Salarii lunare de 150.000 lei: cine-mparte parte-şi face

Curtea de Conturi a făcut publice, în urma unui audit recent, salariile lunare ale unor directori din întreprinderile de stat, care întrec orice imaginaţie: 150 de mii de lei lunar. Şi asta, în timp ce Guvernul boceşte zi şi noapte că bugetul e sărac şi nu are de unde da pensii mai mari decât coşul minim de consum (1500 de lei, de 100 de ori mai puţin decât primesc aceşti directori-barosani).

Preşedintele Curţii de Conturi, S. Urechean, care nu are nici el un salariu de plâns (24 de mii de lei lunar), califică această situaţie drept lipsă totală de obraz.

Curtea dă şi câteva adrese de întreprinderi şi nume de directori. Prima în listă, Ala Sârbu, director la CTC Tutun, unde statul este acţionar majoritar. Tot un salariu de 150 de mii de lei ridică lunar şi Grigore Gacichevici, preşedintele Bancii de Economii. Directorul de la Moldtelecom, Vitalie Iurcu, nu o duce nici el mai rău. Anul trecut a ridicat suma de 700 mii de leişori (deşi veniturile întreprinderii au scăzut faţă de anul premergător cu 100 milioane de lei, scrie publika.md). Iurcu este supărat pe Curtea de Conturi şi îi acuză că au calculat greşit (o fi indicat Curtea un venit mai mic?). Puţin mai în scădere faţă de primii sunt directorii de la fabrica “Franzeluta”, cu un salariu de 37 de mii de lei, şi cel de la întreprinderea municipală “Apă-Canal”, care ridica lunar 27 de mii de lei, deşi se plânge de ani de zile că taxele la apă pentru chişinăuieni sunt mici.

Premierul Vlad Filat şi primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, au declarat de mai multe ori pe durata unltimilor doi ani că nu le place situaţia, dar de schimbat, până la urmă, nu s-a schimbat nimic. Supărat, Urechean crede că acest lucru se întâmplă pentru că “unora li-i po-barabanu” (unora “de sus”, nu de “jos”).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. -

  “…de la întreprinderea municipală «Apă-Canal»…” – de cind oare apa-canal e intreprindere municipala???, parca era societate pe actiuni…

 2. andrei

  Îarăși ne confruntăm cu legislația inperfectă din Republica Moldova… Salariile conducătorilor întreprindelor unde statul este acționar majoritar sunt stabilite în mod obligatoriu cu consimțămîntul guvernului. Atunci mă întreb și îi întreb și pe cei responsabili de la guvern: Voi vă propuneți să faceți regulă în statul Republica Moldova, ori aruncați fum în ochii celor ce v-au înscăunat?

 3. vera

  In loc de soveste au slanina, din acest motiv salariile li-s mari si detin mai multe limuzine..!

  Pe cand unii se imbogatesc, saracimea se “scalda” in alcool si fum de tigara – adus, la noi, prin vama!

  Copiii minori sunt inchisi prin barace sovietice, tinuti inchisi – despartiti de libertate ca niste mari criminali, pentru ca au furat ceva; sa manince,sa se imbrace sau sa se incalte!

  VIITORUL acestui stat e ORFAN si PLINGE, analfabetismul se ridica pe scara..!

  Moldova-i plina de GOLANI!!

 4. vera

  Pretura sct.Centru – fara pretor de mai mult timp,fiindca cu salariul de 2 mii lei nu doreste nimeni sa-si framinte creerii.
  Deasemenea si politistii:cu 2.500 de lei nu vor sa lucreze calitativ…
  Dreptatea e de partea lor!
  La toti trebuie de ridicat salariile.
  Este de unde!Mai putin, acei de sus, “sa se infrupte” din buget. In caz contrar CORUPTIA va creste,iar lumea saraca – distrusa prin judecati, ca nu achita datoriile fantome la serviciile comunale,va cadea de pe picoare;de foame,nevoi,batjocura din partea cinovnicilor de stat, care jignesc,poarta pe drumuri omul – chinuit de soarta,fara a fi trasi la raspundere: OMUL sarac nu mai crede in justitie, fiindca legea nu actioneaza impotriva celor cu imunitate si aveni:statul le asigura un trai decent, salarii de mii de lei si functii, folosindu-i pe cinovnicii sai ca “mulgatori”:storcatori de bani de pe spinarea celor de mai jos – orbiti de un viitor mai bun si prostiti in numele coruptiei din RM.

  Cat mai poate omul nostru
  Sa munceasca pentru hoti,
  Ce l-au lasat in chiloti
  Si in vint cu tricoloru,
  Spurcand legea-cestu-i stat:
  Antihristi cu-adevarat,
  Care stiu de Dumnezeu,
  Dar slugesc duhului rau,
  Adunind averi mereu..!

 5. eu

  iata dovada cum cresc salariile si pensiile, unii nu le pot numara, altii nu au ce numara, iar in mediu cand se ia cresc ca pe drojdie in timp ce saracii mor ca mustele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *