Viaţa de candidat după ne-votat

Serafim Urechean s-a trezit luni dimineaţă devreme. S-a întors de pe o parte pe alta în aşternutul său flauşat, a pornit televizorul, a auzit rezultatele votării, s-a întors cu spatele la televizor şi, ca un gospodar adevărat, s-a întors … la Curte. La Curtea de Conturi. Urechean s-a arătat supărat de propriul mare insucces pe Partidul Liberal-Democrat. Probabil chiar va trimite la PLDM un control al Curţii de Conturi, să ştie ei ce păţesc pentru proasta organizare a alegerii sale întoarse. PLDM aşteaptă Curtea de Conturi cu piatra în sân: a învins în cele mai multe localităţi din Moldova, de aceea Urechean va fi comparat cu mulţi primari din sate.

Monica Babuc a făcut multe fapte bune pentru Chişinău. Le-a distribuit cu pungile practic la fiecare uşă. Pungile pline de fapte bune pe hârtie au fost colectate, analizate, pe alocuri asimilate, pe alocuri aruncate. Dar, odată ce pungile electorale au fost distribuite, fapta chişinăuenilor a fost categorică – ajung faptele Monicăi, nu mai trebuie. Marian Lupu, şeful Partidului, s-a arătat tolerant, a acceptat eşecul pungilor aşa cum este el. Mai îngrijorătoare în acest sens este tăcerea lui Vlad Plahotniuc. Tace prea asurzitor. Pe site-ul www.plahotniuc.md viaţa pare să se fi oprit pe 18 noiembrie în timpul cacealmalelor de la BEM, cu titlul: „Moldova, un punct important pe axa Washington-Bruxelles-Moscova”. Şi pe pagina de facebook a finanţatorului PD viaţa s-a oprit la Paşte, când a mulţumit unei femei pentru o felicitare.

Omul de afaceri Vasili Chirtoca a fost, de fapt, primul care a înţeles că e aproape primul din coada listei. E primul candidat comunist care a reuşit asta. Poate după Veaceslav Iordan. Totuşi, faptul că Chirtoca avea numele similar cu Chirtoacă şi a fost primul pe listă a ajutat puţin, adică i-a asigurat un loc în lista de consilieri ai Primăriei Chişinău.

Vladimir Voronin a avut şi el o explicaţie a eşecului: A fost căldura mare şi oamenii au votat de parcă erau în călduri…

Şi Ilian Caşu şi-a sastisfăcut cu bine ambiţia electorală. El a propus chişinăuienilor să decidă şi el să îndeplinească. Chişinăuienii au decis ca el să nu fie primar şi el va fi nevoit să îndeplinească această decizie neplăcută.

Grigore Petrenco a promis tuturor votanţilor că va fi mai bine fără corupţi şi aproape toţi au înţeles greşit mesajul său. Doar 0,21% dintre alegători şi-au dat votul pentru el, restul – au crezut că el e coruptul şi au decis că va fi mai bine fără Petrenco.

Mihai Cârlig şi Igor Căldare au ajuns sub Petrenco, de aceea mesajele lor electorale nici nu merită amintite. Cu greu vom pronunţa aici şi numele lui Valerii Klimenko şi Marcel Darie, pentru care au votat doar membrii familiilor lor, aşa că pot fi în continuare primari la primăria din grădina proprie.

Toţi candidaţii perdanţi şi-au îndreptat pe furiş privirea către învingători, să vadă ce s-a întâmplat, cum au câştigat alţii mai multe voturi. Marele câştigător în municipiul Chişinău este PL. Convorbitorul cu Decebal, Mihai Ghimpu, probabil are mereu un as în mânecă. Dar de ce el nu a folost asul la Coloniţa? De ce vatra lui a fost câştigată de altcineva? Sau poate nepotul Dorin i-a furat asul? Caz complicat.

O altă istorie de succes, Zinaida Greceanîi, a învins şi ea într-un mod straniu. Partidul ei a pierdut alegerile în satul natal al lui Igor Dodon. Oare e posibil să pierzi în satul tău şi să câştigi într-un oraş care nu e al tău? Poate că Putin n-a fost interesat de Sadova, cine ştie.

Până la urmă, toţi perdanţii au zis să înveţe de la Ilan Şor. El este marele învingător. El a reuşit să rezolve miliardul, apoi să câştige şi Primăria Orhei. Cum? Cu nişte pungi de săpun, şampon, pastă de dinţi şi 2 concerte. Asta doresc oamenii: să se spele pe mâini, să îşi clătească lenjeria şi să aibă dinţi curaţi.

Ca să nu se repete, politicienii perdanţi vor veni în alegerile viitoare cu produse auxiliare: funii la săpun, chiloţi la detergent, proteze dentare la pasta de dinţi, chibrituri la afişe electorale, paie de mac la concerte electorale. Succesul se întoarce.

Marian Şura-Mura

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Rusu Mihai

    Buna analiza,dar cel mai socant este Dodon,care pierde acasa,unde lumea il cunoaste si castiga in capitala unde lumea uita ca el este cu Moskova,iarvpritena sa si a lui Voronin,vrea Primaria Chisinaului,dupa ce a uiat sa dea banii imprumutati deviubitul sot inapoi,pt.a-i plati cetatenii din Chisinau si din tara,moldoveni dandu-i bani de doua ori: o data pt.imprumutul de la banca sininca o data ca primar,daca va iesi,iar daca nu tot de la stat salariul de parlamentar iubitor de tara sovietilor,nu a Moldovei..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *