“Samalioate” la Ministerul Dezapărării

280-avionDupă ce Ministerul Dezapărării al R. Moldova a anunţat ieri, în prima jumătate a zilei, că au fost scoase la comercializare 6 avioane de vânătoare MIG-29, seara, ministrul Apărării şi, totodată, al Dezapărării a făcut o precizare pentru Circ în TramVai. “Avioanele au fost scoase la licitaţie. Şi am dat peste o situaţie imprevizibilă. Transnistria s-a arătat interesată de MIG-urile noastre”, a declarat el.

Potrivit Ministrului Dezapărării, starea tehnică a celor 6 avioane, fabricate în 1988 şi resursa stabilită de exploatare a cărora a expirat în 2008, nu corespunde cerinţelor documentelor de exploatare şi ele nu sunt operaţionale. Pentru reparaţia capitală a avioanelor sunt necesari circa 27 mln USD. Ministerul s-a ghidat de un cunoscut proverb, doar că inversat: “de 7 ori vindem şi o dată cumpărăm”.

Conform spuselor ministrului, mijloacele financiare obţinute în urma comercializării avioanelor vor fi utilizate pentru procurarea unor “samalioate” de tip sovietic.

Totodată, funcţionarul de rang înalt din conducerea ministerului a mai divulgat cine sunt primii cumpărători interesaţi de MIG-urile R. Moldova. “Avioanele au fost scoase la licitaţie. Şi am dat peste o situaţie imprevizibilă. Transnistria s-a arătat interesată de MIG-urile noastre. Pentru noi nu contează cine le cumpără, important e să avem de câştigat de pe urma tranzacţiei”.

Unii lideri de opinie spun că, dacă Chişinăul va decide să vândă tehncică militară Transnistriei, atunci UE şi SUA vor penaliza R. Moldova.

Bladimir Lunetistul

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Aviator

  Să nu ajungă şi Marinuţă pe urmele lui Pasat:
  – Nu sunt americanii mai săraci decât moldovenii, dar în armata lor, ca şi în armata rusească, se mai exploatează avioane militare cu vârsta de peste 50 de ani, care din când în când mai apar şi pe aeroportul Internaţional Chişinău. Ale noastre MIG-ri abia au ajuns la vârsta de 22 de ani – încă sunt în vârsta tinereţii, şi fiind îngrijite corespunzător, încă mult timp înnainte ar putea fi operaţionale.
  – Să nu se confunde resursa limită stabilită (alocată) de exploatare, cu resursa revizuirii periodice de renovare pe parcursul anilor (în serviciul apărării), până la vârsta limită “de pensionare” la fer uzat. – Dar ce să-i facem când la guvernare în capul ministerelor sun numiţi oameni neprofesionişti în materie.
  – Cu părere de rău în guvernul Filat, ca şi în precedentele, nu sunt specialişti cu experienţă bogată în ale aviaţiei, şi de aceia deciziile în acest domeniu pot fi luate de orişice “prăşitor” de rând.

 2. Andrei

  noi dorim sa fie exploatate in domenii pasnice,de instruire…,de sduport si cercetari,si alte zboruri…rusii-soveticii au creat ,fabricat pina in prezent technika aviatica de valoare …deaceia o lume o cumpara -inclusiv si americaniii.avioanele bine ingrijite…si expolatate vor servi inca mult timp…daca nu se distrugea Moldova,-uzinele ,fabricilre.se investea ,aduceau materiii prime,tehnica moterna de producere,modernizare..etc.piatse de desfsacere…,imbunatatsea tot ce lucra si se producea,,,acum eram din 1991-2010..o tsara infloritoare…si ne doreau totsi,inclusiv in primul rind si Europeniii.caci m0ldovenii sint muncitori…,dar de vindut ,-totsi is buni,iaca de agonisit,si inmultsit si pastrat tot ce a fost creat…-mai putsini…tot au vindut si pus in buzunarul propriu totsi predecesoriii de dupa 1991 …,-mai bine ar face ca pilotsi bine instruitsi sa poata conduce aceste avioane si inca altele de acest tip in diferite misiuni…sa fim mindri ca avem aviatsie militara si nu prappaditsi …si prosti cum ne socot rominii-fratsi..ei au cumparat avioane de la amerikani…inca si mai vechi.si au de gind sa le aduca la avansare electronica,dotate ,renovate la ziua de azi…
  mai ginditsiva cind,va vindetsi pe o para chioara si lingeria de corp…
  …sper ca sa vad public acest mersaj,caci e democratsie si libera expresie de opinii.mercy mult…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *