Contrabandă de la “Tutun CTC”?

280-colaj-ctcLa 6 iunie, vameşii bulgari au reţinut cel mai mare lot de ţigări de contrabandă din activitatea lor, acesta numărând 35 mln de bucăţi. Ţigările au fost reţinute în portul maritim Varna, după ce, potrivit părţii bulgare, vameşii din Bulgaria şi din alte ţări europene, timp de 3 săptămâni, au urmărit nava “Kapitan Kovalenko”, de pe itinerarul Moldova—Egipt.

Nava a fost reţinută în apele teritoriale ale Bulgariei, iar în urma verificărilor au fost depistate 3500 containere cu ţigări chineze “Jin Ling”, produse la Chişinău şi ambalate în cutii ce amintesc populara marcă de ţigarete “Camel”. Autorităţile bulgare au fost stupefiate de faptul că acest lot, odată ajuns pe piaţa bulgară, doar din neachitarea accizelor, ar fi prejudiciat economia acestei ţări cu peste 12 milioane de euro.

Surpriză mare! Serviciul Vamal (SV) al R. Moldova susţine că lotul de ţigări de contrabandă, reţinut de vameşii bulgari în portul Varna, ar fi unul perfect legal. Subalternii lui Tudor Baliţchi spun că lotul ar fi fost încărcat în portul maritim Giurgiuleşti, iar ţigările arestate în Bulgaria ar fi produse de întreprinderea de stat “Tutun CTC” din Chişinău, din “materie primă furnizată de client”. Cine este “clientul” şi când, pe ce căi a furnizat “materia primă”, rămâne un mister.

SV declară, însă, că, la 11 mai, această instituție a vămuit pentru export, cu destinaţia Egipt, ţigări în cantitate de 1 750 000 pachete, de marca “Jin Ling”, exportator fiind “Tutun CTC”. “Iterăm că ţigările în cauză au fost exportate cu destinaţia pentru comercializare în magazinele “duty-free”, regim vamal care nu necesită aplicarea mărcilor de acciz asupra pachetelor de ţigări”, precizează SV.

Şi în acest context, SV nu spune în care magazine “duty-free” urmau să fie comercializate ţigările.

Pe de altă parte, în cadrul unei întrevederi din 8 iunie cu şefii structurilor de forţă din R. Moldova, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, insistând să afle mai multe despre acest caz scandalos, a fost informat de către factori de decizie din Guvern că, din cauza unor înţelegeri cu vameşii din România, făcute în scopul contracarării contrabandei cu ţigări, nava în cauză a ales alt itinerar, ocolind vameşii români. A ocolit şi a reuşit?

Tudoriţa Lulea

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *