11 septembrie. Mesaj din lumea musulmană

Organizaţia Al-Qaida a anunţat zilele trecute că va difuza un mesaj special la 11 septembrie. Anunţul făcut de al-Sahab a fost postat pe un site islamic care difuzează de regulă mesajele reţelei Al-Qaida, fără a da detalii cu privire la natura înregistrării. Declaraţia numită “Aşteptaţi 11 septembrie să vedeţi ceea ce vă va plăcea, cu voia lui Dumnezeu”, este însoţită de fotografii cu avioane care loveau World Trade Center din New York. Tot în aceste zile revista americană “Foreign Policy” l-a denumit pe islamistul de origine turcă, Fethullah Gulen, drept cel mai remarcabil intelectual contemporan. Iată ce crede Gulen despre terorism şi mesajul lui Dumnezeu.

Islamul condamnă în mod absolute terorismul şi activităţile teroriste. Am declarat în repetate rânduri că este imposibil pentru un musulman adevărat să fie terorist, la fel cum un terorist nu poate fi considerat niciodată un musulman adevărat. Terorismul este unul dintre păcatele capitale, pe care Koranul le tratează cu focul iadului.

Este adevărat, că unele comunităţi musulmane sunt considerate ca rămase în urma dezvoltării ştiinţifice şi a tehnologiilor moderne. Este adevărat că musulmanii, în unele state suferă de dezbinări interioare, de practici antidemocratice, de violarea drepturilor şi livbertăţilor fundamentale. Dar musulmanii nu ar putea niciodată să caute soluţii pentru problemele pe care le confruntă prin prisma terorismului.

Terorismul este generat în sine de probleme, cum ar fi ignoranţa, lipsa de educaţie, sărăcia, frica şi altele. Unii oameni pur şi simplu profită de lipsa de cunoaştere a unor tineri. Aceştia îi manipulează, îi abuzează, şi chiar îi droghează până îi aduc la condiţia ca să fie folosiţi în atacuri, omoruri sub pretextul unor idealuri supreme.

Pentru a combate terorismul, trebuie să aducem aceste lucruri la cunoştinţa întregii lumi. Nu este alegerea noastră ca să aparţinem unei anumite familii sau rase. Noi trebuie să fim eliberaţi de frica faptului că aparţinem unei comunităţi diferite şi trebuie să facem ca fiecare om să se bucure de libertate în diversitate. Cred că dialogul şi educaţia sunt cele mai eficiente metode de a asigura libertatea fiecăruia.

Eu încerc în fiecare zi să fiu un servitor curat al lui Dumnezeu şi un membru corect al umanităţii. Koranul spune că umanitatea a fost creată pentru a-l recunoaşte şi lăuda pe Dumnezeu. Mai cred că umanitatea a fost creată pentru a o îmbunătăţi prin evitarea categorică a acţiunilor de corupţie şi de minciună. Pentru asta este necesar ca fiecare fiinţă şi orice lucru să fie tratate cu înţelegere. Aceasta este filosofia mea, care mă obligă să rămân departe de titluri şi podiumuri.

Pentru aceasta am un principiu de a evita afilierile politice. Nu am avut niciodată, şi nici nu voi avea ambiţii politice. Tot ce mă interesează este ca să fac lucrurile pe placul lui Dumnezeu şi ca să Îl fac pe Dumnezeu cunoscut în mod corect umanităţii.

Islamul este o religie focusată în primul rând pe aspectele existenţei umane, spre deosebire de sistemele politice care vizează în special aspectele vieţii sociale. Principiile de bază ale Islamului ţin de credinţă, moralitate, şi de un comportament care nu poate fi afectat de schimbarea epocilor. Islamul nu propune o formă de guvernare, dar oferă principii fundamentale pentru orientarea activităţii guvernamentale, de aceea musulmanii au putea ţine cont de aceste principii.

Am contribuit la deschiderea a sute de şcoli în întreaga lume, pentru a promova un model care împacă ştiinţa şi religia. Rolul meu, în deschiderea acelor şcoli rezidă doar în sugerarea şi încurajarea comunităţilor pentru a le deschide. Aceste şcoli există în peste 100 de ţări şi îşi împărtăşesc experienţa tuturor celor interesaţi. Unii oamenii ar putea considera că e un efort corect din partea mea, alţii înţeleg ca pe un exces de zel. De fapt, nu mă implic decât acolo unde sunt solicitat şi nu fac asta niciodată din interese politice.

Dacă vrem cu adevărat ca copiii noştri să crească corecţi şi curajoşi, nu trebuie să îi speriem cu idei despre vampiri, vrăjitori şi alte orori. Trebuie să îi creştem ca pe nişte personalităţi puternice, cu o credinţă fermă care îi va face rezistenţi în faţa tuturor dificultăţilor. Trebuie săî încercăm mereu să fim ideali în faţa copiilor, să ne purtăm în aşa fel ca ei să nu poată prelua de la noi nici un comportament greşit.

Dragostea este o noţiune foarte disputată în prezent. Este de fapt o chestiune esenţială. Dragostea este cea mai magică muzică care ne înfloreşte existenţa. Dragostea este ceea care ne ţine uniţi în familie, societate, naţiune, în cosmos.

Fethullah Gulen

Acest articol a fost preluat, tradus şi adaptat de pe www.fgulen.com

Fethullah Gulen locuieşte actualmente în SUA şi este cunoscut pentru numeroasele sale cărţi cu mesaj religios.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *