Principală  —  IMPORTANTE   —   Mitropolitul Vladimir, „despre ultima șansă…

Mitropolitul Vladimir, „despre ultima șansă a Moldovei”: „Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”

Sursa foto: mitropolia.md

Mitropolitul Vladimir susține că „într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”.

„Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru.

Misiunea pastorală a Bisericii, menirea sa divină și moral-spirituală este de a sluji propriului popor, de a avea grijă de acesta, călăuzindu-l în lumina adevărată a lui Hristos spre desăvârșirea spirituală, morală și socială. Datoria Bisericii este de a preveni autoritățile laice despre pericolele unor legi, concepții și acțiuni greșite pentru popor. Este inadmisibil divizarea în cei de dreapta și cei de stânga, cei corecți și cei incorecți, cei buni și cei răi, cei bogați și cei săraci.

Să luăm aminte! Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir: „Despre ultima șansă a Moldovei”.

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove nu menționează la ce lege se referă, dar anterior și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la ratificarea, în primă lectură, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

„Deseori, ca și în cazul textului Convenției de la Istanbul, în detalii se ascunde (…) știm cine. O serie de formulări foarte plastice și nuanțe juridice camuflate în Convenția nominalizată au capacitatea de a deschide poarta la o avalanșă de consecințe grave pentru societatea noastră, nu tocmai perfectă, dar așa cum o cunoaștem”, se arată în adresarea formulată Președinției R. Moldova, Guvernului și Parlamentului.

Pe 1 octombrie curent, Parlamentul R. Moldova a aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul, în prima lectură, iar la 14 octombrie – în lectura a doua. Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. 

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova.