Filmele în rusă, interzise la “Patria”

Victor Şelin, liderul social-democraţilor rămaşi după vânzarea non-stop a socialiştilor moldoveni, a semnalat zilele trecute o problemă foarte importantă pentru întreg PSDul. Este vorba despre patima PSD faţă de starea de lucruri de la Academia de Ştiinţe din Moldova.

“Odată, permiţînd să fie antrenaţi în jocurile politice de parte uneia din forţele politice, odată, învoindu-se cu pseudoştiinţa despre numirea limbii materne – în loc de “limbă moldovenească” în “limbă română”, odată, învoindu-se, ca în locul “istoriei Moldovei”, copiilor noştri să le fie predată “istoria românilor” – Dumneavoastră aţi dat politicienilor tot temeiul pentru a se convinge, că oamenii de ştiinţă pot fi manipulaţi şi pentru ei faptele ştiinţifice nu mai reprezintă un exponent al personalităţii sociale a omului de ştiinţă”, se spune într-un comunicat de protest remis de Şelin.

Redacţia Circ în Tramvai remarcă faptul că Victor Şelin are un dezgust afirmat deopotrivă atât pentru pseudolimba moldovenească, cât şi pentru limba română. Această aversiune a sa pentru limba autohtonă s-a făcut simţită pe toată perioada activităţii sale la cinematograful “Patria”, unde au rulat filme exclusiv în limba rusă, chiar dacă erau produse în toate statele anglofone sau francofone din lume.

Se vede că după această întâmplare cu Academia de Ştiinţe, situaţia lingvistică la “Patria” se va schimba. Victor Şelin va pune doar filme în limba moldovenească, îmbrăcată în haină chirilică, aşa cum a învăţat Şelin la şcoală. Cinematograful va angaja şi traducători de moldo-română, de felul lui Vasile Stati, Andrei Hropotinschi şi alţii.

Vladlen Patriotul


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

23 comentarii

 1. Dan

  Ha? N-am inteles nimic din acest articol? Nici nu-mi dau seama, vrea sa fie un pamflet? Sau e si ceva real in asta? Ca amuzant nu e, inteligibil nici macar.

 2. TTT

  “Mare e gradina domnului… si toti prostii i-au sarit gardul”,citeam si asta pe aici.O fi si rusofoni,si de toate culorile,dar nici cu maldavanii nu-mi este rusine,dacule.

 3. petru

  Dar eu am decis sa nu frecventez reteaua de cinematografe Patria. Fac boicot impreuna cu familia mea mai bine de 3 ani si ma simt splendid ca nu imbogatesc un venetic arogant si sovin :))) Recomand si Voua 😉

 4. dacul

  PATRIA NOSTRA =limba LATINA
  PATRIA NOASTRA=limba ROMANA
  De ce rusofonul si-o fi pus nume LATIN pe ceva anti-latin?Probabil a sarit gardul lui TTT.

 5. TTT

  dacu’
  Ce-ai vrut sa spui cu gardul lui TTT? Gardul apartine gradinii,gradina apartine domnului,deci si gardul.Se subintelege ca domnul are o gradina plina cu prosti.Vrei tu sa inlocuiesti proprietarul gardului,adica al gradinii,cu TTT sau cu X,Y,Z,ideea nu se schimba,proprietarul ramane proprietar si nu-i vina lui ca prostii nu-si stiu locul.Nu te mania,tu n-ai sarit gardul,tu ai ramas in gard cu oistea de la bun inceput.
  S-apoi,daca prostia ar durea,tu ai fi in coma de la nastere si asa ar fi mai putina “substanta” in gradina domnului.

 6. dacul

  Eu nu jignesc pe nimeni nu am nimic cu rusofonii (cei care vorbesc limba rusa) .Toate limbile pamantului sunt o comoara pentru omenire .

