Ce are Laguta cu Klimenko?

Ce îi uneşte pe Valeri Klimenko şi Vitalia Pavlicenko? Dar pe  Valeriu Pleşca şi Maia Laguta? Dar între Oleg Onişcenko şi Radu Buşilă, ce o fi fiind? Aparent, ei sunt foarte diferiţi, nu doar după convingerile politice, după partidele sau structurile pe care le reprezintă, dar şi după limbile pe care le vorbesc, după viziuni, program, principii şi chiar valori?

Bine, toţi aceştia, împreună cu un grup de 10-11 polticieni, se unesc de fiecare dată la alegeri şi rezolvă o problemă: rup voturile. Nu, ei nu stau lângă urnele de vot şi rup buletinele, ei stau pe lângă campanile electorale şi, de cum sună clopoţelul pentru următorul scrutin, armata rupătorilor îşi începe atacul. Mai întâi, poluează, timp de câteva săptămâni, străzile oraşelor (mai puţin pe la sate) cu panouri stradale şi reclame de tot felul în mass-media, dar mai ales pe internet. Nu întrebaţi de unde au bani, căci în declaraţiile de avere, dar şi în alte documente publice, acest subiect nu este explicat. Unii dintre ei susţin chiar că trăiesc din ajutoare, dar ajutoarele, depinde de unde vin, căci dacă vin de la servicii secrete – pot merita tot efortul.

După poluarea vizuală şi sonoră, armata celor 10 rupători independenţi îşi sărbătoreşte primul succes: frazele tari despre corupţie şi democraţie, despre democraţie, case şi salarii, ajung să îşi atingă scopul –  alegătorul dă semne vădite de ameţeală şi ghiftuială politică. Peste aceste efecte, armata de independenţi îşi continuă lupta. Aşa ajung pe buletinele electorale, astfel încât alegătorilor li se face un mare bine: primesc un cearşaf maaare de hârtie, pe care sunt scrise muuulte nume.

N-are importanţă că după numărarea buletinelor kilometrice se constată că hoarda independenţilor a fost aleasă şi votată de zerouri întregi şi ceva sutimi. Principalul că independenţii şi candidaţii partidelor fără şanse şi-au îndeplinit misiunea: orgolii persoanele satisfăcute, nume printat pe buletine de vot, chip propriu arătat la TV şi mesaj auzit la radio. Pe lângă toate, şi dorinţa unor servicii specializate este împlinită: voturi rupte de la corecţii campaniei, că  incorecţii au bani să  şi le cumpere.

Recent, opinia publică a decis să ia sub protecţie candidaţii de zero, să îi înregistreze ca pe o forţă politică obligată să participe la toate campanile electorale din Moldova, având menirea de a rupe voturi. Nu, nu vor sta lângă urne să rupă voturi, vor sta la cheremul serviciilor antidemocratice pentru a mima democraţia electoral. Formaţiunea se va numi oficial Partidul Zeroiştilor.

Ecaterina PARTIDMORT


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. mihail

  Cel mai tare ma doare ca ei sunt finantati ,prin cai oculte ,din banii nostri publici,ai contribuabililor.Ai mei,ai tai,a tuturor.Tara fara stapin.Se vede ca el a adormit.”Tara” trezestete…

 2. iustas

  Aceasta Ecaterină vrea sa spună tuturor:”Eşti de rînd muritor nu te băga in politică, iar dreptul tau constitutional sa fii ales este numai pentru demnitarii UE şi pentru burgejii rosii si stapînii de sclavi din Grecia Antică care decideau soarta ţării şi purtau numele de “demos”

 3. vera

  R E L A X A R E

  Ploua-afara si mi-i bine,
  Maninc peste,
  Beau si vin,
  Ma-ntaresc, pentru votare;
  A l e j e r i l e, care vin!

  Mai intind si-n usturoi:
  Moda asa-i, pe la noi!
  Mai privesc,inspre butoi,
  Ce ma scoate, din nevoi,

  I-i mai trad, cate-o cantare,
  Cand m-apuca inima
  Ca Sulac – cu populare,
  Cantind, “Miorita” sa.

  Arunc,la caine, piine,
  Oase-i dau, pe rind,
  Gindindu-ma ,la zile,
  Incet, incet,soptind:
  D e s t e a p t a – t e, romane..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *