Nichita Stănescu a revenit la Ploieşti

Două din cinci premii ale Festivalului Internaţional de Poezie “Nichita Stănescu” au fost cucerite de poeţi basarabeni

Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului a fost deschisă, oficial, la Colegiul Naţional “I. L. Caragiale“ din Ploieşti, care l-a avut elev de liceu pe Nichita. La evenimentul omagial au fost prezenţi colegi de şcoală şi de breaslă, prieteni şi oameni de cultură.

Printre aceştia s-a aflat şi fostul său profesor de limba română, Constantin Enciu, care şi-a reamintit cu plăcere de elevul blond, aşezat în ultima bancă: “Nichita era un elev foarte cuminte, cu chip mereu visător. Mai târziu, adult fiind, când lumea îi lăuda talentul, el primea cu modestie toate aceste laude… Mi-aş dori ca tinerii de azi să-i citească opera, nu din obligaţie – pentru că li se cere la şcoală, ci pentru că Nichita, unul dintre cei mai mari poeţi ai secolului XX, este mereu actual”. Alături de dom’ profesor Enciu, evenimentul a fost onorat, cu amintiri şi omagii, de criticul literar Mircea Colosenco, Dan Mircea Cipariu – preşedintele secţiei de poezie a filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, cineastul Ştefan Dimitriu, scriitorul ploieştean Ioan Groşescu, oaspeţii dragi din Cernăuţi: poetul Vasile Tărâţeanu, profesorii universitari Alexandrina Cernov şi Ilie Luceac, iar de la Chişinău, poetul Valeriu Matei, alături de foştii colegi ai Poetului, Sergiu Uţă Baicoianu, Ioan Mârzescu, acad. Mircea Petrescu.

Evenimentul a început cu un moment artistic, pe versuri de Stănescu, susţinut de elevii Colegiului, după care invitatii au ţinut un moment de reculegere in memoria cineastului, prozatorului şi publicistului ploieştean Ioan Grigorescu, văr al lui Nichita, care s-a stins din viaţă cu câteva zile în urmă. Cu acest prilej, Constantin Stere, directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, a lansat propunerea ca o stradă centrală din Ploieşti să poarte numele marelui cineast, cea mai indicată fiind strada ce poartă numele lui  Mihail Kutuzov – comandant rus care a semnat, în 1812, documentul prin care Poarta Otomană şi Rusia conveneau raptul Basarabiei, sau strada  Miciurin – un om de stiinţă sovietic, extrem de controversat.

Manifestările din prima zi a Festivalului au continuat a doua zi la Casa memorială “Nichita Stănescu”, la Muzeul “Paul Constantinescu“, în Parcul “Nichita Stănescu“ şi la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Cel mai aşteptat moment al Festivalului a fost Gala Laureaţilor, găzduită, ca de fiecare dată cu această ocazie, de Teatrul “Toma Caragiu”. Surpriza plăcută a zilei a constituit-o prezenţa poetului Valeriu Matei, “evadat” practic dintr-un spital bucureştean unde este internat, pentru a-şi serba ziua de naştere la Ploieşti, alături de Nichita, aşa cum a făcut-o, de fiecare dată, în ultimii 20 de ani. De altfel, Valeriu Matei avea să şi fie unul dintre laureaţii Festivalului, juriul, condus de acad. Eugen Simion, acordându-i Premiul Special (500 Euro) din partea Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Prahova. Premiul “Opera Omnia”, oferit de Primăria Ploieşti, i-a revenit poetei Ana Blandiana (1000 Euro), un al doilea Premiu, oferit tot de municipalitatea Ploieşti, fiindu-i decernat lui Dan Mircea Cipariu (500 Euro) pentru promovarea operei nichitiene, iar Premiul pentru critică literară (500 de euro), oferit de către Consiliul judeţean Prahova, i-a revenit distinsului istoric şi critic literar Dumitru Micu, fost profesor al lui Nichita, la facultate. Marele Premiu pentru Poezie “Nichita Stănescu” (1000 Euro) i-a revenit, în acest an, poetului român (născut în Basarabia) Emil Brumaru.

Publicul prezent la Gala Laureaţilor a avut prilejul să urmărească şi un excepţional recital de jazz, susţinut de cunoscuta formaţie “Bucharest Jazz Trio”.

Principalii organizatori ai ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie “Nichita Stănescu” au fost: Academia Română, DCPCN Prahova, Consiliul judeţean Prahova, Primăria Ploieşti, Teatrul “Toma Caragiu”, Muzeul de istorie şi arheologie Prahova, Societatea cultural-istorică “Mihai Viteazul”.

Născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti, Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari poeţi români, părăsea această lume la 13 decembrie 1983, în plină putere creatoare. Surprinzător poate, demersurile făcute imediat după moartea sa de către forurile de conducere din Prahova şi Ministerul Culturii pentru organizarea unui Festival Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu” au fost aprobate de conducerea de partid şi de stat a ţării, astfel că Festivalul „curge”, nestăvilit, întru nemurirea Poetului.

Ioan POPESCU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *