Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 5 februarie 2022

Gaz mai ieftin, dar nu pentru toți! Șeful Moldovagaz Vadim Ceban anunță că în luna februarie compania va cumpară de la ruși gaz mai ieftin cu aproximativ 100 de dolari, mai exact cu 563 de dolari pentru mia de metri cubi. Faptul că Moldovagaz va achita mai puțin pentru gaz nu înseamnă și că tarifele pentru consumatorii casnici, majorate săptămâna trecută până la 15 lei și 18 bani, vor fi mai mici, spune Vadim Ceban. El afirmă că reducerea costurilor, cităm „va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”. 

Între timp, Guvernul anunță că, în continuare, va compensa 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 de metri cubi consumați lunar, iar pentru următorii 100 de metri cubi consumați 69,5% din diferență. Astfel, prețul plătit de consumatori va rămâne în continuare 6 lei și 8 bani pentru primii 50 de metri cubi și respectiv 7 lei și 9 bani pentru următorii 100 de metri cubi folosiți. 

Iar pensiile ar putea fi indexate înainte de 1 aprilie 2022, așa cum prevede noua lege. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun care a menționat că discuții pentru aprobarea unei astfel de decizii au fost deja demarate.

De petrecere mare cu final pe măsură au avut parte peste 100 de clienți care au fost închiși într-un local de noapte din Capitală în momentul în care patronul a văzut la ușă polițiștii  veniți să verifice dacă sunt respectate măsurile anti-COVID dispuse de autorități. Cei din administrația localului au stins lumina, au tras obloanele și le-au spus petrecăreților să facă liniște. Liniște însă nu a fost. După câteva ore, agenții de poliție au intrat în local, iar pe numele petrecăreților, spune Poliția, au fost întocmite procese verbale. În spațiul public au apărut informații că printre petrecăreții care au încălcat măsurile anti-COVID ar fi fost și mai mulți judecători și procurori. Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat și verifică informațiile și dă asigurări că dacă vreun procuror din cadrul PG a participat la petrecere, acesta va fi sancționat.

Vă mai spunem că 13 foști deputați care în 2015 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar ulterior au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din R. Moldova sunt cercetați pentru îmbogățire ilicită.  Patru dintre ei, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost printre organizatorii operațiunii de corupere a colegilor lor, au fost reținuți pentru 72 de ore. Reținut în acest dosar a fost și ex-deputatul Sergiu Sîrbu, acesta fiind bănuit că ar fi încercat să obstrucționeze justiția, după ce, în ajun, l-a informat pe Artur Reșetnicov, unul dintre deputații transfugi, că urmau să se desfășoare percheziții la domiciliul său. Detalii despre toți cei 13 transfugi avem pe site-ul zdg.md.

Tot în această săptămână, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a propus modificarea legislației pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. Principalele propuneri care se conțin în inițiativa legislativă le avem pe zdg.md.

Unul dintre procurorii care instrumentează dosarul lui Damir este anchetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiției, după ce a adresat o scrisoare către PG, SIS, PCCOCS, Președinție și MJ prin care a avertizat că Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, urmează să fie eliberat din penitenciar. Ziarul de Gardă a discutat cu toți destinatarii scrisorii, iar într-un articol publicat pe zdg.md vă prezintă opiniile acestora.

La debutul acestei săptămâni, președinta Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, a fost audiată de procurorii anticorupție și a fost recunoscută în calitate de bănuită în dosarul penal privind depășirea atribuțiilor de serviciu. În cadrul procedurii de recunoaștere și audiere ea nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuită și a solicitat termen pentru a se pregăti de audieri. În context, președinta ANI a anunțat că a contestat în instanța de judecată încheierea judecătorului de instrucție privind autorizarea perchezițiilor la domiciliu său.

Iar Sergiu Bularu, magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care în anul 2020 a admis demersul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo privind suspendarea executării pedepsei de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a depus cerere de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii. Să vedem ce urmează.

Andrei Cebotari a fost desemnat de Parlament membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura acestuia a fost susțină de 56 de deputați PAS. CV-ul complet al noului membru al CSP din partea Parlamentului îl găsiți pe zdg.md.

Din această săptămână avem un nou Avocat al Poporului.  Ceslav Panico a obținut votul de încredere al deputaților, fiind desemnat în funcția de Avocat al Poporului.

Și tot din această săptămână, Centrul Național Anticorupție are un nou director. Iulian Rusu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției, este noul director al CNA.

​​Vă mai informăm că la zece zile de la desemnarea sa, de către Academia de Științe, în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile, Gheorghe Avornic și-a anunțat demisia din această funcție. Avornic, cercetat anterior penal și vizat în investigații jurnalistice, spune că a  luat această decizie benevol și nesilit de nimeni, pentru ca Academia de Științe, cea care l-a desemnat, să „nu sufere”.

Tot în această săptămână, Federația Rusă a anunțat că începând cu 1 februarie a interzis importul de ouă și carne de pasăre din R. Moldova.  Motivul – răspândirea gripei aviare într-un sat moldovenesc. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susțin că nu au primit nicio informare oficială în acest sens, afirmând că în ultimii ani R. Moldova nici nu a exportat carne de pasăre sau ouă către Federația Rusă.