 7. TTT

  dacu’,
  tu jignesti stiinta,civilizatia cand te burzuluiesti si te strofolesti sa puna mana pe carte academicienii,tu,care nu faci diferenta intre “intruna” si “intr-una”.Tu habar n-ai de “o data-odata”,de ai si a-i ,de cresteti si creste-ti etc.
  Te ratoiesti si te crezi buricul pamantului,dai peste om acolo,unde esti varza.Nu e pt ca ma apuc eu acum sa fac lumina,slava domnului,nu esti unicul,ai cu ce te mandri daca te mai uiti in jur,dar dispun de bunul-simt,cel putin,sa nu sara calul daca nu-i tin cracii.
  Era un titlu pe aici ieri:”Drectoarea…”,fara i.Probabil,li s-a aprins caciula,de aia n-au acceptat un comentariu,tot batem pasul pe loc si s-o fi saturat sarmanii de atata gramatica.
  Acceptam si recunoastem greselile,cine are curaj,dar nu e acceptabil si nici corect,de cumsecadenie nici vorba,sa scuipam in ciorba altuia numai de aia ca nu suntem in stare sa avem si noi pe masa acea ciorba.

 8. dacul

  Fost-au gandul meu, iubite cititorule sa fac letopisetul tarii noastre ,Moldovei din descalecatul ei cel dintai,carele au fostu de TRAIAN Imparatul.–MIRON COSTIN .
  Daca ar mai fi trait cronicarul si ar fi vazut moldova impartita in bucati si pe romani ca se cearta intre ei…..

 9. parere @ ttt

  partea proasta nu sunt liniutele,partea proasta este ca numai si numai din cauza existentei romaniei,urmasii lui stefan cel mare din stanga prutului,preparati in ura fata de propria lor apartenenta, isi reneaga si limba si nationalitatea si religia…cum si-o reneaga? – simplu,in limba rusa.

 10. dacul

  Uite cine jicneste stiinta si civilizatia si cine trebuie sa puna mana pe carte:

  A aparut o noua limba si noi nu stim;
  LIMBA TRANS-NISTREANA
  Vladimir Putin îl susţine pe contracandidatul lui Igor Smirnov la alegerile din Transnistria Scrisoarea a fost citită la Tiraspol de prim-vicepreşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Oleg Morozov, care a precizat că:
  “Rusia va fi alături de Transnistria şi poporul transnistrean”.
  TTT Cuvantul tau :”bunul-simt” se scrie dezlegat din 2 cuvinte: bunul simt, iar cuvantul” de aia” se spune de obicei “de aceea”

 11. dacul

  ////Premierul ucrainean Mikola Azarov a spus sâmbătă că aderarea viitoare a Ucrainei la UE este inevitabilă şi a afirmat – cerând voalat ajutorul UE în disputa cu Moscova – că ar trebui ca perspectiva europeană pentru Ucraina să se reflecte în acordul de asociere dintre ţara sa şi UE. Kievul speră să semneze acordul politic de asociere cu UE până la sfârşitul anului acesta, punând bazele şi unei zone de liber-schimb cu UE.

 12. TTT

  parere,
  partial ai dreptate.Ajungem la raul cel mare nu chiar dintr-o saritura.Totul incepe de la o picatura,un fleac,nimic important,nici cratima.O bucata de paine o mancam,cu ea sau fara ea,nu-i mare branza.
  Ignorand “fleacul” asta,semianalfabetii ignora tot,incet,dar sigur.Cand nu se mai poate remedia,se prefac preocupati de situatie,dar in sinea lor ranjesc hidos si-s “ingrijorati” de “Romania mare” sau de “limba romana”,pe care-si permit s-o poceasca intruna,sa-i schimbe normele,sa-i intineze originea asa ca la sovietici.Si ce daca “a poci intruna” un cretin din astia “te corecteaza” ca se scrie “intr-una”? Unde-i problema? Ei se ocupa de lichidarea “analfabetismului”,adica a tot ce e roman,cam de vreo 70 de ani.Preocupa ca nu se opresc aici.N-are nicio treaba cratima cu ciobanii,misiunea e sa afle care-i contingentul pro si contra pt activitatea de mai departe.Apoi trec la tricolor,i-au dat foc nu numai o data in fata guvernului,apoi se furiseaza si spre imn,care deja tradatorul agrarian l-a schimbat in 1994,pt ca era prea mult,deranja comunistii si haimanale ca ei.Ce inseamna “Desteapta-te,romane”? De cand? Si daca se desteapta pe bune intr-o zi?
  Deci,vorbim de 3 piloni,care tin in picioare un stat:limba,tricolorul,imnul.
  Buturuga mica rastoarna carul mare.

 13. TTT

  dacu’
  inteleg ca nu mai e nimic de recuperat?
  Am ajuns sa scriem si “dezlegat”.Eu zic sa te dezlegi tu de la gard,unde ai si ramas cu oistea.
  Nu-s 2 cuvinte “bun-simt”,e o locutiune adverbiala.Cu ce se mananca,o stiu cei,care au invatat la o scoala,iar alde pierde-vara habar n-au nici ce-i aia o cratima:o pun unde nu trebuie (a urla intr-una) si o retrag de unde trebuie (bun simt),in felul asta duduind de prostie,dar multumiti ca numai asa sunt si ei bagati … in seama.
  Mie-mi pare ca-ti place,ti s-a dat pe gust sa incerci marea cu degetul.
  “De obicei” spui tu de aceea,iar eu spun de aia,care-i problema,numai ca sa fii si tu in treaba pt ca nu te ia nimeni in seama? Pai are dreptate lumea sa te evite.
  “Aia” e un pronume dem.,il are DEX-ul l.romane,nu al lui Stati.
  Tu habar n-ai ce e obicei,nici nu-ti cere nimeni parerea cu 4 greseli in 3 cuvinte,asadar,”ajutorul” tau ar servi numai daca ai pune mana pe vreo saceala,decat sa trudesti atata in a transcrie opiniile altora sau articole din ziare,sau decat sa te plictisesti de lene.
  O propozitie ai scris de la tine si aia cu “ji(c)nesti”,dar sa mai scrii pagini intregi ca mine,ar fi o catastrofa,prin urmare,competitiile tale de circoteca nu tin.
  Ai luat un 2 si de data asta.Tu romana n-ai promovat-o si nu vei promova-o.Trebuie sa muncesti in 3 sudori la romana,n-o stapanesti absolut.Romana nu e “maca vine de la c…”.
  Cauti in DEX “simt” si dai si de “bun-simt”,daca nu stii ce-i ala,cauta pe Google,numai nu te baga la Stati.
  “Succesuri”.

 14. dacul

  Numele raului PRUT este atestat de Herodot in
  anul 350 inaintea erei noastre sub numele de:
  “PURUTU, PURATA” si de romani in anul 100 e.n sub numele “PURUTUS”.
  Pierderea literei “U” ;P-(U)-RUTU a dus la numele actual “P-RUTU”,= PRUTU.
  Concluzie:Locuitorii geto-daci au dus mai departe numele si l-au transmis urmasilor lor moldovenii(romanii)de azi care spun tot “PRUT”.
  Cine suntem noi?Raspuns:urmasii geto-dacilor.

 15. dacul

  Continui:Alte atestari ale numelui sunt:
  PURETOS si PORATA .
  Cuvantul cred ca inseamna PARAU adica,
  un RAU mai mic .

 16. Eminescu ROMÂNUL

  Lecţii pentru MANKURŢII trimişi la atac de STĂPÂNII LOR,Călăi Ocupanţi RUŞI:

  Marele lingvist de renume mondial, Eugen Coşeriu, menţiona într-un amplu studiu “Latinitatea orientală” referitor la aşa-zisa limbă moldovenească:
  «Zic «aşa-zisa», fiindcă o limba moldovenească diferită de cea româna, sau chiar şi numai de dialectul dacoromân,PUR ŞI SIMPLU NU EXISTĂ
  e o himeră creată de o anumită politică etnico-culturală străină, RUSIA,fără nici o bază reală».
  Eugen Coşeriu ( n. 27 iulie 1921, comuna Mihăileni, judeţul Bălţi– d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un filolog romanist de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).
  Studii
  A absolvit liceul “Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen.
  A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume.
  “Scrisoarea lui Neacşu” cel mai vechi document descoperit până acum scris în LIMBA ROMÂNĂ pe la 1500
  Fragment:
  “spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren ŢEARA RUMÂNEASCĂ, iară el să treacă.”
  V. I. Lenin:
  «Basarabia este pamant ROMANESC»
  (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»).
  Karl Marx:
  «Administratia RUSEASCA din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, ROMANII basarabeni NU VOR REGRETA PLECAREA LOR mai mult decat românii din Valahia si Moldova…» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495).
  Karl Marx:
  «Taranul ROMÂN din Basarabia nutreste pentru «muscal» NUMAI URĂ»
  (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).
  Friedrich Engels:
  «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – ROMÂNEASCĂ, iar Polonia Congresului – poloneza (…). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu O CUCERIRE PRIN FORTA a unor teritorii straine, PUR SI SIMPLU cu UN JAF». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).
  F.A. Bronchaus, J.A. Efron:
  «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).
  L.S. Berg:
  «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).
  N. Durnovo:
  «… toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE…»
  (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

 17. Eminescu ROMÂNUL

  Lecţii pentru MANKURŢII trimişi la atac de STĂPÂNII LOR,Călăi Ocupanţi RUŞI:

  Alexei Mateevici(autorul versurilor imnului Basarabiei):
  «Mai inainte de toate sa stiti ca (…)
  FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC.
  Deci sa avem un gand, o inima, un ideal!
  Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost.
  Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove,
  insa facem parte din marele trup al ROMÂNISMULUI, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze).
  FRAŢII NOŞTRI din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMÂNI.
  ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze).
  Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America SE NUMESC TOT ROMÂNI. ”

  Alexe MATEEVICI :
  “… N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi,
  CI NUMAI UNA,
  ACEASI cu cea de peste Prut.
  Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA.
  (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA»
  (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).
  Ruben Budagov:
  «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).
  Rajmund Piotrowski:
  «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei.
  Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice.
  Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul ROMANESC»
  (Literatura si Arta, 31.08.1995).
  Eugen Coseriu(cel mai mare PROFESOR LINGVIST ROMAN din Basarabia):
  «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

 18. Eminescu ROMÂNUL

  Lecţii pentru MANKURŢII trimişi la atac de STĂPÂNII LOR,Călăi Ocupanţi RUŞI:

  Ion Constantin Ciobanu:
  «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior!
  Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE.
  Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)
  Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova:
  «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia
  DENUMIREA CORECTĂ A LIMBII de stat (oficiale)
  a Republicii Moldova
  ESTE LIMBA ROMÂNĂ.
  29 februarie 1996».
  «Cazania lui Varlaam» (1643),
  prima carte tiparita in Moldova
  «Carte ROMÂNEASCĂ de invatatura»
  , care se adreseaza intregii «semintii ROMÂNEŞTI»
  Cu cateva decenii mai tarziu, Dosoftei numeste limba in care scrie exclusiv «LIMBA ROMÂNEASCĂ».
  Stanislav Semcinscki (Ucraina):
  “Slavii de rasarit ii numeau pe timpuri CU UN SINGUR NUME atat pe locuitorii Moldovei, cat si pe cei din Valahia, chiar si pe o buna parte din locuitorii Transilvaniei;
  TOŢI ERAU pentru ei VOLOHI (VALAHI).
  Domnitorul Moldovei Stefan cel Mare era pentru ucraineni
  “Stefan Voevod VOLOSKIY” (Stefan Voievod al VALAHIEI)
  , iar Moldova era numita VALAHIA, locuitorii ei – VOLOHOVENI-BOLOHOVENI,
  ]
  adjectivul “voloski, valaski” avea semnificatia “ceea ce tine de principatul Moldovei”.

 19. Eminescu ROMÂNUL

  Invatatii din Evul Mediu vorbeau despre identitatea ROMÂNEASCĂ a limbii moldovenilor si a locuitorilor Valahiei. A se vedea, de exemplu, mentiunea lui Nicolaus Olahus formulata in limba latina inca in 1536:
  Nicolaus Olahus
  (numele latinizat al lui Nicolae VALAHUL,adică Nicolae ROMÂNUL)- 1536:
  «Lingua, ritu, religione eadem Moldavi utuntur, qua Transalpini; vestitu aliqua ex parte differunt»
  TRADUCERE:
  ” moldovenii utilizeaza ACEEAŞI LIMBĂ, ACELEAŞI OBICEIURI ŞI RELIGIE CA ŞI VALAHII”.
  «Est romanicii (volohii) intrebuintau cuvintele ROMÂNESC, ROMÂNEŞTE pentru a-si denumi propria limba si propria vorbire».
  «Cartile in Moldova erau tiparite in «LIMBA ROMÂNEASCĂ»
  Prima carte moldoveneasca tiparita se numea “Carte ROMÂNEASCĂ de invatatura” (Iasi, 1643)”.
  Din sursele istorice se stie ca in perioada anterioara formarii Tarii Moldovei,
  pe teritoriile de la rasarit de Carpati locuiau VALAHII, URMAŞII GETO-DACILOR.
  Iar valahii nu erau decat ROMÂNII.

