Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Informații actualizate privind accesul…

DOC Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 11 februarie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot intra în România prezentând un certificat COVID-19 pentru vaccinarea cu trei doze (două doze doar dacă ultima a fost făcută în urmă cu cel mult 9 luni), trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore.

Certificatul de vaccinare COVID-19 este valabil la intrarea în România doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze. Certificatul este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID19 sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și un document care confirmă primirea unui curs complet de vaccinare cu vaccinuri care sunt incluse de OMS în lista aprobate pentru utilizare în situații de urgență, sau certificat străin COVID care confirmă vaccinarea împotriva COVID-19 cu 1, 2 sau mai multe doze de vaccin, care sunt incluse în lista OMS de aprobate pentru utilizare în situații de urgență sau de recuperare după COVID-19, sau rezultat negativ al unui test PCR sau al unui test rapid pentru determinarea antigenului coronavirus SARS-CoV-2, care se face cu cel mult 72 de ore înainte de intrare.

Vedeți în documentul de mai jos informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte: