Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) A fost sau nu…

(VIDEO) A fost sau nu a fost reformat CNA-ul?

În cadrul unei mese rot­unde, a fost pre­zen­tat rapor­tul final de moni­to­ri­zare a imple­men­tă­rii Foii de par­curs pri­vind agenda de reforme pri­o­ri­tare pen­tru imple­men­ta­rea Acor­du­lui de Aso­ci­ere RM-UE, adop­tată de către Guver­nul şi Par­la­men­tul Repu­bli­cii Mol­dova la 1 mar­tie 2016. Reforma Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova a fost unul dintre subiectele intens discutate. În timp ce experții susțin că instituția a rămas nereformată și că s-ar ocupa în special de corupția mică, autoritățile afirmă contrariul, menționând că CNA a fost lăudat chiar de instituții internaționale.

Sursa Video: www.ZdG.md

Con­sta­tă­rile şi con­clu­zi­ile rapor­tu­lui se referă la acti­vi­ta­tea auto­ri­tă­ţi­lor în peri­oada martie-august 2016. Expe­rţii celor trei orga­ni­za­ţii au pre­zen­tat gra­dul de imple­men­tare a acţiu­ni­lor incluse în cele 13 dome­nii din Foia de Par­curs.

La eve­ni­ment au par­ti­ci­pat repre­zen­tanţii Par­la­men­tu­lui, Guver­nu­lui, Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale, Băn­cii Naţio­nale a Mol­do­vei, Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie, repre­zen­tanţii par­ti­de­lor poli­tice, mass-media etc.

Cum au decurs refor­mele asu­mate de Guvern în ulti­mele 5 luni

În total au fost moni­to­ri­zate 69 de acţiuni pe care urma să le între­prindă guver­na­rea (Guver­nul, Par­la­men­tul şi un şir de alte insti­tu­ţii publice) în 5 luni (1 mar­tie – 31 iulie 2016). Con­form Foii de par­curs, depă­şi­rea cri­zei urma să fie atinsă prin cana­li­za­rea efor­tu­ri­lor guver­nă­rii spre două obiec­tive majore: insta­u­ra­rea bunei guver­nări şi a sta­tu­lui de drept; dezvol­ta­rea eco­no­mică şi asi­gu­ra­rea unei eco­no­mii de piaţă fun­cţio­nale.

Pe cele două dimen­siuni, insti­tu­ţi­ile abi­li­tate au asi­gu­rat înde­pli­ni­rea fără defi­cienţe a 55% din­tre acţiuni (38 la număr), 28% (19 din­tre acţiuni) cu defi­cienţe şi apro­xi­ma­tiv 17% (12 la număr) nu au fost rea­li­zate.

La esti­ma­rea înde­pli­ni­rii pre­ve­de­ri­lor Foii de par­curs pri­vind agenda de reforme pri­o­ri­tare accen­tul a fost pus pe cali­ta­tea acte­lor adoptate/acţiunilor între­prinse şi mai puţin pe res­pec­ta­rea ter­me­ne­lor de rea­li­zare, deo­a­rece aces­tea dese­ori au fost ireal de res­trânse. Atri­bu­i­rea cali­fi­ca­ti­vu­lui de rea­li­zat cu defi­cienţe pre­su­pune că în pro­ce­sul de rea­li­zare a acţiu­nii au fost depis­tate pro­bleme ce ţin de: res­pec­ta­rea pre­ve­de­ri­lor legale cu pri­vire la pro­ce­dura legi­sla­tivă, trans­pa­renţa în pro­ce­sul deci­zio­nal, conţi­nu­tul actu­lui adop­tat sau acţiu­nile între­prinse nu sunt con­forme spi­ri­tu­lui sau sco­pu­lui acţiu­nii sau sunt con­trare anga­ja­men­te­lor inter­na­ţio­nale.

Prin­tre prin­ci­pa­lele rea­li­zări înre­gis­trate pot fi menţio­nate: pro­mul­ga­rea legii cu pri­vire la pro­cu­ra­tură, adop­ta­rea legii cu pri­vire la reor­ga­ni­za­rea sis­te­mu­lui instanţe­lor jude­că­to­reşti şi a pache­tu­lui de legi cu pri­vire la inte­gri­tate, opti­mi­za­rea con­troa­le­lor de stat pen­tru între­prin­deri, adop­ta­rea Stra­te­giei de atra­gere a inves­ti­ţi­i­lor şi pro­mo­vare a expor­tu­ri­lor 2016 – 2020, ini­ţi­e­rea pro­ce­su­lui de refor­mare a sec­to­ru­lui ban­car prin ali­ni­e­rea la prin­ci­pi­ile Basel 3, “dezgheţa­rea” pro­ce­su­lui de nego­ci­eri pri­vind un potenţial pro­gram cu FMI, ini­ţi­e­rea refor­mei admi­nis­tra­ţiei publice, şi, nu în ulti­mul rând, pro­ce­sul rela­tiv trans­pa­rent şi inclu­siv de selec­tare a Guver­na­to­ru­lui BNM şi a mem­bri­lor Con­si­li­u­lui de Supra­ve­ghere.

Prin­tre prin­ci­pa­lele defi­cienţe înre­gis­trate menţio­năm deru­la­rea lentă a anche­tei pri­vind fra­u­dele depis­tate în sis­te­mul ban­car în 2014, pro­ce­sul lent de reformă a BNM în vede­rea spo­ri­rii inde­pen­denţei şi com­pe­tenţe­lor aces­teia, şi pro­ce­sul lent de imple­men­tare a Agen­dei de Aso­ci­ere. În dome­niul ener­ge­tic, din cauza lip­sei de trans­pa­renţă în legă­tură cu reîn­no­irea con­trac­tu­lui cu fur­ni­zo­rul din regiu­nea trans­nis­treană şi res­pin­ge­rea ofer­tei fur­ni­zo­ru­lui ucrai­nean, nu a fost nego­ciat cel mai avan­ta­jos preţ de fur­ni­zare a ener­giei elec­trice.