 20. Eminescu ROMÂNUL

  Lecţii pentru MANKURŢII trimişi la atac de STĂPÂNII LOR,Călăi Ocupanţi RUŞI:

  Cercetatorul Ion Eremia, doctor habilitat in istorie, aduce argumente incontestabile, sustinand ca
  ÎNAINTE de descalecatul lui Dragos, pe teritoriul Moldovei au existat CÂTEVA Valahii (adica, «tari» – n.n.) si aici locuiau valahi =ROMÂNI.
  O Valahie a fost acea cu centrul la Suceava.
  Alta isi avea centrul in orasul Siret.
  O alta formatiune se afla in bazinul raului Moldova cu centrul la Baia, oras numit si Molde, Civitas Moldaviae, Moldavia.
  Anume aceasta formatiune a fost ocupata de Dragos, aici au fost instalati de catre regalitatea maghiara primii voievozi din Maramures, anume ea a fost acea Tara Moldava («terre nostre Moldauane», 1360) supusa Ungariei si locuita de români (olahos).
  Ion Eremia noteaza in cartea sa ca “la origine statul intemeiat de Bogdan I venit dupa Dragos, s-a numit ŢARA ROMÂNEASCĂ a Moldovei”
  (N. Grigoras), in felul acesta subliniindu-se ca
  MOLDOVA ERA ŞI ERA O VALAHIE, in sensul de tara locuita de ROMÂNI.

 21. dacul

  Noi toti suntem urmasii dacilor si romanilor si limba noastra este limba daca latinizata care acum se numeste limba romana.

  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor……. Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul “a fi”-ESTE
  ,in dialect moldovenesc ISTA. cel care avea turme de bouri .
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures Format din cuvantul MARE ==in limba romana MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul SIRIU.si SIRET . Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE si in Sanscrita ===SRAS ,SRU , proto gali (celti)=srutos > *srutos ‘stream’ Dacii spuneau SHIR ,SHIRUE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza. Era o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde era capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .
  9.Cuvantul A CARA il gasim in limba Sanscrita== A CAR, A CARATI in latina==CURO Dacii spuneau CAR,
  10.Cuvantul APA il gasim in limba Sanscrita===APA ,in latina AQUA ,Letona =UPA, proto gal= ABU ,ABA . Dacii spuneau APA
  11.Cuvantul A SE INVARTI il gasim in limba Sanscrita===A-VARTA, ,VARTITA si in Latina VERTO,VERTARE Dacii spuneau VARTA ,VARTELNITZA
  12.Cuvantul UGER il gasim in limba Sanscrita===UDARA ,in latina =UTERUS ,Dacii spuneau UDZER, din cuvantul UD care se gaseste si in sanscrita=UDA ,si Latina =UDUS
  13 Cuvantul NAS il gasim in limba Sanscrita==NASA ,latina=NASUS, ca in mai multe limbi ….. Dacii spuneau NAS
  14.Cuvantul A TOPI ,a se topi de caldura sau balta unde se topea inul sau canepa (TOPILA) ,il gasim in limba Sanscrita==TAPITA, proto -iranian=TAPAIA.. ca in mai multe limbi
  15.Cuvantul TALPA piciorului,TALPICA il gasim in limba Sanscrita==TALPA care inseamna patul.
  Dacii spuneau TALPA
  16.Cuvantul A TRESARI il gasim in limba Sanscrita== TRASA ,TRASTA in latina==TREMO,proto-iranian=TRAS.
  Dacii spuneau TRESAR
  17.Cuvintul DINTE il gasim in limba Sanscrita==DANTA ca in mai multe limbi …..latina ==DENTIS proto-gali=dnt , dant – ‘tooth’ .Dacii spuneau ,DANT .DAMB
  18.Cuvantul A PLUTI, PLUTA il gasim in limba Sanscrita==PLUTA Dacii spuneau PLUTA
  19 Cuvantul MORT ,MOARTE il gasim in limba Sanscrita==MARTUA , MRTA ,proto-gali =mrwos, marwos ‘dead’ .Dacii spuneau MOR, MORT.
  20Cuvantul a RAMANE il gasim in limba Sanscrita==RAMATI ,,RAMANIA —un lucru foarte interesant despre originea cuvantului ROMAN.
  21Cuvantul SAT il gasim in limba Sanscrita== SAT , SAD, care inseamna loc de asezare ,a sede ,adica SAT in romaneste.
  In latina ==sedeo sedi sessum :engleza == to sit. Avem denumiri de cetati DACICE ===SATI-DAVA
  22.Cuvantul SAMA ,DE-O SEAMA il gasim in limba Sanscrita== SAMA ,ca si in latina=similis si engleza= same,
  Raul SOMES in latina =SAMUS=gemenul Muresului care erea fratele mai mare Marisus ,Marissia sau denumirea vine de la cele doua rauri gemene care formeaza SOMESUL. Ele se numesc intr-o atestare din anul 1900 SAMESUL RECE siSAMESUL CALD ,deci observati SAM-US==SAM-ES lucru care arata pastrarea radacinii adevarate a cuvantului de catre localnici.
  23,Raul CRISSIA atestat in timpul Romanilor INSEAMNA ==CRUCEA in limba Latina CRUX, CRUCIS ,dialect lituania=SKRISIS Dacii spuneau CRUSHIE, CRISHIE.
  24.Cuvantul JAR il gasim in limba Sanscrita GHAR. Numele cetatii SARMIZE GETUZA provine de la acesta .
  Atestari ale numelui : -Zermice—getusae ( inscriptie romana gasita pe teritoriul Romaniei) –Zarmi -gethusa, Sarmise-gethusa (Ptolemy, Geography, 2nd century AD) –Zermize-gethusa (Dio Cassius 2nd-3rd century) La prima vedere numele ar fi format din doua cuvinte :1.ZERMICE si 2. GETUZA 1.Cuvantul: ZERMICE ar putea fi JARMICE ,(JERMICE) ==JAR ,JER ,in limba romana JAR=jarul focului ,Derivat din Sanscrita =gharma , engleza=warm si tot din Sanscrita =harmia (garmia) =vatra focului
  Tracian=GERME, JERME ,Persian=GAERM, old prusian=GORME,albanez=ZJARM, ZJERM.,slavon =POJAR, Atestat si in numele zeitei DIANA (ziana)= from Diana Germetitha(“Diana of the warm bosom”),lituania=GARAVINGAS (ardent ), burn ,(Inf.)= GARIT
  ,2.Cuvantul GETHUSA ar putea fi in limba romana ===GETILOR (GETUSHA) Deci presupun ca numele cetatii erea “JERMITZA GETUSHA” (JARMITZA GETUSHA) si insemna : JARUL— GETILOR adica VATRA / FOCUL-GETILOR ;probabil un loc unde ardea focul continu pentru scopuri religioase sau metalurgice unde se topea fierul sau aurul,unde se faceau sabii si se potcoveau caii
  25. Cuvantul romanesc DEGET (DESHT) /Sanscrita=DISHTI ,dacii spuneau tot DESHT.
  26. Despre ce inseamna numele ZALMOXIS (Asa cum este atestat in anul 350 inaintea erei noastre)
  1. ZAL=zeul 2.MOXIS=MOSH // pentru ca grecii citeau litera X=CH ,//deoarece su exista litera «sh» in limba lor.
  Numai romanii de la Roma citeau X=CS.
  Deci numele ZALMOXIS = ZAL—MOSH = ZEUL MOSH.
  27. Cuvantul «SARE» in limba Sanscrita =SARA ,in limba latina=sal,germ=salt,slav=sal.Si in limba DACA=SARE ca si in limba romana.
  Numai romanii inclusiv cei din Moldova au pastrat forma originala ca acum 4000 ani deoarece limba romana este o limba veche provenita din limba DACO-LATINA.
  Concluzie
  verbele Dacice :1. A FI ==ISTA, ESHIE, E,IE 2. A AVEA== AVA, AUA
  Limba Daca si Latina provin din vechea limba proto-europeana care s-a format in jurul Marii Negre si este limba romanilor de azi care au fost latinizati in timpul IMPERIULUI ROMAN.Multe cuvinte le gasim si inlimba latina dar in limba DACA si-au pastrat forma initiala de acum 4000 de ani. Romanii de astazi vorbesc aceasi limba ca si vechii daci
  Denumirile de rauri si cetati au fost atestate in scrierile vechilor greci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *