Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   O scrisoare către un senator

O scrisoare către un senator

Felicia Bechtoldt a semnat o scrisoare în care se referă la schimbarea sistemului electoral din R. Moldova și i-a adresat-o senatorului Jeff Merkley. Publicăm un extras tradus în limba română din această scrisoare adresată senatorului Merkley, membru al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA.

Onorabile Senator Jeff Merkley,

Într-o vizită recentă la Chișinău, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink, a îndemnat R. Moldova să aplice integral recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea Codului Electoral. James Pettit, Ambasadorul SUA în R. Moldova, a declarat public că Moldova ar trebui să urmeze recomandările Comisiei de la Veneția. Aplaud susținerea Asistentului Adjunct al Secretarului de Stat Bridget Brink și a Ambasadorului James Pettit pentru procesele democratice din R. Moldova și pentru asigurarea dreptului la vot tuturor cetățenilor. Încurajez oficialii să continue opoziția publică față de legea electorală propusă.

În prezent, Parlamentul R. Moldova intenționează să schimbe sistemul electoral de la un sistem proporțional la un sistem mixt. Parlamentul ar putea vota schimbarea sistemului și ar putea implementa sistemul mixt chiar la alegerile parlamentare din 2018. […]

În cazul în care noua legislație electorală va fi adoptată, sistemul electoral nu va reprezenta echitabil în Parlament vocile cetățenilor moldoveni din străinătate. Mai mult de un sfert din populația R. Moldova locuiește peste hotare. Majoritatea cetățenilor care au rămas la baștină au cel puțin un membru al familiei, plecat în străinătate. Personal, am plecat din Moldova acum 10 ani. În prezent, împreună cu soțul, care e cetățean american, locuiesc în Oregon. Am membri ai familiei stabiliți în Regatul Unit, Grecia, România sau Italia. În calitate de cetățeni, avem dreptul constituțional de a vota la alegerile din R. Moldova, dar această schimbare electorală neglijează vocile moldovenilor din străinătate și submineză democrația.

Dacă Parlamentul adoptă legislația propusă, un milion de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate vor fi reprezentați de un număr redus de membri într-un Parlament care are 101 deputați. Mai mult decât atât, dacă această legislație este adoptată, sunt îngrijorată că femeile și minoritățile vor fi slab reprezentate în Legislativ.

În cadrul actualului sistem proporțional, partidele politice din R. Moldova obțin mandate în Parlament în corespundere cu procentul de voturi obținute la alegeri. Partidele politice care promovează schimbările în sistemul electoral – Partidul Democrat și Partidul Socialist – vor influența definitivarea circumscripțiilor electorale. La ultimele alegeri parlamentare din 2014, Partidul Democrat a obținut 19 mandate în Parlament. În trei ani, însă, în circumstanțe suspecte, acest partid a crescut de la 19 la 40 de deputați, devenind cel mai numeros din Legislativ. Deputații care au aderat la Partidul Democrat au părăsit partidele politice din care făceau parte, în lipsa unor alegeri parlamentare. Actualul Parlament nu reprezentă voința poporului, iar schimbarea sistemului electoral nu este ceea ce au votat cetățenii în 2014.

Onorabile senator Jeff Merkley, în calitate de membru al Comisiei Senatului pentru Relații Externe, cer să organizați o audiere informativă privind intenția Parlamentului R. Moldova de a schimba sistemul electoral înainte de alegerile din 2018. Cer Comisiei Senatului pentru Relații Externe să elaboreze o rezoluție care să îndemne R. Moldova să aplice recomandările Comisiei de la Veneția. Vă îndemn să vă alăturați Asistentului Adjunct al Secretarului de Stat Bridget Brink și Ambasadorului James Pettit în opoziția lor publică față de legea electorală propusă și să vă alăturați deputaților Parlamentului European, îndemnând Parlamentul R. Moldova să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. De asemenea, vă sugerez să discutați posibilitatea de a stabili anumite condiții de acordare a asistenței oferite R. Moldova, condiționând asistența acordată cu implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Știu că sunteți un susținător al dreptului de vot și al alegerilor corecte. Vă mulțumesc pentru susținerea dvs. de a extinde votul prin corespondență la nivel național în SUA. Contez pe sprijinul dvs. de a menține democrația fragilă în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru timpul și atenția acordată.

Foto antet: www.merkley.senate.gov

 

Felicia Bechtoldt, Salem, SUA