Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   O pictoriță din Moldova, purtată…

O pictoriță din Moldova, purtată prin lume de succes

Ambițioasă și plină de speranțe, Raisa Ambros a știut dintotdeauna că arta face parte din lumea sa. Originară din satul Călugăr, raionul Fălești, artista a absolvit gimnaziul din localitatea natală, apoi a continuat, timp de patru ani, cursuri de arte plastice la Colegiul Pedagogic din Soroca. În paralel a studiat muzica – acordeonul. A continuat cu descoperirea celei de-a șaptea arte, studiind timp de 5 ani la Academia de Teatru și Film, specializare în film și televiziune. Despre cariera impresionantă din televiziune și despre amploarea expozițiilor de pictură organizate în diferite părți ale lumii am întrebat-o chiar pe artistă.

— Dna Ambros, cum și când ați devenit parte a diasporei?

— De la studiul artei și primele încercări stilistice au trecut aproape 25 de ani. Am plecat în străinătate la studii, învestind în abilitățile mele. De fiecare dată când am optat pentru o țară cu mai multe posibilități, am vrut să fac o schimbare în mai bine, fiind mânată și de setea de cunoaștere. Mereu am vrut să acumulez mai multă experiență și să mă perfecționez. Prețul a fost însă același de fiecare dată: a trebuit s-o iau de la capăt cu limba, istoria, tradițiile, mentalitatea, prietenii, serviciul, casa, etc. Dar și cu adaptarea și integrarea. Am încercat noi destinații, confruntându-mă de fiecare dată cu diferite greutăți, căci niciodată nu mă aștepta nimeni acolo.

— Aveți o carieră impresionantă în televiziune. Cum a fost iniţial?

— La vârsta de 19 ani, am plecat să studiez cu o bursă la Academia de Teatru și Film din România, unde mi-am și perfecționat studiile de pictură, realizând la sfârșitul facultății prima expoziție de grup. Destinul însă m-a dus spre tărâmul media, fiind angajată timp de 5 ani la București ca scenaristă la Pro TV și Acasă TV. În 2002, am plecat la studii în Italia. M-am stabilit la Roma și m-am afirmat drept prima moldoveancă implicată în jurnalism în Italia. Aici am promovat intens comunitatea moldovenilor atât în presa italiană, cât și la televiziunea italiano-română Romit TV, unde am prezentat mai multe emisiuni și talk-show-uri în direct. În 2016, am plecat la Londra, în Regatul Unit, cu un contract de muncă în calitate de redactoră-sefă la revista Social Value and Intangibles Review, unde am activat timp de 3 ani. În acest răstimp am realizat diverse interviuri cu personalități precum Sharon Stone, Gianluigi Bufon, Mercedes Peñas Domingo, First Lady of Costa Rica, Philippe Couillard, Primul Ministru al Quebecului, etc. Am creat și am lansat revista specializată în tehnologie ICO Crowd. După Referendum, am activat ca reporter special pentru revista Eurocomunicazione, concentrându-mă pe teme legate de Brexit, dar și ca reporter special la diverse conferințe internaționale.

— Cum ați revenit la pasiunea de a picta?

— Am reînceput să pictez când am devenit fericită, găsindu-mi împlinirea în interiorul meu. Acest lucru s-a întâmplat după ce am urmat un parcurs de dezvoltare personală și înțelegere a unor concepte esențiale de viață: să nu pretinzi fericirea de la alții, dar să o „produci” singur prin fapte și prin gândire pozitivă. Atunci am avut o revelație: am realizat că pictura este vocația mea, asta îmi place și asta vreau să fac. E un schimb reciproc de fericire între mine și arta mea. Se zice că atunci când nu depui efort să faci munca ta, asta e vocația. Pot sta în picioare ore întregi, îmi petrec nopți albe deasupra unei opere, dar nu-mi dau seama când trece timpul și nu simt niciun disconfort. Dimpotrivă, sunt total absorbită de pictură, de combinația culorilor, a formelor, a semnificațiilor, a figurilor care apar involuntar din opere.

— Care este stilul de pictură pe care îl abordați?

— Diverși spectatori au depistat în lucrările mele similitudini sau influențe ale marilor pictori, eu însă consider că mi-am descoperit propriul stil și acum lucrez la perfecționarea și evoluția sa. Mi-aș dori ca într-o zi să se vorbească despre stilul Ambros așa cum se vorbește despre stilul Basquiat sau Pollock. Am început cu acuarela, apoi am lucrat mai mult cu vopsele acrilice și acum urmează tranziția la ulei. Mereu m-a fascinat arta abstractă. E un limbaj prin care reușești să comunici foarte multe idei, stări, concepte, informații. Lucrările mele au proprietatea de a fi atârnate în 4 poziții, de fiecare dată exprimând cu totul altceva. Fiecare poziție și perspectivă comunică lucruri și stări diferite, o poveste aparte. Reușești să stai în fața lor ore sau chiar zile în șir și să continui să descoperi detalii noi, combinații și legături.

— Recent, ați avut câteva expoziții la Paris. În care alte orașe ale lumii au mai fost expuse lucrările dvs.?

— La Paris am participat în patru expoziții de grup, dintre care două — în galerie, una — la Ambasada Kazahstanului, iar a patra — la Salonul International de Artă Contemporană Art3f (31 ianuarie -2 februarie a.c.). La Londra au fost 3 expoziții de grup, dintre care una a fost tutelată de galeria Art Number 23, care ulterior m-a invitat să expun la Praga și la Atena. În ianuarie 2020, s-a întâmplat să am 4 expoziții concomitent. Apoi grupul Itsliquid din Italia m-a descoperit, vizitând site-ul meu. Mi-au exprimat admirația și dorința de a le expune la Veneția pentru o lună, începând cu 13 februarie a.c., la Palazzo Ca’ Zanardi, în cadrul unei mari expoziții internaționale de artă contemporană. Dar cea mai mare realizare a mea este prima expoziție personală de la Los Angeles din perioada 14-16 februarie 2020.

— Ați călătorit în mai multe țări. Cu ce v-ați ales din aceste călătorii?

— Moldova mi-a dat energia, talentul, frumusețea sufletească și cei șapte ani de-acasă. România m-a educat la cel mai înalt nivel. Mi-a arătat că pot avea o carieră promițătoare, deschizându-mi calea spre Occident. Italia m-a învățat că orice muncă ai face, de jos sau de pe piedestal, rămâi aceeași persoană, cu aceleași valori. Anume aici am descoperit modestia și drumul anevoios spre succes. Londra mi-a demonstrat că pot fi independentă în timp foarte scurt. Iar munca și talentul dau rezultate la un moment dat. În urma acestor călătorii, am devenit prima moldoveancă jurnalistă în Italia, înscrisă în Ordinul Jurnaliștilor din Lazio (ODG) și, probabil, prima moldoveancă membră a Uniunii Jurnaliștilor din UK (NUJ). Am fost inclusă în enciclopedia celor 800 de femei influente din R. Moldova. Am expus concomitent la 4 expoziții internaționale atât în octombrie, cât și în ianuarie a.c. Iar în prezent particip la prima expoziție personală la Los Angeles.

— Vă dorim succese și multă inspirație în continuare.