Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   CINEMALIGA: «Comunitatea nu are nevoie…

CINEMALIGA: «Comunitatea nu are nevoie de sărbători doar o dată pe an»

Cinemaliga a luat sfârşit. Proiectul cu sloganul „Învaţă. Creează. Film”, aflat la prima ediţie, a adunat amatorii de film de scurt metraj din Chişinău, dar şi pasionaţii de a învăţa cum se realizează un film. Tinerii regizori au fost instruiţi de meseriaşi în cinematografie, printre care şi regizorii Igor Cobileanschi, Virgil Mărgineanu, care cunosc cum anume poate fi produs un film. Oricine a putut încerca cum se face un film, organizatorii propunându-şi să dezvolte ideile tinerilor şi să le ofere posibilitatea de a-şi transpune în format video cele mai creative gânduri.

În cadrul proiectului au fost realizate filme de scurt metraj, prezentate publicului la Gala din 7 iulie. Filmele, 25 la număr, au fost produse în 48 de ore. Majoritatea au abordat subiecte sociale, proiectând probleme majore, cum ar fi lipsa de grijă faţă de copii, situaţia deprimantă din familii sau iregularităţi ce au loc zilnic alături de fiecare. A fost abordat şi subiectul corupţiei din societate, ce-i drept într-o manieră comică, accesibilă tuturor. Publicul şi experţii şi-au expus părerile, au subliniat greşelile tinerilor autori, s-au bucurat de rezultate. Cei prezenţi la eveniment au constatat că societatea are nevoie de astfel de proiecte. Cele mai bune filme vor fi promovate la festivaluri de scurtmetraj din R. Moldova sau din străinătate. Atmosfera la Gală a fost una prietenească, dat fiind că toţi cei prezenţi au muncit zi de zi împreună.

Acest gen de proiect este nou pentru R. Moldova, propunându-şi să contribue la promovarea filmului autohton în societate. Fiecare zi a fost condimentată cu muzică, chef şi, desigur, „măligă”, aceasta din urmă fiind elementul-cheie al proiectului. Taxa de intrare la eveniment a fost 1 kg de făină de porumb. În curtea Muzeului Zemstvei, unde s-a produs evenimentul, a fost creat un loc special pentru odihnă, unde bucătarii au gătit şi i-au servit cu măligă pe toţi cei prezenţi. Orice „mămăligar” de la noi a avut posibilitatea să creeze un film. O serie de filmuleţe, postate pe internet, în care diferite personalităţi vorbesc despre Cinemaliga, au provocat interesul publicului, astfel încât numărul tinerilor care au dorit să facă parte din echipă a fost mare. Vizitatori, traineri, parteneri, voluntari sau simpli susţinători ai proiectului au fost şi ei numeroşi.

Proiectul  a fost iniţiat de Vitalie Perciun, fondatorul „Kinematique”, şi de producătorul Victor Medinschi. Cei doi au promis o următoare ediţie chiar în acest an, Perciun menţionând că  „Comunitatea nu are nevoie de sărbători doar o dată pe an, are nevoie mai des să comunice într-un spaţiu autentic”.

Mihaela OHRIM, stagiară ZdG