Principală  —  IMPORTANTE   —   OMS: „Pandemia de COVID-19 are…

OMS: „Pandemia de COVID-19 are un impact devastator asupra posibilității oamenilor de a obține asistență medicală și de a plăti pentru aceasta”

sursa: AP

Noi dovezi compilate de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială arată că este posibil ca pandemia de COVID-19 să stopeze două decenii de progres global către acoperirea universală cu servicii de sănătate.

De asemenea, peste jumătate de miliard de oameni au fost „împinși” în sărăcia extremă din cauza costurilor pentru serviciile de sănătate, achitate din propriile buzunare.

Concluziile sunt cuprinse în două rapoarte complementare, lansate cu ocazia Zilei Acoperirii universale cu servicii de sănătate, subliniind impactul devastator al COVID-19 asupra posibilității oamenilor de a obține asistență medicală și de a plăti pentru aceasta.

„Pandemia de COVID-19 perturbă serviciile de sănătate din întreaga lume”

În 2020, pandemia a perturbat serviciile de sănătate, în timp ce sistemele de sănătate ale țărilor se străduiau să facă față impactului COVID-19. Ca rezultat, de exemplu, acoperirea de imunizare a scăzut pentru prima dată în zece ani, iar decesele cauzate de tuberculoză și malarie au crescut. 

Pandemia a declanșat, de asemenea, cea mai gravă criză economică din anii 1930, făcând ca oamenilor să le fie din ce în ce mai dificil să plătească pentru îngrijire. 

„Nu există timp de pierdut. Toate guvernele trebuie să reia imediat și să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare dintre cetățenii lor poate accesa serviciile de sănătate fără teama de consecințe financiare. Aceasta înseamnă consolidarea cheltuielilor publice pentru sănătate și asistență socială și creșterea concentrării acestora asupra sistemelor de îngrijire medicală primară care pot oferi îngrijiri esențiale aproape de casă”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Noile rapoarte ale OMS și Băncii Mondiale avertizează, de asemenea, că dificultățile financiare vor deveni probabil mai intense pe măsură ce sărăcia crește, veniturile scad, iar guvernele se confruntă cu constrângeri fiscale mai stricte. 

„Chiar înainte de a lovi pandemia de COVID-19, aproape un miliard de oameni cheltuiau mai mult de 10% din bugetul gospodăriei pentru sănătate. Acest lucru nu este acceptabil, mai ales că cei mai săraci oameni sunt cel mai mult afectați. Într-un spațiu fiscal restrâns, guvernele vor trebui să facă alegeri dificile pentru a proteja și a crește bugetele pentru sănătate”, a declarat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație, Banca Mondială.

Răspunsul Grupului Băncii Mondiale la COVID-19

De la începutul pandemiei de COVID-19,  Grupul Băncii Mondiale a mobilizat peste 157 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva impactului asupra sănătății – economic și social al pandemiei. Banca sprijină, de asemenea, peste 60 de țări cu venituri mici și medii , dintre care mai mult de jumătate se află în Africa, prin achiziționarea de vaccinuri COVID-19 și pune la dispoziție 20 de miliarde de dolari în acest scop până la sfârșitul anului 2022.