Nr. 9
23 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

Cine a mintit: premierul sau consilierul?

Cica, in 1998, Vasile Tarlev ar fi primit ordinul "Omul care determina imaginea Planetei". Astazi nimeni nu stie de unde s–a ales actualul premier cu asemenea distinctie.

Este doctor in stiinte tehnice, a publicat peste treizeci de lucrari stiintifice, autor a cinci brevete de inventie, decorat cu ordinul "Gloria Muncii", membru al Academiei Internationale a Stiintelor si Sistemelor Computationale… Dragi cititori, nu va alertati. Nu este vorba despre biografia unui pretendent la Premiul Nobel. Meritele expuse mai sus ii apartin premierului nostru, Vasile Tarlev. Despre el, am aflat multe in cei trei ani, cinci luni si patru zile. Dar, smecher cum este, a reusit, aidoma unei fete mari, sa ne ascunda ce este mai important. In 1998, perioada de varf din viata actualului sef al Cabinetului de ministri, Vasile Tarlev, s–a invrednicit de titlul "Omul care determina imaginea Planetei".

Da ori ba?

Cartea "Istoria satului Bascalia", iesita de sub tipar acum cateva luni, in 2000 de exemplare, contine biografiile multor bascalieni de vaza, o pagina intreaga fiind dedicata premierului. O fraza, insa, este lipsa din pagina 165. Nu e indicat cine si pentru ce i–a oferit moldoveanului din Bascalia premiul nominalizat. Am rasfoit zeci de site–uri, am accesat pagina web a premierului (www.primministru.moldova.md, care, apropo, domnule prim–ministru, nu poate fi deschisa), dar a fost imposibil sa aflam numele organizatiei mondiale care ofera asemenea distinctii. Surse care n–au dorit sa incapa in atentia personala a sefului de Guvern ne–au informat ca, mai mult decat probabil, pentru a obtine titlul "Omul care determina imaginea Planetei" este nevoie sa achiti o suma foarte mare de bani. Solicitat de Ziarul de Garda, Dinu Postarencu, unul din autorii cartii, ne–a spus ca el nu are nimic cu biografia premierului. "Toate datele, cu exceptia celor care il vizeaza pe Vasile Tarlev, au fost selectate de autori. Din cate cunosc, biografia prim–ministrului a fost colectata de unul din consilierii sai, dl Moraru, eliberat din functie in primavara curenta", ne–a comunicat dl Postarencu. Surse de la Serviciul de presa al Guvernului au spus ca aud pentru prima data ca seful lor ar avea asemenea merit global. "Dl Tarlev este plecat in deplasare, nu va putem raspunde", au incheiat discutia cu Ziarul de Garda sursele contactate.

Precizam ca nici site–ul "Who is who" nu contine informatia despre ordinul cu pricina. Intristati, ne–am zis ca, de–ar fi adevarat, oricine s–ar simti mandru sa fie desemnat omul care determina imaginea Planetei si ar fi afisat acest merit in toate chipurile posibile. Altfel stand lucrurile, mai ca ne vine sa credem ca premierul, sau poate consilierul, a umblat cu mata–n sac, atunci cand a povestit consatenilor cine este si de unde vine.

Bascalia la Atena

De rand cu biografia primului ministru, "Istoria satului Bascalia" mai prezinta succint viata ex–speakerului Legislativului, Dumitru Diacov, si a fratelui sau, ex–procurorul municipiului Chisinau, Ion Diacov, a judecatoarei sectorului Ciocana, Domnica Manole, a lui Vitalie Tarlev, numit la 20 septembrie curent in functia de consilier al comunistului Victor Zlacevschi, ambasador al R. Moldova la Bucuresti. Pana duminica trecuta, Vitalie Tarlev a ocupat functia de sef de sectie in cadrul Directiei Relatii Externe a Parlamentului, iar din 1997 face parte din aparatul Legislativului. Un alt nume care merita sa fie amintit in aceasta editie este cel al Eugeniei Alexa, nascuta si ea Tarlev. La inceputul anului 1995, Eugenia Alexa fondeaza firma turistica "Trapeza–Tour", singura acreditata, in 2004, sa organizeze plecarea sportivilor si turistilor la Jocurile Olimpice de la Atena. Mai precizam, in context, ca o buna parte din locuitorii Bascaliei au plecat "in turism" in Grecia, unde au ramas sa munceasca pentru a–si castiga existenta.

Editarea cartii a costat circa 100 mii de lei. Se spune ca premierul "a contribuit esential" la aparitia ei. In acelasi timp, el s–a aratat destul de modest in ceea ce priveste prezentarea oficiala a "Istoriei satului Bascalia". Se mai zice ca unii au dat bani grei ca sa se vada pe paginile editiei. Cartea este distribuita gratis fiecarei familii din sat, oaspetii insa o pot avea doar daca primarul Petru Tarlev le–o ofera cu autograf, drept cadou. In acelasi timp, lumea din localitate este indignata de faptul ca in carte lipsesc numele celor mai buni brutari si celor mai fruntasi gospodari din sat.


Cine a mintit: premierul sau consilierul?
Cica, in 1998, Vasile Tarlev ar fi primit ordinul "Omul care determina imaginea Planetei". Astazi nimeni nu stie de unde s–a ales actualul premier cu asemenea distinctie. Continuare 

Un basarabean celebru in lume este tratat cu ignoranta acasa
Un eveniment cultural deosebit se va produce in curand la Los–Angeles (SUA)... Continuare 

5 moldovence candideaza la Premiul Nobel pentru Pace
Din 1901, anul in care a fost oferit pentru prima data Premiul Nobel pentru Pace, doar 11 femei au primit aceasta inalta distinctie. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com