Doi câini

după Alexandru Donici şi Ion Muruianu

(Conducerii Curţii Supreme de Justiţie se dedică)

Un jurnalist, de neam dulău,
Prielnic, credincios către poporul său,
Odată au văzut
Pe vechiul cunoscut,
Judecător, căţel tărcat,

Ce din ogradă an în curte s-au luat
Şi carele acum la o fereastră-n casă,
Şezând pe un covor de cele mai frumoase,
Afară mândru se uita.

Judecător, şi ce mai faci mata?
Întreabă câinele, din coadă dând încet.
(Acesta între câini e semnul de respect.)

— Îţi mulţumesc, mon cher! răspunse Muruian.
Sunt bine. Dorm, mănânc, judec, mă hârjonesc
Şi pe saltele moi când vreau mă tăvălesc.

Dar spune-mi: ce faci tu?
— Eu sunt ca purure. Rabd foame, ploaie, ger,
Păzind ograda de boier;
Dorm lângă poartă sau cu caii,
Şi de la bucătari ades mănânc bătaie.
Ba ieri şi un judecător ce lovituri mi-a tras,
Pentru că am lătrat la el într-un impas.

Dar tu, Juju, cu ce-ntâmplare
Ai căpătat favor judecătoresc aşa de mare?
Ce slujbă la stăpân în faptă împlineşti?
Fiind atât de mic, în ce te bizuieşti?

— Eu! au răspuns Juju. Mă mir de întrebare!
Eu fac apporte şi joc ca omul în picioare!
Din comunism sunt iar la soartă în favor,
Pentru că-n două labe ştiu a-mbla uşor
Şi fac apporte
Când pot.

PS. Rugăm a nu se acţiona în judecată fabulistul Alexandru Donici, nici ediţia care publică această fabulă. Faptele din acest text sunt inventate în sec. XIX şi orice coincidenţă cu judecătorii sau câinii secolului XXI sunt imposibile.

ACF (Alianţa Cetăţenilor Flămânzi)

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. necredinciosul

  o alianta flamanda ar fi putut compune ceva, nu sa-l plagieze pe Donici. Mai simplu era sa opereze acesti flamanzi cu fapte comise de catre I.M.
  Chiar ca s-au dezlantuit dulaii societatii, acestea fac publicatii doar pentru acei care ii platesc… pe cand ar trebui ei sa platesca onarariu autorilor. Scimonosesc si umfla intotdeauna faptele, improasca cu noroi ca sa creeze senzatii si sa fi vanduta. Si ei ca si politica si politicienii…

 2. AXY

  Alianţa Cetăţenilor Flămânzi este o organizatie apolitica. Degeaba acuzati ca s-a dezlantuit. Despre onorariu, a fost platit lui Alexandru Donici, stiu sigur.

 3. said

  era sa rad daca nu-mi venea a plange. donici a murit, dar fabula lui traieste. datorita lui muruianu :(((((

 4. Mara

  Mà,necrediciosule,presa e un atribut al democratiei,scrie ce vrea si cun vrea,depinde de etica jurnalistului si lumea dacà vrea citeste, dacà vrea crede etc.Miezul e cà Ghe-moroianu,fiind intro astfel de posturà,sub nici o formà nu avea dreptul sà latre in halul àsta,de fapt,a exprimat ideea lui VORonin.Dacà era intro tarà civilizatà,nu comunistà,infunda puscària pentru defàimare si insultà.Dar ce a scris presa in 8 ani? Slujea regimului? Presa trebuie sà fie liberà de orice imbecilitàti.

 5. Drize

  CE POZIE INTERESANTĂ A MAI OCUPAT ŞI PRESA. ACEASTA CAM SUNĂ ÎN FELUL URMĂTOR NOI PUTEM CRITICA PE TOŢI, IAR PE NOI NIMENEA NU ESTE ÎN DREPT SĂ NE CRITICE. CAM CONFUNDAŢI SENSUL DEMOCRAŢIEI ÎNTR-UN STAT DEMOCRAT. PUŢINI JURNALIŞTI SUNT DE ACEIA CARE SCRIU ARTICOLE LA COMANDĂ PRIMIND ŞI BANI PENTRU ACEASTA. IAR MURUIANU CORECT A MENŢIONAT FAPTUL CĂ UNII JURNALIŞTI SCRIU FĂRĂ A VERIFICA INFORMAŢIA CARE O PROMOVEAZĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *