Ce pelicule vor fi proiectate la Festivalul de ”Filme împotriva corupției”

Între 19-21 octombrie 2017 la Chișinău va avea loc Festivalul ”Filme împotriva corupției”. În program au fost incluse cele mai bune filme europene care cercetează particularitățile corupției, de la abuzul vizibil din partea puterii politice și al corporațiilor până la conflictele cotidiene nesemnificative. Scopul Festivalului este de a pune în discuție problema corupției ca un fenomen internațional cu care trebuie de luptat.

Filmele vor fi prezentate la Cinematograful Odeon, începând cu ora 18:00.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Festivalul face parte din proiectul ”Bestechend” (Ispititor), implementat de către Goethe-Institut din Ucraina, în parteneriat cu Agenția Federală pentru Educație Civică și realizat cu sprijinul prietenos al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. Festivalul are loc în orașele Kiev, Krivoy Rog, Poltava, Severodonetsk, Zhytomyr, Zaporozhye și Chișinău.

PROGRAMUL FESTIVALULUI      

Jocuri murdare

Germania, 2016 / 93 min.

Documentar

Regizor: Benjamin Best

În film este prezentată o investigație despre încălcarea drepturilor omului în contextul evenimentelor sportive majore, precum și schemele de corupție în fotbal, box și liga americană de baschet profesionist NBA.

 

 

 

Poziția copilului

România, 2013 / 112 min.

Dramă

Regizor: Călin Peter Nezer

Filmul a fost nominalizat în cadrul Festivalul de Film de la Berlin 2013, Ursul de Aur, premiul FIPRESCI.

Într-o seară rece de martie, Barbu se plimbă pe străzi depășind cu mult viteza admisibilă. Lovește un copil. Băiatul moare la scurt timp după accident. Barbu este amenințat cu închisoarea pentru o perioadă de la 3 până la 15 ani. Dar, mama sa, Cornelia, decide să intervină pentru a-l scuti de pedeapsă.

Sistemul

Germania, 2011 / 92 min.

Dramă

Regizor: Mark Boder

Mike are 20 de ani, este un tânăr inteligent care încă se caută pe sine. Viața lui se schimbă cardinal după ce a intrat în casa lui Conrad Bem, unde Mike este prins de proprietarul casei. Omul de afaceri îi deschide lui Mike o lume nouă, unde domină reprezentanții lobby-ului mondial și foștii agenți ai securității RDG.

 

 

Prostul
Rusia, 2014 / 116 min.

Dramă

Regizor: Iurii Bykov

Filmul a luat în 2015 premiul ”Nika” pentru cel mai bun scenariu și cea mai bună actriță în rolul secundar.

Viața a 800 de locuitori dintr-un cămin stă la capăt de prăpastie din cauza indiferenței autorităților locale. În orice secundă clădirea s-ar putea prăbuși. Nimeni nu ar fi crezut că soarta oamenilor va fi în mâinile unui simplu instalator sanitar. Va reuși el să schimbe ceva și să evite o catastrofă?

Puterea a cincea

Marea Britanie, Belgia, 2013 / 128 min.

Thriller

Regizor: Bill Condon

Într-o lume în care informația este la cel mai înalt preț, iar scurgerea datelor clasificate drept ”secrete” pot provoca consecințe ireversibile, site-ul WikiLeaks schimbă pentru totdeauna regulile jocului. Filmul este bazat pe evenimente reale, povestește despre una dintre cele mai renumite organizații din secolul XXI, care a dezvăluit mai multe secrete murdare ale serviciilor guvernamentale și crime financiare ale corporațiilor, decât toate cele mai influente instituții media de nivel mondial luate la un loc.

 

Il Divo

Italia, Franța, 2008 / 105 min.

Dramă satirică

Regizor: Paolo Sorrentino (”Marea frumusețe”, ”Tinerețea”)

Filmul a fost nominalizat pentru Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

Istoria prim-ministrului legendar italian, Giulio Andreotti, care a slujit 7 mandate. Politicianul este cunoscut prin simțul său al umorului și este fie în legătură cu mafia sau invers, mafia fiind împotriva lui. Intrigi, morți subite, fantome, montaj agresiv cu o coloană sonoră și mai agresivă, iar la mijloc este un om mic și aproape lipsit de pasiuni.

Organizatori: Goethe-Institut din Ucraina, Agenția Federală pentru Educație Civică, Arthaus Traffic.
Cu sprijinul: Ministerului Federal de Externe al Germaniei.
Informație pentru asistență: Transparency International Ucraine, Centrul Anticorupție din Ucraina.
Partener local: Centrul Cultural German AKZENTE.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *