtoaca!

 7. AVRAAM

  MOS COSTACHE a scris (20 April 2011)

  Sunt bucuros ca te-ai intors pe forum AVRAAM.
  —–Am asteptat Sfintele Pasti ca sa urez ziarului drag si cititorilor “HRISTOS a INVIAT”,dar…MOS COSTACHE,si aici mi-ai luato inainte.Asa ca Bun gasit ZDG si MOS COSTACHE!!!

 8. galina

  salut AVRAAM …NU SPUNE NICI ODATà ce vei face mine…nu te pune pe tine si pe altii in asteptare,astfel se perde prezentul…EU TE AM ASTEPTAT
  unde nu ne va duce constiinta intr’un pas cu limba noastrà,inconstient nu ne putem kontrola…putem fi doar liberi pentri noi insàsi si putem làsa ca sà fie liberi si altii…o persoanà liberà inconstient nu este nu a fost si nu va fi periculoasà pentru sine si desigur pentru societate…
  FII LIBERà …DOAR ASA PERSOANE CA TINE SINCERE AU POSIBILITATE DE A DISTRUGE LABIRINTURILE POLITICE,construite de persoane numai cu un singur scop di comoditate …fàrà nici o skintee de onestate…
  UNDE ESTE COMODITATE A PàPAT LUPUL ONESTATEA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *