Orheiul iese din componența R.Moldova

O parte dintre locuitorii orașului Orhei au ieșit la un protest în mod organizat, la Chișinău, cerând eliberarea imediată a primarului Ilan Shor. Primarul Shor a fost arestat în dosarul Filat, fiind acuzat că ar fi sustras din Banca de Economii, în care acționarul principal era statul, circa 240 milioane de euro pentru a le oferi mită lui Filat.

Ancheta urmează să stabilească dacă aceste acuzații sunt adevărate sau inventate, dar cetățenii nu au când aștepta. Ei au ieșit la proteste și au declarat franc: ”Ei și ce dacă a furat, ei și ce dacă a dat mită, dar uitați-vă câte a făcut pentru orașul Orhei!”.

Orheienii au dreptate, câtă mamă de concerte, distracții, veselii cu artiști scumpi s-au făcut la Orhei în ultimul an, nu s-au făcut la Orhei în 20 de ani de independență. Oamenii au nevoie de veselie, mai ales după tristețea de a afla că s-a furat un miliard. Ei și ce dacă s-a furat din banca statului, de la toți cetățenii R.Moldova. Poate lor, celorlalți nu le-a mers în viață, poate n-au avut noroc de primar, dar iată lor, orheienilor, le-a mers cu primarul. Anume la ei a venit o părticică din acești bani. Și orheienii vor mai mult, mai multe drumuri reparate, mai multe concerte! Nu fiecare om care fură bani publici poate face asta, dar Shor poate!

Consiliul salvării lui Shor a decis să salveze și Orheiul. În contextul situațiilor globale, s-a decis lansarea proiectului ”Orhexit – ieșirea din componența Republicii Moldova”. Enclava va fi înconjurată cu sârmă ghimpată, iar pentru că drumul național Chișinău-Briceni trece prin Orhei, traversarea autostrăzii va fi posibilă în baza vizelor de tranzit cu achitarea unei taxe, care va fi colectată pentru a plăti procurorii și judecătorii ca să îl elibereze pe Shor.

Ca să nu existe dificultăți cu denumirea, la separarea și înregistrarea noului stat, localitatea-enclavă se va numi Shorhei, și va avea drapel și stemă care va purta chipul semeț al primarului, la umbra unui ram de Jasmin. De asemenea, localitatea va avea și valută proprie, numiți Shorlei, un fel de lei cu cap de Ilan. Un Shorleu va fi egal cu o liră sterlină.

Localitatea va avea și constituție proprie. Legea fundamentală va stipula că nu e important cât a furat un politician sau un edil, important e cât a făcut el pentru Șorhei. Republicuța Șorhei va oferi rezidență politicienilor urmăriți pentru acte de corupție, cu o singură condiție – să investească o parte din banii furați sau estorcați – în dezvoltarea proiectului Șorhei.

Se vor dezvolta și rute tursitice externe, chiar rute tematice regionale, de genul ”Brexit-Orhexit”, ”Pompey – Shorhey”, ”From off-shor – to Shor”. Turiștii vor fi ademeneiți la Orhei să deguste vinuri și plăcinte și să se plimbe pe stadionul central. De asemenea, un șir de cântăreți care au convins electoratul în campania din 2015 să îl aleagă pe Shor în calitate de primar, vor primi statutul de cântăreții de Shorlei și vor ține concerte permanente pe stadionul principal, pentru a induce și menține o stare permanentă de euforie și fericire locuitorilor cetățeii.

Cetățenii din afara Moldovei care vor dori să asiste la aceste concerte dătătoare de fericire, vor trebui să plătească viza de intrare la concert. La poarta Șorheiului vor fi deschise puncte valutare, care vor converti leii moldovenești în Șorlei.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Păcală

    Acei care vor desprinderea Orheiului de Moldova trebuie îngropați nu la țintirim ca oamenii dar la Ivanos ca câinii.

  2. Simion

    De neamul SORmarestilor…Din dosare in dosare, a venit un hot calare, SOR Bei celebru, cu o minte de funebru. Sor bei cre(s)tinul, imigrant, copil de suflet a lui ala, Plahotniuk, furator de miliarde, numa bun de tumurluk. Multdoritele dosare, BetiSOr le-ascunde. Zac si altele-n sertare. Drept arvuna…Peste-a SORmarestilor frenezie, zgomot de catuse suna… Arestarea-i facatura. Noapte buna. Treaba buna! Si in loc de GULAGSOR, canta BetiSOR cu cei din SORhei – Mai fura, mai fura, dar taci! Tu fura cu Plaha, asta stii sa faci. Mai fura, mai fura, dar taci! Mai fura putin, dar mai fura, avand lacatelul la gura, parnaia care te paste, te paste, te paste…

  3. via

    … dule Şurî-Murî mai spune acum “нородулуй” câte ceva vesel că dacă se vor finisa reformele justiţiei publica ascultătorilor şi cititorilor poate să se modifice semnificativ atît cantitativ cît şi calitativ. Recent am găsit, întâmplător, o aşchie de capodoperă în care realitatea este … deplină, definitivă şi irevocabilă … Iato ” ŞOR, hoţiŞOR, offŞOR, beţiŞOR, friguŞOR). Întrucât eşti meşter nu arunca aşchia, poate, până la reforme, închipuieşti ceva frumos din ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *