Blajinii Băncilor din Moldova

Paştele Blajinilor a trecut cu multă forfotă, larmă, pomeni, revederi cu viii şi morţii (unii morţi de beţi, alţii – morţi de ghiftuială). În această hărmălaie, puţini au remarcat Paştile Blajinilor Băncilor. Or, duminica trecută la Chişinău a avut loc un parastas de toată frumuseţea pentru cele câteva bănci răposate recent în R.Moldova: Banca de Economii, Banca Socială, Unibank.

Parastasul de Pomenire al Băncilor moarte după jaf a avut loc în condiţii discrete, cu prezenţa liderilor politici de la noi, a unor oameni de afaceri şi a unor înalte feţe bisericeşti. La Blajinii Băncilor au participat Vlad Plahotniuc, Ilan Şor, Vlad Filat, Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Gheorghe Papuc, Jasmin, Vladimir Voronin, Chiril Gaburici, ÎPS Vladimir, câteva feţe interlope şi bucătari care au pregătit o masă copioasă de sărbătoare.

La inaugurarea parastasului a luat cuvântul Vlad Plahotniuc. El a declarat că băncile decedate merită să fie comemorate şi în cadrul Paradei militare de 9 mai, cu un concert al lui Kirkorov, căci tradiţia furtului de bănci se trage încă din timpul sovietic, chiar şi metodologia fiind împrumutată de la liderii PCUS. Vladimir Voronin i-a făcut din deget lui Plahotniuc, explicând că chiar dacă Sberbankurile au fost furate în 1990, nimeni nu a aflat detalii şi măcar nu a venit Krollul să facă de râs Moldova. Vlad Filat a rugat audienţa să nu răscolească cadavrele, să le lase să îşi odihnească somnul de veci în linişte, în spiritul Săptămânii Luminate. ÎPS Vladimir a remarcat că atunci când zbura în avion cu Focul Haric, s-a gândit de 3 ori la răposatele bănci, rugându-se pentru mântuirea lor, de aceea e creştineşte să fim Blajini, să iertăm şi să cântăm Veşnica Pomenire cu ochii aplecaţi. Iurie Leancă a declarat că ar fi bine ca totuşi această crimă să nu fie uitată, astfel încât şedinţele de Guvern să înceapă poate cu un imn despre Veşnica Pomenire a băncilor, transmis în direct la televizor, demonstrând respect în faţa poporului faţă de victimele decesului băncilor.

Chiril Gaburici a propus ca, în actul de deces, să fie scris că băncile au murit de moarte naturală, dat fiind că, în Moldova, speranţa de viaţă a oricărui proiect care implică bani publici trăieşte mai puţin decât media europeană. Gheorghe Papuc a aprobat propunerea, declarând că s-ar putea chiar de falsificat uşor raportul Kroll, trecând la cauzele morţii – suicidul bancar. „Eu ştiu că e mai bine ca mortul să fie declarat singurul vinovat de toate. În aprilie 2009, toţi tinerii omorâţi sau schilodiţi au fost declaraţi vinovaţi, iar neamurile lor – speriate şi reduse la tăcere. Şi totul s-a terminat cu bine!”, a remarcat fostul ministru de Interne, adăugând că n-ar strica, totuşi, ca fiecare să îşi pregătească câte un bilet de călătorie peste câţiva ani, când s-ar putea ca vreun gram de adevăr să iasă la iveală.

Ilan Şor a tăcut şi şi-a făcut cruce cu ambele mâini pe durata ceremoniei, deoarece, fiind de altă confesiune religioasă, nu ştia exact cu care mână să se crucească. El a adus pe altarul Blajinilor Băncilor daruri scumpe: nişte automobile de lux, nişte promisiuni cereşti, nişte declaraţii de fidelitate.
Înalta societate blajină a decis să pună şi câte o piatră funerară la căpătâiul băncilor răposate. Se preconizează şi crearea unui cimitir al Băncilor răposate din Moldova. Jasmin a propus ca cimitirul să fie inaugurat într-un loc romantic, unde oamenii care au sărăcit de pe urma defunctelor să vină să se bucure că măcar au rămas în viaţă, nu au murit odată cu băncile. Jasmin a propus ca mormintele băncilor să fie amplasate poate pe insulele „La izvor”, ca un simbol al izvorârii fericirii umane. Vlad Plahotniuc a declarat că insulele cu pricina sunt de fapt concepute ca un izvor financiar şi nu pot fi compromise cu imaginea unor bănci moarte de sărăcie. În final, cu toţii au căzut de acord că, în spiritul Blajinilor, pietrele funerare să fie instalate chiar la intrarea în sediul băncilor, dar să nu conţină mesaje triste, ci vesele, cam de genul inscripţiilor din cimitirul de la Săpânţa, România, cu versete pozitive şi optimiste:

Sub aceasta piatră grea/Zace scumpa banca mea/E a mea pe banii voştri/Eu – bogat, voi – tot ca proştii.

Să veniţi, să pomeniţi/Banii voştri mântuiţi/Să iertaţi, ca de Blajini/ Beţi un păhărel de vin.

Serviţi cât mai multe vinuri /Băncile-au murit în chinuri/ Eu – bogat, dar nu e bai/ Cei săraci ajung în Rai.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Simion

    Emotionant!…Faptele odioase i-a unit! Oitele barosane, naclaite de sudoare, adunate ca in Cosa Nostra, talharii mioritici neurmariti de limbricii necrozati de la CNA (cosa nostra acolita) si nepedepsiti de Justitia corupta, au intonat la cosciuguri – la ordinul lu’capu’la toata jefuiala – Talpa Idului Plahotniuk, – dupa Hora Uniletirii, un rekviem de ingropaciune celor ucise chiar de Nimicniciile sale. Ca, deh, unde-s ei, puterea creste si…legislatia nu sporeste. Voronin, doftor Horror si Off- Shoror, aplauda frenetic. Apoi, tialosii ticalositi, printre care si Dragutzan, pun mana pe franghii si huz-dup! Parca mai lipseste cineva? Ah! Dodon si Zinaiuda, caci de la ei se trage inceputul sodomirii BEM-he-he. Niste gura-casca ingana: “Dumnezeu sa-i ierte, ca pe ei nu-i va ierta nimeni!. Amin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *