Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   VIDEO/ Cu NATO sau cu…

VIDEO Cu NATO sau cu Rusia? Se pregătește Moldova de război? | ZdG explică

În ultimele săptămâni s-au întețit declarațiile agresive de la Moscova împotriva agendei europene a R. Moldova, iar pe rețelele sociale și în spațiul public apar tot mai des mesaje despre faptul că Moldova, cooperând cu occidentul, irită tot mai mult Moscova și atrage războiul. 

  1. Dacă Moldova este stat neutru, nu ar trebui să coopereze nici cu Rusia, nici cu Occidentul?

Moldova e stat neutru doar pe hârtie. De ce? Pentru că această neutralitate votată de primul său Parlament și înscrisă în Constituție nu a fost niciodată respectată de un singur stat din lume – se numește Federația Rusă. Niciun stat neutru din lume nu poate ține o armată străină pe teritoriul său. Doar statul neutru R. Moldova ține o armată de 33 de ani, o roagă să plece, dar ea stă. 

Da, Rusia a recunoscut că armata deținută în regiunea transnistreană e rusă; da, Rusia a recunoscut independența Republicii Moldova ca stat; da, Rusia nu a recunoscut niciodată independența Transnistriei ca stat; da, Rusia a promis, luându-și în repetate rânduri angajamentul  public în fața instituțiilor internaționale să-și retragă armata de pe teritoriul suveran și independent al Moldovei, dar nu și-a ținut cuvântul niciodată. Mai mult decât atât, Rusia a folosit această armată împotriva Republicii Moldova în 1992, dar și după asta. 

  1. Trebuie Moldova, ca stat neutru, să colaboreze cu NATO?

NATO e un sistem atât de puternic, încât poate exista fără Moldova tot restul vieții sale. NATO nu a omorât pe nimeni în Moldova și nu ține aici armate. Dar NATO înseamnă un sistem de 31 de state foarte bine dotate și sigure. Dacă vrem să învățăm despre o bună apărare împotriva pericolelor armate, NATO ar fi cea mai bună școală din lume la moment. NATO este un sistem care ajută statele mici să învețe a soluționa riscurile. De exemplu, după destrămarea URSS, multe localități din Moldova au rămas cu câte o bombă de mediu – depozitele de pesticide care otrăveau solurile și apa. NATO a știut cum să ne ajute să eliminăm acele bombe ecologice. 

Nu, Rusia nu are de ce se supăra că Moldova cooperează cu NATO, căci Moldova nu e vecină cu Rusia, e vecină cu NATO. Or, dacă Rusia vrea să atace țările post-sovietice care cooperează cu NATO, ar trebui să înceapă de la vecinele sale nemijlocite: Finlanda, Letonia, Estonia, Lituania – au hotar comun și acestea sunt membre NATO. Nu le va ataca, așa? Tocmai pentru că sunt membre NATO și sunt sub o umbrelă protectoare foarte serioasă.

  1. E bine ca Moldova să se pregătească de război?

Chiar dacă acesta e un mesaj elaborat de sperietorile rusești – că R. Moldova se pregătește de război, ar fi bine să excludem sperietorile și fricile din acest mesaj și să ne răspundem împreună la această întrebare. Imaginați-vă, acolo unde sunteți Dvs. în acest moment, că alături cineva aruncă explozive. Ce faceți? Nu-i așa că luați măsuri să nu fiți răniți? Imaginați-vă că la vecinii Dvs. au intrat niște hoți să fure frigiderul și mașina de spălat. Nu-i așa că veți verifica lacătul, veți adăuga o yală nouă și veți pune gratii la geamuri? Imaginați-vă că în curtea vecinului cad din cer petarde, aprinzând gospodăria și rănind viețuitoarele. Nu-i așa că veți monitoriza atent cerul să vedeți dacă nu cad obiectele aprinse peste Dvs.? Probabil, veți instala camere de supraveghere, veți fortifica gardul și veți discuta cu vecinii cum să vă apărați mai bine. Sau veți scrie pe propria poartă că sunteți neutri și veți lăsa gospodăria descuiată?

Păi iată, recent, Moldova a cumpărat un radar și cu ajutorul partenerilor europeni încearcă să îmbunătățească standardele armatei. Nu, nu pentru a se avânta în război, căci Moldova e un stat prea mic, prea sărac și cu prea puțini oameni ca să facă față vreunui război. Moldova abia încearcă să învețe a monitoriza pericolele. Or, monitorizarea riscurilor, înțelegerea dificultăților și creșterea rezilienței ar însemna pregătire pentru a face față unui posibil atac.

  1. Trebuie sau nu R. Moldova să-și alieze agenda la ce zice Moscova? 

Posibil, dar nu în primul rând. În primul rând, R. Moldova, ca și orice stat civilizat, trebuie să aibă grijă de buna vecinătate, să aibă un dialog constructiv cu statele sale vecine, ele sunt doar două: Ucraina și România. În al doilea rând, R. Moldova, ca și orice stat civilizat, trebuie să aibă relații de bună cooperare cu sistemele vecine: UE și NATO – care au hotarul pe Prut. În al treilea rând, R. Moldova trebuie să aibă relații de bună cooperare cu organismele internaționale democratice din care fac parte ONU, CoE, CtEDO, OSCE, de exemplu. În al patrulea rând, R. Moldova trebuie să aibă relații bune cu statele din care fac parte cetățenii săi care au emigrat (cifrele arată că majoritatea ar fi stabiliți în statele europene), iar în al 5-lea rând, Moldova trebuie să mențină relații de cooperare fructuoasă cu statele ce au un nivel înalt al democrației, de la care poate prelua modele, experiențe și sprijin pentru creșterea calității vieții. 

Rusia nu este stat vecin al R. Moldova, Rusia nu oferă modele de democrație și de standarde de viață, Rusia nu oferă sprijin, nici respect, nici nu inspiră încredere. Dar Moldova trebuie să țină cont de pericolele emise de Rusia și să își creeze o listă de parteneri, alături de care ar putea depăși riscurile.

  1. Totuși, nu ne simțim în siguranță. Ce se poate de făcut?

Da, trăim într-o regiune complicată și într-o perioadă de mare dificultate, cu multe momente de insecuritate care ne bat zilnic la ușă. Regulile sunt simple, iar acțiunile noastre pot fi complexe: să urmărim ce informații consumăm, să-i ajutăm și pe alții să se informeze din surse verificate, să nu susținem și chiar să descurajăm promotorii războiului și ai corupției rusești, să milităm în fiecare zi pentru un stat transparent, căci războaiele sunt generate doar de psihopați opaci, iar pacea domină acolo unde oamenii nu admit să fie conduși de criminali, corupți și hoți. Să credem în democrație, în transparență, în statele cu standarde înalte de viață și să colaborăm deschis cu democrațiile constructive – ca să ajungem puternici. Mușchii nu se cresc într-o zi, ci într-o viață. Dar puterea e în parteneriate, nu doar în mușchi.