Bradul interimar. Scurtă biografie

Operaţia „Bradul din Piaţa Marii Adunări Naţionale 2017” s-a dovedit a fi destul de interesantă, fiind îndeplinită după ritualurile create încă pe vremea lui Voronin, cu intrigă, conflict, punct culminant şi mult spectacol. Dar spectacolul încă nu s-a terminat. O comisie specială a fost creată în cadrul municipalităţii pentru a elucida cine e vinovat.

* * *

În anul 2017 bradul de la Chişinău s-a instalat în conformitate cu tradiţiile Republicii Moldova: statul care sărbătoreşte în fiecare sezon două Crăciunuri, doi Ani Noi, doi Sfinţi Nicolai, două Boboteze, vorbind două limbi moldoveneşti, cu politicieni care au câte două cetăţenii, miniştri care au câte două soţii şi parlamentari care stau în câte două luntri, nu poate avea doar un brad, de aceea în Spectacolul Sărbătorilor de Iarnă 2017-2018 s-au înscris doi brazi.

* * *

Primul brad a fost anunţat cu pompă şi mult fast: va fi cel mai înalt – mai înalt decât toţi brazii pe care i-a avut Chişinăul până acum, va avea 30 de metri şi va fi adus din Carpaţii ucraineni, din zona Bukovel. Aşteptat cu mare fast la 2 decembrie, bradul a reuşit să uimească şi să devină eroul zilei, spre invidia unor deputaţi în Parlament care, fiind şi ei înalţi şi muţi ca brazii, n-au ajuns de mult pe la ştiri. Bradul cumpărat pe bani publici de la Bukovel semăna tare-tare mult cu cel care a fost aruncat anul trecut de Vatican după ce s-au terminat sărbătorile: cu crengi puţine şi golaşe.

Proaspăt interimara primară, când a văzut nuiaua, l-a sunat imediat pe coordonatorul Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc.

  • Bradul acesta e o diversiune. Trebuie să facem ceva cu el, căci chişinăuienii râd pe Facebook.
  • Şi ce, eu trebuie să mă ocup de brad?
  • D’apoi cine e şeful aici, în Republica Moldova?
  • Ieşi afară şi te ocupă de brad. Eu sunt şef, nu pădurar.

* * *

Silvia Radu a telefonat la SIS şi a cerut fotografii de pe satelit, de pe traseul Bukovel-Chişinău, să afle la ce kilometru anume liberalii au urcat în camion şi au scuturat acele de brad. SIS a spus că sateliţii sunt în subordinea agenţiei Argus, iar în subordinea statului au rămas doar nişte microfoane. Interceptările arată că de vină ar fi nişte veveriţe ameţite, care au ajuns în camion cu tot cu bradul în care trăiau. Pentru că drumurile în Ucraina, dar şi în R. Moldova nu sunt tocmai foarte bune, la fiecare hop, veveriţele se apucau cu dinţii de crengi, crezând că e furtună, iar crengile se rupeau.

Lucrătorii de la spaţii verzi, când au văzut bradul, l-au jelit ca pe un bolnav cronic. Dar au decis să-i facă toate procedurile cosmetice şi de spa: să-i adauge crengi, ace, pe unde naturale, pe unde artificiale, ca să aibă de ce prinde pe ici-colea câte o jucărie adusă tocmai din Germania. În timp ce masajul tulpinii moarte de brad era în toi, premierul Filip i-a telefonat primarei interimare şi i-a sugerat să scoată prăjina mumificată din faţa Guvernului: ”Ce va zice lumea? Ştiţi proverbul moldovenesc ”Înalt ca prăjina, penit ca găina”? Păi, să nu se facă asociere că e înalt ca Guvernul, puneţi-l la Primărie, că noi vrem să fim asociaţi doar cu Uniunea Europeană”.

* * *

De necaz, Silvia Radu a dispus hăcuirea bradului interimar şi a telefonat furioasă preşedintelui Ucrainei, Piotr Poroşenko, reproşându-i că corupţia a ajuns până în Carpaţi şi urmează un scandal diplomatic, căci jucăriile de la partenerul european Germania nu pot fi aplicate pe un brad distrus de la ucraineni. Poroşenko a sugerat că vinovat de deteriorarea bradului ar fi Mihail Saakaşvili şi va dispune ca acesta să fie arestat zilele următoare, dar a avut şi o ofertă pentru Chişinău: ”Silvia, vă trimitem un brad de ciocolată, decorat cu torturi „Kievski”. N-o să vă coste scump, că ciocolata e cu soia şi margarină, dar să vedeţi că lumea va sta la rând să ajungă la brad”, a spus Poroşenko.  ”Glumiţi? În Moldova oamenii sunt săraci, flămânzi, îl mănâncă de pe drum, nici nu ajunge în PMAN. Nouă ne trebuie un brad care să ajungă până la Bobotează pe vechi!”, a declarat înfuriată primara.

* * *

Următorul brad a fost identificat la o grădiniţă. Copiii s-au revoltat, dar nu i-a auzit nimeni, iar părinţii lor nu s-au revoltat, căci erau cu ochii în farfuriile copiilor – uneori lor li se servesc la grădiniţe crupe cu viermi sau cartofi muceziţi.

La inaugurarea bradului s-a dat şi un concert, în statele sărace oamenii au nevoie de concerte gratuite din bani publici. Păcat că Şor a patentat operaţia cu cârnăciorii gratuiţi din miliardul furat, că ar fi prins bine şi câte un cârnăcior la oameni, căci n-au mai rămas atât de mulţi. Probabil, în momentul de faţă, în Moldova sunt mai mulţi cârnăciori decât oameni. Cam câte ace erau pe bradul interimar.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lilian 007

    “Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare”, dar Silvia Raider o să-l citească foarte TARE și cu justiția sefului ei Plahotniuk o să de amendeze pentru această Sură-Mură nu ca atare, da chiar foarte TARE!

  2. ivancelgroaznic

    ” în statele sărace oamenii au nevoie de concerte gratuite din bani publici.” Adica paine si circ pentru popor. Si o esit un mare circ cu cel brad, ca de altfel toata tsara e un circ, in frunte cu klovnu principal – Dodon Kremlinovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *