Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ / De ce lumea…

SONDAJ De ce lumea sabotează normele anti-COVID?

Foto: tass.ru

COVID-ul nu încetează să omoare. Din cauza virusului, la fiecare 45 de minute, în R. Moldova moare câte un om. În ultimele șapte zile, R. Moldova a înregistrat una dintre cele mai mari rate de decese raportat la numărul de locuitori, asociate cu COVID-19, astfel situându-se pe locul 12 la nivel global. Cu toate acestea, oamenii refuză să se vaccineze, nu respectă ori sabotează normele antiepidemice și acceptă lupta cu COVID doar atunci când ajung pe paturile de spital sau nu mai au șanse la viață.

Anastasia Albot, pensionară

Lucrurile pornesc, cred eu, de la educație. Iar unde nu-i, n-ai ce lua, – zice-o vorbă din popor. Fiecare face ce vrea. Și cum vrea. Zilnic auzim: Respectați! Dar de auzit aude numai cine vrea să audă. Și nu le poți face nimic. Toți îs cu drepturi. Dar problema nu e una personală, ca să faci numai ce vrei tu. Problema e una pentru toți și în toată lumea. E jale ce se întâmplă, atâta lume moare zilnic. Ca la război. Cine încalcă, trebuie luați mai din scurt. Noi, în familie, ne-am adunat, am discutat și ne-am vaccinat cu toții, chiar de la bun început. Acum așteptăm a treia doză… Și noi am avut mici probleme, că cei mai tineri din familie se opuneau. Dar i-am convins. Ori toți, ori niciunul.

Ion T., pensionar

Fiecare cu judecata lui și cu înțelegerea lui. Dar, de fapt, nu le ajunge înțelegere. Așa-i când lumea încurcă democrația cu anarhia. Într-o societate trebuie să se trăiască după regulile societății. Nu zic că statul ar trebui să-i impună cu forța pe toți să se vaccineze. Dar o mască purtată corect și după caz? Dar distanța? Dar o dezinfecție pe mâini – de ce ar fi o problemă? Înseamnă că autoritățile trebuie să intervină. Cu moartea nu-i de glumit. Normele trebuie respectate, altfel nu vom ieși din probleme… Azi fiecare e cu greutăți diferite, iar această boală complică și mai mult viețile noastre.

Galina Oboznîh, pensionară

Eu îmi amintesc, în perioada sovietică, când copiii trebuiau vaccinați, nimeni nu mai punea la îndoială acest lucru. Ceea ce se întâmplă acum e bătaie de joc: teste cumpărate, pașapoarte COVID falsificate… Ce ar trebui să întreprindă statul? Să-i trimită în concedii din cont propriu pe cei nevaccinați. Să stea acasă și să mediteze. Chiar nu înțeleg de ce unii se tem de vaccin… Dacă savanții au constatat că ele sunt eficiente, de ce nu le-am da crezare? Dacă lumea s-ar vaccina, am avea o altfel de viață. Eu sunt din regiunea Odesa și de doi ani nu mai pot ajunge la baștină. Nici la mormintele celor dragi nu am putut ajunge. Așa nu se mai poate… Trăim în același stat, dar fiecare cu legea lui. Ar trebui să existe norme mai severe.

Rodica Lungu, profesoară

Lumea, nu toată, este prost informată. Și nu toți conștientizează riscurile pandemiei. Oficialitățile elaborează niște norme, legi, dar ar trebui să urmărească și cum sunt ele respectate, să intervină. Dacă lumea ar fi încurajată ca în alte state ori s-ar aplica niște amenzi, cât de mici, poate oamenii s-ar responsabiliza. În plus, societatea e foarte divizată la tema COVID. Unii susțin că cei vaccinați vor avea probleme de sănătate în câțiva ani, că mulți vor deceda. Oamenii nu țin cont de ce se întâmplă în lume. Chiar și în țările vecine. Ieri, citeam că în Portugalia, unde s-au vaccinat aproape integral, acum sunt ridicate toate restricțiile și viața revine la cea de până la pandemie. Acolo, în fruntea instituției anti-COVID a fost numit un militar. Acela, probabil, a instituit disciplină ca în armată și rezultatele sunt pe față.

Victoria Mărgineanu, consultantă în comerț

Oamenii noștri sunt greu de convins. Eu muncesc consultantă într-un magazin. Masca și dezinfectantul sunt mereu cu mine. Urmăresc însă ce se face în jur. Există o serie de persoane care nu își fac nicio grijă că virusul poate fi oriunde, poate chiar alături de ei… Măști îmbrăcate la întâmplare, îmbulzeală la vitrine, la case. Acestor persoane, chiar dacă li s-ar vorbi întruna despre riscurile asociate cu COVID, vor fi tot așa. Aceștia nu pot învăța din greșelile altora, ei nu citesc presa sau, dacă citesc, nu trag nicio concluzie din asta. De obicei, ei reacționează mai degrabă atunci când sunt bătuți la buzunar. Sau atunci când ajung sau nu mai ajung pe paturile de spital.

Pentru conformitate, P.G.